NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 4 The Rattrap

Class 12 English NCERT Solutions Flamingo Chapter 4 The Rattrap Free PDF Download

NCERT Solutions for Class 12 English

The Rattrap Textual Questions and Answers

Think-as-you-read Questions

Question 1.
From where did the peddler get the idea of the world being a rattrap?
Answer:
The peddler lived a dull and monotonous life. He had no family, no money and no relatives. He was a vagabond. So, being alone most of the time, he used to go on thinking. While thinking about the rattrap, he suddenly got the idea of the world being a rattrap.

The Rattrap Questions and Answers will help you to score more marks in your CBSE board Examination.

Question 2.
Why was the peddler amused by this idea?
Answer:
The peddler had never been treated well by the world. So he felt happy thinking ill of the world. That is why he was amused by the idea that the whole world around him was nothing but a big rattrap.

Question 3.
Did the peddler expect the kind of hospitality that he received from the crofter?
Answer:
No, the peddler did not expect the kind of hospitality that he received from the crofter. He was always refused whenever he asked anyone for any kind of kindness. Thus, he had expected the same, but, to his surprise, the crofter treated him very kindly and gave him food and shelter.

Question 4.
Why was the crofter so talkative and friendly with the peddler? [Delhi 2012]
Answer:
The crofter was a lonely man. He had no one in his house to give him company. He had no wife, no children. So when he saw the peddler, he was very happy to get someone to talk to.

Question 5.
Why did he show the thirty kronor to the peddler?
Answer:
The crofter narrated his story of living a comfortable life and having a good reasonable income that he made due to his extraordinary cow that gave a lot of milk. He told the peddler that he had earned thirty kronor last month. But the peddler expressed his disbelief. In order to make him believe, the crofter opened the pouch and showed the tramp the money.

Question 6.
Did the peddler respect the confidence reposed in him by the crofter?
Answer:
No, the peddler did not live up to the confidence reposed in him by the crofter. In fact, he abused the trust of the crofter. He returned after some time, opened the window of the cottage and stole the crofter’s hard-earned money.

Question 7.
What made the peddler think that he had indeed fallen into a rattrap?
Answer:
After stealing the crofter’s money, the peddler avoided the road and walked through the forest. Soon the night fell and he could not find his way out. He walked and walked without coming to the end of the wood. He finally realised that he was walking round and round the same spot. This made him frustrated and tired. Now he realised that he had indeed fallen into a rattrap.

Question 8.
Why did the ironmaster speak kindly to the peddler and invite him home?
Answer:
The ironmaster mistook the peddler to be his old acquaintance Nils Olof who was a captain and had resigned from the regiment long back. The ironmaster thought that the man was going through a bad phase in his life and so invited him home, especially as it was Christmas Eve.

Question 9.
Why did the peddler decline the invitation? [Delhi 2012]
Answer:
The peddler declined the invitation, as he had stolen the money and was afraid of being caught. Accepting the invitation would be like throwing oneself voluntarily into a lion’s den.

Question 10.
What made the peddler accept Edla Willmansson’s invitation?
Answer:
Edla Willmansson came to invite the peddler with her fur coat and a valet. She spoke in a very friendly manner and he felt confidence in her. She persuaded him to come home and promised him that he would be allowed to leave whenever he would like to.

Question 11.
What doubts did Edla have about the peddler?
Answer:
Edla noticed that peddler was very scared. She thought he could either be a thief or an escapee from a prison.

Question 12.
When did the ironmaster realize his mistake?
Answer:
When the peddler was given a bath, a haircut and had a shave, the ironmaster realised at the breakfast table that the tramp did not look like his regimental comrade and that he had made a mistake.

Question 13.
Why did Edla entertain the peddler even after she came to know the truth about him?
Answer:
Edla was a kind lady. She empathized with the poor peddler and understood how difficult his life had been. She was able to understand his loneliness and poverty. She entertained him even though she knew who he was. Moreover, it was Christmas eve and she wanted to extend Christmas cheer and goodwill to him.

Question 14.
Why was Edla happy to see the gift left by the peddler?
Answer:
Edla was happy to see the gift left by the peddler because it was symbolic of the positive change in the peddler. He had left the stolen thirty kronor in the rattrap along with a letter. He had requested that the money be returned to the crofter. Edla was happy to know he had realised his mistake and made amends.

Question 15.
Why did the peddler sign himself as Captain von Stahle?
Answer:
The peddler was accepted and welcomed to the house as Captain von Stahle. Edla gave the peddler a kind treatment and in spite of kowing the reality, she treated him like a captain. This awakened the latent goodness of his heart and he also behaved in a dignified manner and signed himself as Captain von Stahle.

The Rattrap Understanding the Text

Question 1.
How does the peddler interpret the acts of kindness and hospitality shown by the crofter, the ironmaster and his daughter? [HOTS]
Answer:
The peddler was a vagabond who had no house, no family. He used to sell rattraps. One evening when he was trudging along the road, he saw a cottage by the roadside. He knocked at the door and asked for permission for night stay at the forge. The owner of the cottage, gave him shelter, food, tobacco and his company and confidences. He even showed him the thirty kronor that he had saved. But the peddler stole the money the next day, violating the trust of the crofter. Later, the peddler thought that the crofter’s hospitality was a bait for him to be trapped.

Similarly, the ironmaster’s hospitality also didn’t impress the peddler much because he was kind to him only because he thought him to be his old acquaintance. But, on the contrary, Edla’s kindness and hospitality stirred up the essential goodness in him because her kindness was without any selfish motive in it like the crofter who wanted company and the ironmaster who wanted to help his old friend. Edla wanted to give some comfort and happiness to the peddler even though she knew that he was a tramp.

