NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand are part of NCERT Solutions for Class 7 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand

TEXTUAL QUESTIONS
Comprehension Check
(Page 69)

Question 1.
How does Tilloo manage to find his way to the ‘forbidden passage’ ?
Answer:
Tilloo’s daddy was allowed to go through the forbidden passage. One day while he was sleeping, Tilloo managed to get hold of his identity card. Then he walked towards the forbidden passage. When the metal door barred his entry, he put the card into a slot. The door opened. Thus Tilloo managed to find his way to the forbidden passage.

Question 2.
What did Tilloo hope to see once he emerged from his underground home ?
Answer:
After emerging from his underground home, Tilloo hoped to see the sun or the stars.

Question 3.
Why did Tilloo’s father advise him not to try to reach the surface of the planet ?
Answer:
Tilloo’s father advised him not to try to reach the surface of the planet. He told him that he would not be able to survive in the thin air and low temperature existing on the surface of the planet.

Question 4.
What changes had occurred, which forced people to live in underground homes ?
Answer:
The sun turned hostile. The air became too thin to breathe. The temperature became so low that human beings could freeze to death.

Comprehension Check 
(Page 71)

Question 1.
Why was everyone in the Control Room greatly excited ?
Answer:
Everyone in the Control Room was greatly excited because they had seen two spacecrafts coming towards their planet.

Question 2.
Was the spacecraft manned or unmanned ? How do you know it ?
Answer:
The spacecraft was unmanned. Number One who was in charge of defence told the people in the Control Room that he had reports. These reports said that the spacecrafts contained only instruments.

Question 3.
What did Number One and Number Two suggest should be done about the alien spacecraft ?
Answer:
Number One and Number Two suggested non-interference and passive observance in matters of the alien spacecraft.

Comprehension Check 
(Page 73)

Question 1.
What do you think the mechanical hand was trying to do ?
Answer:
The mechanical hand was trying to collect samples of soil from the Martian surface.

Question 2.
Tilloo pressed the red button and “the damage was done.” What was the damage ?
Answer:
The damage was that the mechanical hand had ceased working. It had become inactive.

Question 3.
Where had the spacecraft come from ?
Answer:
The spacecraft had come from the planet earth. National Aeronautics and Space Administration (NASA) of America had sent it.

Question 4.
On which planet do Tilloo and his parents live ?
Answer:
Tilloo and his parents live on the planet earth.

EXERCISES
(Page 73)

Discuss the following topics in groups.
Question 1.
If you had to live in a home like Tilloo’s, what parts of life would you find most difficult ? What compensations might there be ?
Answer:
Living in a home like Tilloo’s, childhood must be the most difficult part of life. Living underground one cannot expect lush green parks and tall trees where children can enjoy themselves. One may also not get the variety of food that we get now.
The compensation can be the safety and security. The cruelties of the weather may never be experienced there.

Question 2.
What, if anything, might drive mankind to make their homes underground ?
Answer:
If the sun grows cold and is not able to give us as much heat as it gives today, the earth will become very cold. In that case all living beings will find it difficult to survive. All water will turn to ice—making the marine life also impossible. In that case mankind might make their homes underground.

Question 3.
Do you think there is life on other planets ? Can you guess what kind of people there may be on them ? In what ways are they likely to be different from us ?
Answer:
It is possible that there may be life on other planets. The kind of people will depend on the kind of environment there. They are likely to be quite different from us because every planet seems to have its unique environment.

We hope the NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 10 An Alien Hand, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment