MCQs on AC generator for NEET 2020

NEET  Physics is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Physics MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Physics objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Physics AC generator Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQs on AC generator

1. An alternator is an electromechanical ac generator.
(a) True
(b) False

Answer

Answer: (B) False


2. In A.C generator increasing the no. of turns in the coil
(a) Decreases the Electromotive force (EMF)
(b) Electromotive force (EMF) remains the same
(c) Increases the Electromotive force (EMF)
(d) Electromotive force (EMF) becomes zero

Answer

Answer: (c) Increases the Electromotive force (EMF)


3. The Electromotive force (EMF) developed by the generator depends upon
(a) Area of rotating wire
(b) length of rotating wire
(c) Radius of wire
(d) size of magnet

Answer

Answer: (b) length of rotating wire


4. The metal detectors installed at airports and other places for security purpose are based on the principle of
(a) potential difference
(b) electromagnetic difference
(c) electromagnetic induction
(d) potential energy

Answer

Answer: (c) electromagnetic induction


5. If the coil is placed perpendicular to field lines then the number of lines passing through the coil is
(a) Minimum
(b) maximum
(c) zero
(d) maybe maximum or minimum

Answer

Answer: (b) maximum


6. In alternative current generator, AC current reverses its direction
(a) 10 times per second
(b) 20 times per second
(c) 60 times per second
(d) 50 times per second

Answer

Answer: (d) 50 times per second


7. Name two main parts of an AC generator
(a) Stator
(b) Rotor
(c) Both 1 and 2
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both 1 and 2


8. AC generator converts
(a) Mechanical energy to electrical energy
(b) Electrical energy to mechanical energy
(c) Heat energy to mechanical energy

Answer

Answer: (a) Mechanical energy to electrical energy


9. What replacement is required to convert an AC generator to DC generator?
(a) Concave magnets with horseshoe magnets
(b) Armature with coil
(c) Slip rings with split rings
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Slip rings with split rings


10. The direction of induced emf or current is indicated by
(a) Fleming’s left-hand rule
(b) Fleming’s right-hand rule
(c) Faraday’s law of electromagnetic induction
(d) None of these

Answer

Answer: (b) Fleming’s right-hand rule


Leave a Comment