Question 2.
What are the instances in the story that show that the character of the ironmaster is different from that of his daughter in many ways? [Delhi 2012]
Answer:
The ironmaster was the owner of Ramsjo Ironworks. He wanted to send good quality iron to the market. He was a very vigilant observer and hardworking and used to visit his mill even at night for supervision. He was kind and sympathetic to the peddler. But his kindness to him is due to the fact that he mistook the peddler to be his old regimental comrade Nils Olof. That is why when he came to know the truth about the peddler, he got angry and threatened to call the sheriff.

On the contrary, Edla is more observant than her father. When she saw the peddler the first time, she thought he was either a thief or a jailbreaker. But she was unlike her father. She had special sympathy for the unfortunate people. When her father, knowing the reality of the tramp, asked him to leave, Edla insisted on him to stay to spend the Christmas with them. She knew that the peddler, didn’t have any place in the world and so she invited him to celebrate Christmas with them. It was only her tenderness and kind behaviour that aroused the essential goodness in the peddler.

Question 3.
The story has many instances of unexpected reactions from the characters to another character’s behaviour. Pick out instances of these surprises.
Answer:
‘The Rattrap’ deals with human emotions. These emotions, at times, give rise to unexpected behaviour. One of the most important unexpected behaviour is of the crofter towards the peddler. When the peddler asked him for shelter in the night, he welcomed him and gave him food, tobacco and company. The crofter bestowed so much confidence in the peddler that he even showed him the thirty kronor that he had saved.

In another instance, the peddler was first persuaded by ironmaster to come to his home and when he realised his mistake he got furious and threatened to call the sheriff. Yet another and the most unexpected reaction is that of Edla Willmansson. When the peddler was asked to leave immediately, Edla closed the door and insisted that the tramp stay at their home for Christmas. She showed extraordinary kindness to him. The most unexpected behaviour was that of the peddler. Edla’s kindness brought out the essential goodness in him and he left the home leaving behind a gift for Edla along with the money he had stolen.

Question 4.
What made the peddler finally change his ways?
Answer:
It was ironmaster’s daughter Edla’s kindness and empathy that changed the peddler. Throughout his life, the peddler had never received such kindness. Initially, when Edla invited him home, she gave him the freedom to leave whenever he wanted.

Later, when the ironmaster realised his mistake, he wanted to call the sheriff but out of kindness allowed him to leave. But Edla closed the door and insisted on him to stay for Christmas. Her kindness brought out the essential goodness in the tramp. Edla not only served him good food and looked after him very well, but she also offered him to come to their house every Christmas. This generous and kind nature worked as a catalyst to bring about a positive change in the peddler. Thus, by returning the stolen money along with a rattrap as a Christmas present along with a note for Edla, the peddler left the house honourably.

Question 5.
How does the metaphor of the rattrap serve to highlight the human predicament? [HOTS]
Answer:
The story deals with the metaphor of ‘Rattrap’. It refers to the theory that life is one big rattrap. It exists for a purpose to set baits for people. It offers riches and joys, luxuries and comforts, food and shelter, heat and clothing exactly as a rattrap offers cheese and pork. The moment anyone lets himself be tempted to touch the bait, it closes on him and then everything comes to an end. The peddler in the story was caught into the trap by the hospitality received at the crofter. His extreme poverty forced him to steal the money. He was at this moment caught into the trap of his own guilt.

Even at the ironmaster’s house he is caught in his own trap. But it is Edla’s extreme kindness and generosity which enabled him to come out of this trap of his and leave the house as a freeman, after confessing his wrong deed and leaving the stolen money. Thus, the metaphor of rattrap very aptly highlights the fact that if you take something you want wrongfully, you will usually get trapped in life.

Question 6.
The peddler comes out as a person with subtle sense of humour. How does this serve in lightening the seriousness of the theme of the story and also endear him to the reader?
Answer:
The peddler is one of the most interesting characters in this story. His theory of rattrap is an excellent example of humour in the story. The very idea of comparing a man’s greed for money and wealth to a rat which hungrily looks around for food and finally gets in the trap, evokes humour. Moreover, the tramp himself committed the same error by stealing the crofter’s money is so ironical. The peddler’s attempt not to undeceive the ironmaster, in spite of being afraid to accept the invitation, is very comical.

Some of the other funny scenes are when he displayed his smartness after he was recognised by the ironmaster. The display of his anger and frustration at the point when the ironmaster threatened to call the police is also very humorous. In spite of all the things that he did, he came out to be a very lovable character and endears us when he confessed his guilt and left the house in an honourable manner leaving the stolen money, a note and a Christmas gift for Edla.

The Rattrap Talking About The Text

Question 1.
The reader’s sympathy is with the peddler right from the beginning of the story. Is the sympathy justified? [HOTS]
Answer:
‘The Rattrap’ is written in the backdrop of industrial revolution in Sweden in the second half of the nineteenth century. Many families were displaced by the growing industiy and some people were reduced to a life of extreme poverty. The peddler in the story was a victim of such an economic change. He managed his life by begging and stealing. The pitiable state in which he was living evokes the sympathy of the reader. Even when he stole the money of the crofter, we don’t consider him to be a criminal. It was taken as a normal reaction of a poor man when he saw so much money easily available to him.

Thus, the peddler’s extreme poverty and the circumstances in which he lived, justifiably make the reader sympathetic to him from the beginning of the story.

Question 2.
‘The Rattrap’ focuses on human loneliness and the need to bond with others. Comment. [Delhi 201o]
Answer:
No doubt the story focuses on human loneliness and the need to bond with others. The protagonist of the story, i.e. the peddler, was a vagabond who had no family and led a lonely life. As he had no companion to talk to he was left to his own meditations. The crofter was also a lonely man with no wife or children. When he saw the peddler, he was happy to get someone to talk to. That is why he treated him with good food and tobacco. Moreover, the ironmaster and his daughter Edla too were leading a lonely life. The ironmaster’s wife died long ago and his sons lived abroad. They had no family and friends to celebrate Christmas.

Thus, the story deals with the loneliness of human beings in different situations and their struggle to cope with loneliness.

