NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish are part of NCERT Solutions for Class 7 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish.

NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish

TEXTUAL QUESTIONS

Working with the Text (Page 42)
Answer the following questions :
Question 1.
Why did the king want no more talk about the hilsa-fish ?  (Imp.)
Answer.
There was so much talk about the hilsa-fish that the king was fed up with it. So he wanted no more talk about hilsa-fish.

Question 2.
What did the king ask Gopal to do to prove that he was clever ?
Answer.
The king asked Gopal to buy a huge hilsa and bring that to the palace without anyone asking him a word about it.

Question 3.
What three things did Gopal do before he went to buy his hilsa-fish ?   (Imp.)
Answer.
Gopal half shaved his face, smeared ash and wore rags before he went to buy a hilsa-fish.

Question 4.
How did Gopal get inside the palace to see the king after he had bought the fish ?
Answer.
At first, the gatekeeper would not let Gopal in. But Gopal began to dance and sing loudly. The king heard the noise. He asked the man making the noise to be brought before him. Thus Gopal got inside the palace to see the king after he had bought the fish.

Question 5.
Explain why no one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought. (Imp.)
Answer.
Gopal seemed more worth talking about than the fish in his hand or anything else. So no one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought.

Question 6.
Write ‘True’ or False’ against each of the following sentences.
(i) The king lost his temper easily.
(ii) Gopal was a madman.
(iii) Gopal was a clever man.
(iv) Gopal was too poor to afford decent clothes.
(v) The king got angry when he was shown to be wrong.
Answers.

  1.  True
  2.  False
  3.  True
  4.  False
  5.  False

Working with Language
Question 1.
Notice how in a comic book, there are no speech marks when characters talk. Instead what they say is put in a speech ‘bubble’. However, if we wish to repeat or ‘report’ what they say, we must put it into reported speech.
Change the following sentences in the story to reported speech. The first one has been done for you.
(i) How much did you pay for that hilsa ?
The woman asked the man how much he had paid for that hilsa.
(ii) Why is your face half-shaven ?
Gopal’s wife asked him ………………….
Answer.
…….. why his face was half-shaven.
(iii)I accept the challenge. Your Majesty.
Gopal told the king ………………
Answer.
…….. respectfully that he accepted the challenge.
(iv) I want to see the king.
Gopal told the guards ……………
Answer.
……. that he wanted to see the king.
(v) Bring the man to me at once.
The king ordered the guard ………………
Answer.
…… to bring the man to him at once.

Question 2.
Find out the meaning of the following words by looking them up in the dictionary. Then use them in sentences of your own.
2018-10-19 14_41_14-Chap 3 1
Answers.
2018-10-19 14_41_14-Chap 3 4

Picture Reading
Question 1.
Look at the pictures and read the text aloud.
Answer.
Do it yourself.

Question 2.
Now ask your partner questions about each picture.
(i) Where is the stag ?
(ii) What is he doing ?
(iii) Does he like his antlers (horns) ?
(iv) Does he like his legs ?
(v) Why is the stag running ?
(vi) Is he able to hide in the bushes ?
(vii) Where Eire the hunters now ?
(viii) Are they closing in on the stag ?
(ix) Is the stag free ?
(x) What does the stag say about his horns and his legs ?
Answers.

  1.  The stag is by the side of a pond.
  2.  He is drinking water.
  3.  He likes his antlers. They are very beautiful.
  4.  He does not like his legs. They are thin and ugly.
  5.  The stag is running as he has seen hunters.
  6.  No. He is not able to hide in the bushes.
  7.  The hunters are too close for safety of the stag.
  8.  Yes. they are closing in on the stag.
  9.  Yes. The stag is free.
  10. The stag says that he was proud of his horns which could cause his death.
    About his legs, he says, he was ashamed but the same legs saved him.

Question 3.
Now write the story in your own words. Give it a title.
Answer.

Title : The Proud Stag

There lived a stag in a certain forest. Once while drinking water, he saw his image in the pond. He liked his beautiful horns. Then he saw his legs. They were veiy thin. They looked ugly. He felt proud of his horns and sad about his feet. Just then he saw some hunters. He tried to hide in bushes. His whole body was hidden but his horns showed him. The hunters came too close for safety. The stag ran for life. His legs saved him. He understood his folly. He was proud of his horns but they could cause his death. He was ashamed of his legs but they saved his life.

Question 4.
Complete the following word ladder with the help of the clues given below:

2018-10-19 14_41_14-Chap 3 2

Clues

  1.  Mother will be very ……….. if you don’t go to school.
  2.  As soon as he caught ………. of the teacher, Mohan started writing.
  3.  How do you like my ……….. kitchen garden ? Big enough for you, is it ?
  4.  My youngest sister is now …….. old.
  5.  Standing on the ………. , he saw children playing on the road.
  6.  Don’t make such a ………. . Nothing will happen.
  7.  Don’t cross the ……… till the green light comes on.

Answer.

2018-10-19 14_41_14-Chap 3 3

We hope the NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 English Honeycomb Chapter 3 Gopal and the Hilsa-Fish, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment