Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value

   

Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value

Selina Publishers Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value

Place Value Exercise 4A – Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions

Question 1.
Fill in the blanks :
(i) In 20 kg, the unit is ………….., which is taken …………. times.
(ii) In 80 m, the unit is …………., which is taken …………. times.
(iii) If a unit cm (centimetre) is taken 5 times, the corresponding quantity is …………….
(iv) If a unit km (kilometre) is taken 24 times, the corresponding quantity is ……………
(v)

Number Numeral Numeration
53  ………….  ……….
 ……… 9  …………
240  …………..  ………..

Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4A 1

Question 2.
Fill in the blanks :
(i) In 24,673 ; the place value of 6 is ………..
(ii) In 8,039 ; the place value of 8 is …………..
(iii) In 3,25,648; the local value of 5 is ……………
(iv) In 6,439 ; the local value of 6 is ……….
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4A 2

Question 3.
Find the difference between the place values of 3 and 5 in the number 3945.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4A 3

Question 4.
In the number 40562
(i) the local value of 5 = …………..
(ii) the place value of 6 = ………..
(iii) the sum of the place value of 5 and the place value of 6 = …………
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4A 4

Question 5.
Read and write the following numbers in words and also in expanded form :
(i) 35,000 = …………
(ii) 76,000 = ……………
(iii) 6,23,000 = ………….
(iv) 40,075 = …………….
(v) 50,004 = ………..
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4A 5

Question 6.
Find the difference in the place values of two sevens in the number 8, 72, 574.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4A 6

Place Value Exercise 4B – Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions

Question 1.
Fill in the blanks :
(i) 999 + 1 = …………
(ii) 10,000 – 1 = …………
(iii) 10 coins – one coin = …………
(iv) ₹ 99 + ₹ 1 = ………..
(v) 10,000 boys – 1 boy = ………..
(vi) 1000 toys – 1 toy = ……….
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4B 7

Question 2.
Would the number of students in your school be a 3-digit number or a 4-digit number or a 5-digit number ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4B 8

Question 3.
Write the smallest number which is just more than 9, 99, 999.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4B 9

Question 4.
Starting from the greatest 5-digit number, write the previous five numbers in descending order.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4B 10

Question 5.
Starting from the smallest 7-digit number, write the next four numbers in ascending order.
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4B 11

Question 6.
How many numbers lie between the largest 3-digit number and the smallest 4-digit number ?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4B 12

Question 7.
How many 5-digit numbers are there in all?
Solution:
Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions Chapter 4 Place Value Ex 4B 13

Selina Concise Mathematics Class 6 ICSE Solutions

Leave a Comment