Question 3.
The story is both entertaining and philosophical.
Answer:
‘The Rattrap’ has both entertaining and philosophical aspects. The very title of the story is metaphorical. It refers to the theory that life is a big rattrap and sets baits for people. Instead of cheese and pork, life offers riches and joys, luxuries, food, shelter, etc. As soon as a human being gets tempted to touch the bait, it closes on him. The peddler got trapped in such a situation when he stole the money of the crofter.

Despite the philosophical aspect of the story, it always remains interesting and binds the reader till the end. The character of the peddler is so entertaining. The very idea of the peddler himself falling into the trap is humorous. The story has a clear and excellent progression of the theme. There is always an element of curiosity. The climax of the story is enthralling. When Edla and ironmaster come back from the church with an idea that the peddler must have taken away all the silver, they find a gift and the stolen money left by him.

Thus the story is narrated in such a style that it entertains the reader, besides providing a philosophical insight into life.

The Rattrap – Solved Question Bank

Reference to Context Questions
Read the extracts given below.

Question 1.
No one can imagine how sad and monotonous life can appear to such a vagabond, who plods along the road, left to his own meditations. But one day this man had fallen into a line of thought, which really seemed to him entertaining. He had naturally been thinking of his rattraps when suddenly he was struck by the idea that the whole world about him—the whole world with its lands and seas, its cities and villages—was nothing but a big rattrap.
Answer the following.
(a) ‘This man’ refers to the __________ .
(b) He compares the world to a __________ .
(c) The vagabond led a monotonous life but his thoughts entertained him. (True/False)
(d) Find from the extract a similar word for ‘tedious’.
Answer:
(a) rattrap seller
(b) rattrap
(c) True
(d) monotonous

Question 2.
The world had. of course, never been kind to him, so it gave him unwonted joy to think ill of it in this way. It became a cherished pastime of his, during many dreary ploddings, to think of people he knew who had let themselves be caught in the dangerous snare, and of others who were circling around the bait.
Answer the following.
(a) The vagabond found pleasure in his own way despite his dreary life. (True/False)
(b) He saved himself from being trapped in the __________ .
(c) Various allurements worked like bait. (True/False)
(d) The vagabond felt that he was better off than __________ in many ways
Answer:
(a) True
(b) rattrap
(c) True
(d) others

Question 3.
The old man was just as generous with his confidences as with his porridge and tobacco. The guest was informed at once that in his days of prosperity his host had been a crofter at Ramsjd Ironworks and had worked on the land. Now that he was no longer able to do day labour, it was his cow which supported him.
Answer the following.
(a) The old man was a __________ man as he shared his secrets even with strangers.
(b) We come to know that the old man had a __________ to support him.
(c) The peddler did not visit the old man with honest intentions. (True/False)
(d) The host was doing well in the past. (True/Faise)
Answer:
(a) simple
(b) cow
(c) False
(d) True

Question 4.
The stranger must have seemed incredulous, for the old man got up and went to the window, took down a leather pouch which hung on a nail to the very window frame, and picked out three wrinkled ten-kronor bills. These he held up before the eyes of his guest, nodding knowingly, and then stuffed them back into the pouch.
Answer the following.
(a) Though the stranger appeared incredulous yet he showed his __________ to him.
(b) These thirty kronors were earned by selling __________ .
(c) The guest cheated the host and fell in the trap. (True/False)
(d) Find out from the passage a word which means ‘unbelieving’.
Answer:
(a) earnings
(b) cow’s milk
(c) True
(d) Incredulous

Question 5.
As he walked along with the money in his pocket, he felt quite pleased with his smartness. He realised, of course, that at first he dared not continue on the public highway, but must turn off the road, into the woods. During the first hours this caused him no difficulty. Later in the day it became worse, for it was a big and confusing forest which he had gotten into.
Answer the following.
(a) The peddler had to take the forest route as he had __________ .
(b) Taking the public highway was not __________ for him.
(c) The phrase that suggests ‘morning’.
(d) The money in his pocket was his earning. (True/False)
Answer:
(a) stolen money
(b) safe
(c) first hours
(d) false

Question 6.
Darkness was already descending over the forest. This increased the danger, and increased also his gloom and despair. Finally he saw no way out, and he sank down on the ground, tired to death, thinking that his last moment had come. But just as he laid his head on the ground, he heard a sound—a hard regular thumping.
Answer the following.
(a) The peddler was in a danger of getting __________ .
(b) The peddler was tired as he had been working long hours. (True/False)
(c) The peddler felt that he was caught in a __________ .
(d) The thumping sound gave him a ray of hope. (True/False)
Answer:
(a) lost
(b) False
(c) Trap
(d) True

Question 7.
The Ramsjo Ironworks, which are now closed down, were, not so long ago, a large plant, with smelter, rolling mill, and a forge. In the summertime long lines of heavily loaded barges and scows slid down the canal, which led to a large inland lake, and in the winter time roads near the mill were black from all the coal dust which sifted down from the big charcoal crates.
Answer the following.
(a) Ramsjo Ironworks was somewhere near the public highway. (True/False)
(b) The crofter worked at the Ironworks. (True/False)
(c) Ramsjo Ironworks was another part of the __________ .
(d) The peddler’s relief was __________ .
Answer:
(a) False
(b) True
(c) trap
(d) short lived

Question 8.
Surely it was nothing unusual for poor vagabonds without any better shelter for the night to be attracted to the forge by the glow of light which escaped through the sooty panes, and to come into warm themselves in front of the fire. The blacksmiths glanced only casually and indifferently at the intruder.
Answer the following.
(a) The poor vagabond here is the __________ .
(b) Blacksmiths were casual because he was like any other __________ .
(c) The intruder was in the hope of getting a job there. (True/False)
(d) Find a word from the passage that means the same as ‘trespasser’.
Answer:
(a) peddler
(b) vagabond
(c) False
(d) intruder

Question 9.
But the stranger said no, and no, and again no, and the ironmaster saw that he must give in.
“It looks as though Captain von Stable preferred to stay with you tonight, Stjemstrom ”, he said to the master blacksmith, and turned on his heel.
But he laughed to himself as he went away, and the blacksmith, who knew him, understood very well that he had not said his last word.
Answer the following.
(a) The peddler did not accept the offer as he knew that he was hiding the __________ .
(b) Captain von Stahle here refers to __________ .
(c) The peddler did not want to take ironmaster’s obligation. (True/False)
(d) Find a word/phrase from the extract which means ‘the final say’.
Answer:
(a) truth
(b) the stranger
(c) False
(d) last word

Question 10.
She entered, followed by a valet, carrying on his arm a big fur coat. She was not at all pretty, but seemed modest and quite shy. In the forge everything was just as it had been earlier in the evening. The master blacksmith and his apprentice still sat on their bench, and iron and charcoal still glowed in the furnace. The stranger had stretched himself out on the floor and lay with a piece of pig iron under his head and his hat pulled down over his eyes.
Answer the following.
(a) ‘She’ here is __________ .
(b) She had come to take __________ .
(c) The stranger expected the girl to come as he knew his friend would not leave him there. (True/False)
(d) Find a word from the extract that means ‘servant’.
Answer:
(a) Edla Willmansson
(b) the stranger
(c) False
(d) Valet

Question 11.
“First of all we must see to it that he gets a little flesh on his bones, ” he said to his daughter, who was busy at the table. ‘And then we must see that he gets something else to do than to run around the country selling rattraps. ”
“It is queer that things have gone downhill with him as badly as that, ” said the daughter.
Answer the following.
(a) They wanted to help the stranger because he was an old acquaintance. (True/False)
(b) Find a word from the extract that means ‘odd’.
(c) Father and the daughter were concerned about the stranger as they thought he was a __________ .
(d) It was __________ time and they were happy to have a guest.
Answer:
(a) False
(b) queer
(c) captain
(d) Christmas

Question 12.
This whole world is nothing hut a big rattrap. All the good things that are offered to you are nothing but cheese rinds and bits of pork, set out to drag a poor fellow into trouble. And if the sheriff comes now and locks me up, then you, Mr. Ironmaster, must remember that a day may come when you yourself may want to get a piece of pork, and then you will get caught in the trap.
Answer the following.
(a) The speaker of these lines is the __________ .
(b) He refers to a sheriff as he has been told that he might be __________ over to the sheriff.
(c) Cheese rinds and bits of pork here are compared to various temptations offered. (True/False)
(d) The world is a rattrap and we all are the rats. (Truc/False)
Answer:
(a) peddler
(b) handed
(c) True
(d) True

Question 13.
When, at about ten o ’clock, they drove back from the church, the young girl sat and hung her head even more dejectedly than usual. At church she had learned that one of the old crofters of the ironworks had been robbed by a man who went around selling rattraps.
“Yes, that was a fine fellow you let into the house, ” said her father. “I only wonder how many silver spoons are left in the cupboard by this time. ”
Answer the following.
(a) The young girl sat with a hung head as they came to know about the stranger that he was a __________ .
(b) They met __________ at the church.
(c) Father was angry with his daughter for letting the stranger stay with them.
(d) Find a word from the extract that means ‘dispirited’
Answer:
(a) thief
(b) a crofter
(c) True
(d) Dejected

The Rattrap Short Questions and Answers

Question 1.
Why did the peddler derive pleasure from his idea of the world as a rattrap? [Delhi 2014]
Answer:
The peddler developed an idea that the world is a rattrap. It offers food, shelter, clothing and luxuries just to entrap us in the same way in which the rattrap entrapped its victims through cheese and pork. The idea appealed and pleased him as he was in a state of abject poverty and had nothing and used to envy those who were in a better position than him.

Question 2.
Who was the peddler? What was the thought that took hold of his fancy?
Answer:
The peddler was a poor vagabond who used to make rattraps to earn his living. One day while making the rattrap, a thought struck him that this world is a rattrap for all the people. Food, clothes and luxuries and comforts work as a bait like cheese and pork.

Question 3.
In what sense was the world a big rattrap, according to the peddler? [Delhi 2014 (C)]
Answer:
According to the peddler, the world was a big rattrap as it offered shelter, food, clothing and other comforts for the sole purpose of entrapping us just as the rattrap entrapped its victims through cheese and pork.

Question 4.
Why was the peddler surprised when he knocked at the door of the cottage?
Answer:
The peddler was surprised when he knocked on the door of the cottage and received a warm welcome there. He was not refused shelter. Moreover, he was offered warmth and hospitality. The crofter gave him food and tobacco. He played ‘mjolis’ with him and showed him the thirty kronor that he had earned.

Question 5.
Describe the evening that the peddler spent with the crofter.
Answer:
The peddler was offered warm hospitality at the crofter’s house. The crofter gave him food and shelter for night. He offered him tobacco and played ‘mjolis’ with him. He shared his life’s experiences and secrets. He even showed him the thirty kronor that he had saved.

Question 6.
What were the peddler’s feelings as he drove over to the ironmaster’s house?
Answer:
The peddler had evil forebodings as he drove over to the ironmaster’s house. He regretted to have stolen crofter’s money and felt that he had been trapped and would be found out as a thief.

Question 7.
What was the peddler’s explanation to the ironmaster for withholding his true identify? How did he manage to convince the ironmaster not to bring in the law to sort out the matter?
OR
How did the peddler defend himself against not having revealed his true identify?
Answer:
The peddler said that he had never pretended to be someone other than a tramp. Moreover, he had refused to come to Ironmaster’s house and wanted to stay in the forge. When the ironmaster threatened to call the sheriff, the tramp used his theory of rattrap. He said that’ if the ironmaster would treat him this way, he would also suffer a similar fate.

Question 8.
Why did the peddler knock on the cottage by the roadside? How was he treated by the owner of the cottage? [Delhi 2014 (C)]
Answer:
The peddler walked on the road the whole day. He was hungry and felt cold. The night was about to fall and he wanted to take shelter at some place to spend the night. That’s why he knocked on the cottage by the roadside. The crofter, who was the owner of the cottage, treated him with warmth, gave him food and shelter and treated him well.

Question 9.
What were the peddler’s feelings as night fell in the woods?
Answer:
As night fell, the peddler lost his way in the forest. He could not find his way out and realised that he was moving around the same point. He was exhausted and hungry by this time and was feeling cold. At this point he realised that he had been caught in a rattrap with no escape route.

Question 10.
Who did the ironmaster mistake the peddler for? Why did the latter not reveal his identity? How did his true identity come to light?
Answer:
The ironmaster mistook the peddler to be his old acquaintance, Nils Olof, who was his regimental comrade. The tramp did not reveal his identity because he was scared of being caught. Moreover, he thought he might get some money from the ironmaster as his old acquaintance. When the ironmaster and his daughter went to church for Christmas service, they came to know that a vagabond had robbed the crofter. They apprehended that it was none other than the peddler.

Question 11.
What do we learn about the crofter’s nature from the story, ‘The Rattrap’? [All India 2016]
Answer:
We learn that the crofter was a talkative and a friendly sort of fellow. He was also lonely and would welcome anyone to share his loneliness. He was hospitable towards his guests.

Question 12.
Who was the owner of Ramsjo ironmill? Why did be visit the mill at night? [All India 2012]
OR
Who was the owner of the ironworks and what sort of person was he?
Answer:
The owner of the Ramsjo iron mill was a prominent ironmaster who wanted to ship out good iron to the market. He was very hardworking and supervised his work day and night.

Question 13.
How did the ironmaster react on seeing the stranger lying close to the furnace? [All India 2012]
Answer:
When the ironmaster saw the stranger lying close to the furnace, he mistook him to be his old regimental comrade Nils Olof. He invited him to his home to celebrate Christmas.

Question 14.
Why didn’t the stranger tell the ironmaster that he was not Nils Olof? [All India 2012]
Answer:
The ironmaster mistook the peddler to be his old acquaintance Nils Olof. The tramp, however, did not tell the ironmaster that he was not Nils Olof because he thought that it might be profitable. He expected that the ironmaster would give him a few kronor taking him to be his old friend.

Question 15.
What was the content of the letter written to Edla by the peddler? [Foreign 2014]
OR
What were the contents of the package left by the peddler as a Christmas gift for Edla? [All India 2014 (C)]
Answer:
The peddler left behind a packet for Edla. The packet contained a rattrap—a gift for Edla on Christmas. There was a letter and thirty kronor. In his letter, he had thanked Edla for her kindness and hospitality and repented his wrongdoing of stealing old crofter’s money and requested her to return the same to the rightful owner.

Question 16.
What conclusion did the ironmaster reach when he heard that the crofter had been robbed by the peddler? [All India 2014 (C)]
Answer:
When, at the church, the ironmaster heard that the crofter had been robbed by the peddler, he at once concluded that the peddler was the thief. He apprehended that he would have made away with all their silver by this time.

Question 17.
Why did Edla plead with her father not to send the vagabond away? [All India 2014]
Answer:
Edla was a kind-hearted lady. When she came to know the reality of the peddler, she showed her sympathy for him. She knew that he had no home or family. There was no place in the world where he was welcome. Due to her tender and kind nature, she pleaded with her father not to send the stranger away and allow him to stay at home for Christmas.

Question 18.
What did Edla notice about the stranger? ]Foreign 2013]
Answer:
Edla noticed that the stranger was very scared. He seemed to be either a thief or a runaway away from prison. She also observed that the stranger did not seem to be an educated person to be a captain.

Question 19.
Why did Edla invite the peddler to stay with her family? [Foreign 2013]
Answer:
dla was told by her father, the ironmaster, to bring the peddler from the ironmill as he believed him to be his old acquaintance Nils Olof. So Edla came to the mill to invite him to stay with her family and celebrate Christmas with them.

Question 20.
‘The man was just as generous with his confidences as with his porridge and tobacco.’ What was the outcome of this?
Answer:
The crofter was overgenerous to the peddler. He not only gave him food and shelter but shared his confidences and showed him the money that he had saved. This tempted the tramp to steal the money. Next morning when they both left the house together, the peddler came back and stole the money.

Question 21.
What were the precautions that the peddler took to remain undetected as a thief?
Answer:
In order to remain undetected as a thief, the peddler left the highway and took the route of the forest. He lost his way in the forest and after some time realised that he was moving around the same point. Moreover, when at the Ramsjo Ironworks, he was invited by the ironmaster to his home, he declined the invitation due to the fear of being caught.

Question22.
Why did the peddler have to keep to the woods after leaving the cottage? How did he feel?
Answer:
The peddler had stolen thirty kronor from the crofter’s house. The fear of being caught kept him away from the highway and made him take a route through the forest. But he lost his way in the forest and, after walking throughout the day, came back to the same point in the forest. He was dead tired and felt hungry and cold. He could not find the way out of the forest and so felt as if trapped. At this time, he felt he was caught in a rattrap, likened to a prison with no escape.

Question 23.
Why did the blacksmith at Ramsjo Ironworks not pay any attention to the peddler?
Answer:
The blacksmith at Ramsjo Ironworks did not pay any attention to the peddler because it was a routine thing for him. Many vagabonds used to come there attracted by the light in order to warm themselves at the forge.

Question 24.
What was the ironmaster’s reaction to the poor condition of the peddler? What light does it throw on the character of the ironmaster?
Answer:
The ironmaster was compassionate, hospitalable and trusting. When he saw the peddler in poor condition, he immediately asked him to come to his home. He had mistaken him for his old regimental fellow Nils Olof. He wanted to help him in his miserable condition.

Question 25.
What was Edla Willmansson’s assessment of the peddler? What rationale did her father give for the coarse ways of the peddler?
Answer:
Edla Willmansson had her doubts about the peddler. She noticed that the peddler was very scared. She thought him to be either a thief or an escapee. She wondered how could her father’s regimental comrade have nothing about him to show that he had once been an educated man. But her father said that circumstances and his harsh experiences had made him so. He believed that once he was treated nicely, given a bath and a shave, he would regain his original personality.

Question 26.
What was the sentiment that urged Edla Willmansson to keep the peddler in their house despite knowing who he really was?
Answer:
Edla was a kind woman. She could realise how difficult a life the tramp must be living with no home or family. It was Christmas and she didn’t want to miss the opportunity to celebrate the spirit of Christmas, i.e. to be benevolent and do charity. So she thought of keeping the peddler at home to give him some comfort and happiness on the Christmas day.

Question 27.
What was the sentiment expressed by the tramp in the letter that he left for Edla? Why had he signed himself as Captain von Stahle? –
Answer:
In his letter to Edla, the tramp had expressed his gratitude to her for treating him with dignity and respect. Her love and respect had brought out the goodness in him and saved him from being caught in the rattrap of the world. He requested her to return the money to its rightful owner. He signed the letter as Captain von Stahle as he had been raised to the status of a captain and had his dignity restored by Edla.

Question 28.
Who was a keen observer: the ironmaster or his daughter? Substantiate your answer with an example from the text.
Ans. It was Edla Willmansson, ironmaster’s daughter, who was a keener observer than him. The ironmaster had mistaken the tramp for his old regimental comrade, but Edla had her doubts from the beginning. She could see fear in his eyes.

Question 29.
The crofter can be called a “good host”. Why?
Answer:
The crofter exhibits all traits of a good host. He welcomes the tramp warmly. He offers him hot food, gives him tobacoo to smoke and plays mojoli’s with him. He talks to him in a friendly manner and tells him about his prosperity. He even confides in him and shows him his money.

The Rattrap Long Questions and Answers

Question 1.
The peddler thinks that the whole world is a rattrap. This view of life is true only of himself and of no one else in the story. Comment. [Delhi 2017]
OR
The peddler believed that the whole world is a rattrap. How did he himself get caught in the same. [All India 2017]
Answer:
It’s true that the peddler thinks that the whole world is a rattrap. According to him, with its lands, cities, seas and villages, it sets baits for the people, offers them riches and joys, shelter, food and clothing exactly as the rattrap offers cheese and pork till a ‘prey’ is caught and then everything comes to an end.

These ideas also stemmed from the fact that the world had not been too kind to the peddler and he had also allowed himself to be caught into this trap by stealing thirty kronor. When he lost his way in the forest with the stolen money in his pocket, he recalled his thoughts and realized that his own turn had come. He had let himself be fooled by a bait and had been caught. So, this view of life was true only of himself and no one else in the story.

Question 2.
How does the peddler respond to the hospitality shown to him by the crofter? [Delhi 2013 (C)]
Answer:
The peddler was given warm hospitality by the crofter. He was given food, shelter, tobacco and even company for recreation. The crofter treated him with kindness and was very friendly to him. He narrated his story of survival and even showed him the money that he had saved.

But the tramp did not value his kindness. Next morning after taking leave of the crofter, the peddler came back to his house and stole the thirty kronor from the pouch hung on the window frame by breaking the window. He responded in a very negative way to the hospitality of the crofter and violated the trust that the crofter had bestowed in him.

Question 3.
How did the seller of rattraps realise that he himself was caught up in a rattrap after he left the crofter’s cottage? [Delhi 2013 (C)]
Answer:
After the peddler had robbed the crofter of the money, he left with the money in his pocket. He felt very pleased with his smartness. Then he decided to continue on the public highway and moved into the wood so that he was not caught by the police. But after a few hours he got confused in the forest and lost his way.

After walking throughout the day, he realised that he had been walking around the same part of the forest. Now he recalled his thoughts about the world and the rattrap and realised that it was his turn to be caught in the trap. He felt that the entire forest was an impenetrable prison from which he could never escape.

Question 4.
The peddler declined the invitation of the ironmaster but accepted the one from Edla. Why? [Delhi 2015]
OR
Why did the ironmaster invite the peddler to his home? Why did the latter decline it? [Foreign 2015]
Answer:
When the ironmaster of the Ramsjo iron mill was on his nightly visit to the mill, he saw the peddler sleeping near the furnace. He mistook him for his old regimental comrade Nils Olof. He found his old friend to be in a miserable condition and immediately invited him to his house. But the idea did not please the tramp. He was scared and felt that going to the ironmaster’s house would be like throwing oneself voluntarily into the lion’s den. So he firmly refused the ironman’s invitation.

Question 5.
The story ‘The Rattrap’ explores the idea that given the right motivation the human beings possess the innate tendency to redeem themeselves from their dishonest ways. Discuss. [HOTS]
Answer:
The Rattrap captures the basic goodness in a human being in the face of material temptations. In the story, the peddler, a vagabond, used to either sell rattraps made of wire or beg or steal. He had been very badly treated by the world and never received any kindness. Even when the crofter offered him hospitality, and bestowed confidence in him, he was not able to realise its worth.

He betrayed his trust and stole the crofter’s money. But the inner goodness of the peddler is evoked by the warm, gentle and kind treatment given to him by Edla Willmansson. Despite knowing the reality, Edla treated him with respect and kindness with no selfish motives. She was empathetic and wanted to give him some comfort. This transformed the tramp into conscientious human being and the essential goodness in him surfaced.

Question 6.
The story ‘The Rattrap’ exemplifies the notion that the emotional needs of human beings have a direct bearing on their behaviour. Elucidate.
Answer:
No doubt it is the emotional needs of the human beings that have a direct bearing on their behaviour.
In fact, our emotions govern our actions and behaviour. In the story, all the characters depict the same. The peddler’s behaviour is all due to the atrocities he had faced in his life. He is treated badly. Starvation and homelessness have made him emotionally very weak and negative. As a result, when the tramp sees the money of the crofter, he steals it. Similarly, the crofter being lonely with no wife or children, welcomes the peddler and becomes overfriendly with him and, as a result, is cheated.

Even the ironmaster lives a lonely life. His wife is dead and his sons are abroad. He has no family except his daughter or friends. Consequently, he invites the peddler to his house, mistaking him for his old friend. Finally, it is Edla’s emotional generosity to serve and make’ someone happy on Christmas. Her kindness and empathy make her to treat the tramp with respect and kindness which brings out the goodness in the peddler.

Question 7.
How did the peddler feel after robbing the crofter? What course did he adopt and how did he react to the new situation? What does his reaction reveal? [Delhi 2013]
Answer:
After robbing the crofter, the peddler felt guilty and, as a criminal, had a constant fear of being caught by the police. In order to escape, he decided to move through the woods rather than the public highway. Initially, he was pleased with his smartness but later, in the day, he lost his way in the forest.

He realised that he had been walking around the same part of the forest. At this point, he recalled his thoughts about the world and the rattrap and realised that he had let himself be fooled . by a bait. He felt trapped and tried hard to come out of it but failed. He felt completely exhausted and believed that he would die in the forest due to hunger and extreme cold. This shows that he had realised his mistake of stealing the crofter money.

Question 8.
The peddler’s instance speaks of the entire society, calling for a different outlook to those maligned individuals who can be redeemed by compassion and understanding. The rehabilitation programmes at prisons follow the same. In the light of the narrative in ‘The Rattrap’, how do you think society can help individuals, especially juvenile delinquents, from falling prey to petty crimes and bad habits?
Answer:
Human behaviour is in direct proportion to the emotional needs. Nobody is a bom criminal. It is circumstances and situations which force a child into crime. Juvenile delinquents are basically the ones who are ignored or exploited. In order to stop the increasing participation of juveniles in the crime, it is the society which has to play a pivotal role. If these children are treated with compassion and love, then they can be saved.

The society needs to develop an understanding of human nature that it is only due to the lack of the fulfilment of the emotional needs of a person, that he/she gets attracted to bad habits or crimes. We have to be empathetic and show our concern for our fellow beings with a sympathetic attitude for those who have deviated from the right path. With positivity and love, people, specially juvenile delinquents, can be saved from falling prey to petty crimes and bad habits.

Question 9.
The story ‘Rattrap’ describes the effect of generosity and kindness of the crofter and Edla Willmansson on the peddler. The many underprivileged in our society can benefit from little gifts given by the people. The gifts can be anything from funds to providing them with education, etc. Write an article in 120-150 words about the need to lend a helping hand to uplift the underprivileged.
Answer:
Time to Contribute
We all belong to a fast developing society. Technical advancements have made life comfortable and easy for us. But all these facilities are only for the well to do. There are a number of people who are not able to even get the basic amenties of life. They are devoid of education, clean water, clothes and even two meals a day.

The government makes a lot of plans for these people but they reach them in a meagre proportions. It is said that a small step finally leads to the destination. So it is the duty of each and every privileged person to contribute to the uplift of the downtrodden. A small help can make their future better. We can contribute to making someone learn, getting someone medicine, giving our used clothes and books to those who are homeless and live on the streets. These small acts of kindness will bring a smile on the face of these people. Along with that we should give them moral support. However, to change the society we need to first change ourselves.

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 3 Keeping Quiet Poem

NCERT Solutions for Class 12 English Flamingo Chapter 3 Keeping Quiet Poem

Class 12 English NCERT Solutions Flamingo Chapter 3 Keeping Quiet Poem Free PDF Download

Keeping Quiet Questions And Answers Class 12 Flamingo English

NCERT Solutions for Class 12 English

Keeping Quiet Textual Questions and Answers

Question 1.
What will ‘counting up to twelve and keeping still’ help us to achieve? [Delhi 2015]
Answer:
Counting up to twelve and keeping still will help us to understand ourselves and to introspect. We will be able to realize the real impact of our selfish actions on each other and, finally, on the entire humanity.

Question 2.
Do you think the poet advocates total inactivity and death?
Answer:
The poet does not advocate ‘total inactivity’ because he has a firm belief in life. He wants everyone to live a complete life, full of peace and contentment. He wants everyone to take a break from the hectic schedule and introspect for a while to improve the quality of life.

Question 3.
What is the ‘sadness’ the poet refers to in the poem?
Answer:
The poet refers to the sadness which all human beings experience because of the lifestyle of nonstop work, stress, aggression and destruction. This sadness comes because man does not understand himself.

Question 4.
What symbol from nature does the poet invoke that there can be life under apparent stillness? [Delhi 2015. Foreign 2014]
Answer:
The poet uses ‘Earth’ as a symbol to invoke that there can be life after apparent stillness. The Earth seems ‘still’ from outside but is alive and vibrant deep within. Similarly, our silence can help us to maintain a harmonious life on Earth and stop destruction.

Keeping Quiet Solved Question Bank

Reference-to-context Exercises
Read the extracts given below.

Question 1.
Now we Will count to twelve [All India 2016]
and we will all keep still.
For once on the face of the Earth let’s not speak in any language, let’s stop for one second, and not move our arms so much.
Answer the following.
(a) The poet urges humanity to remain silent for the duration of twelve counts. (True False)
(b) By keeping still, we can count till twelve, according to the poet. (True/False)
(c) The poet wants us not to ____________ in any language.
(d) We should not move our ____________ for one second.
Answer:
(a) True
(b) False
(c) speak
(d) arms

Question 2.
It would be an exotic moment
without rush, without engines,
we would all be together
in a sudden strangeness.
Answer the following.
(a) It would be an exotic time because no engines would rush around. (True/False)
(b) The poet envisages an exotic moment of stillness which would be without ____________ .
(c) There would descend a sudden ____________ when we all get together.
(d) When there will be no engines or rush, what kind of moment would that make?
Answer:
(a) True
(b) rush
(c) strangeness
(d) exotic

Question 3.
Fishermen in the cold sea
would not harm whales
and the man gathering salt
would look at his hurt hands.
Answer the following.
(a) Fishermen in the cold seas are hurt by whales. (True/False)
(b) The salt gatherers will examine the destruction their trade has done to their hands. (True/False)
(c) Fishermen hunt ____________ in cold seas.
(d) ____________ are affected by salt gatherers.
Answer:
(a) False
(b) True
(c) whales
(d) Hands

Question 4.
Those who prepare green wars, wars with gas, wars with fire, victory with no survivors, would put on clean clothes and walk about with their brothers…
Answer the following.
(a) Fighting a green war leads to a victory with, all survivors. (True/False)
(b) Wars using gas and fire as weapons, are wars with no survivors. (True/False)
(c) Who would wear clean clothes in case there was a silence on the war front?
(d) With whom would these ex-warriors walk?
Answer:
(a) False
(b) True
(c) fighters
(d) brothers

Question 5.
…perhaps a huge silence [Foreign 2016]
might interrupt this sadness
of never understanding ourselves
and of threatening ourselves with
death.
Answer the following.
(a) Silence will help us understand ourselves. (True/False)
(b) Human beings are currently threatening us with death. (True/False)
(c) What follows due to not understanding one another?
(d) In a noisy world we do not ____________ oursel
Answer:
(a) True
(b) True
(c) sadness
(d) understand

Question 6.
In the shade, doing nothing.
What I want should not be
confused
with total inactivity.
Life is what it is about;
I want no truck with death.
If we were not so single-minded about keeping our lives moving, and for once could do nothing, perhaps a huge silence might interrupt this sadness Of never understanding ourselves and of threatening ourselves with death.
Answer the following.
(a) According to the poet doing nothing is not to be confused with total inactivity. (True/False)
(b) Our single-minded concern is to keep our lives moving. (iVue/Faise)
(c) If we did nothing, a huge silence would ____________ the sadness of our current world.
(d) By our constant activity what destruction are human beings bringing upon themselves?
Answer:
(a) True
(b) True
(c) interrupt
(d) death

Question 7.
Perhaps the Earth can teach us
as when everything seems dead
and later proves to be alive.
Now I’ll count up to twelve
and you keep quiet and I will go.
Answer the following.
(a) The poet is counting up to twelve, so that we can hide from him. (True/False)
(b) The Earth teaches us to be outwardly silent and inwardly productive. (True/False)
(c) By keeping quiet we may appear outwardly to be ____________ .
(d) The ____________ can teach us to be introspective
Answer:
(a) False
(b) True
(c) dead
(d) Earth

Keeping Quiet Short Questions and Answers

Question 1.
‘Life is what it is all about.’ How is Keeping Quiet related to life? [All India 2015|
Answer:
‘Keeping Quiet’ is related to life because, in order to live a complete life, one must live life to its fullest. In order to live quality life, which is full of happiness, peace, and satisfaction, we must develop a habit of thinking deeply and this can be achieved through introspection.

Question 2.
Why does one feel a sudden strangeness on counting to twelve and keeping quiet? [All India 2015]
Answer:
When one keeps quiet and stops all his selfish actions and takes a break from the monotonous routine, one gets time to introspect and analyze one’s actions. This brings a feeling of sudden strangeness because we never take a break from hectic activity and continuous talk.

Question 3.
How will keeping quiet protect our environment? [All India 2015]
Answer:
Keeping quiet refers to stopping all activities for a moment and introspect. This will help us to analyze the kind of deeds we are doing for our selfish purpose but which harm nature. This moment will make us understand the fact that harmony with nature is very essential for the survival of mankind.

Question 4.
What will possibly be the effect of ‘keeping quiet’? [All India 2015]
Answer:
Keeping quiet will result in a mutual understanding among all human beings and understanding ourselves. We will be able to understand the fact that the balance between nature and human beings is essential for our existence on the Earth.

Question 5.
Which is the exotic moment that the poet refers to in ‘Keeping Quiet’? |Ddhi 2014]
Answer:
The poet refers to the exotic moment when everyone would be silent and still and there would be no noise or mad race. It will evoke an environment of peace and quietness with no conflicts, quarrels, agreements or wars. This moment will bring a sense of togetherness among all human beings.

Question 6.
How can keeping quiet change our attitude to life? [Delhi 2013 (C)]
Answer:
If we keep quiet for a moment to introspect and cease our selfish and destructive actions, it will lead to our understanding ourselves and may change our attitude.

Question 7.
Which images in the poem ‘Keeping Quiet’ show that the poet condemns violence? [All India 2014 (C)]
Answer:
Pablo Naruda gives the images of ‘green war’, ‘war with gas’, and ‘wars with fire’ and then associates these wars with ‘victory with no survivors’. This is to emphasise the fact that wars will bring an end to the entire human race. This shows that he condemns violence.

Question 8.
What are the different types of wars mentioned in the poem? What is Neruda’s attitude towards them? [All India 2013]
Answer:
Pablo Neruda has mentioned ‘green wars’, ‘wars with fire’ and ‘wars with gas’. The poet does not appreciate the concept of war. He condemns it by saying that these wars will result in victory with no survivors. So instead of these wars and conflicts, we must develop the concept of mutual understanding and co-existence.

Question 9.
How can suspension of activities help? [All India 2012]
Answer:
The suspension of activities will help us to introspect. It will provide an insight into the mad rush
and selfish actions we indulge in. When we all are able to ponder and analyze our own actions and attitude, we will develop mutual understanding and realise the importance of co-existence.

Question 10.
Why is Pablo Neruda against total inactivity?
Answer:
The poet is against total inactivity because it means death, whereas the poet has firm belief in life. He only wishes us to introspect and take a break from the hectic, aimless life.

Question 11.
What does the poet want all the perpetrators of war to do?
Answer:
The poet wants them to make their conscience clean from the envy and selfish motives. They should stop fighting and develop an understanding of peace among the human beings.

Question 12.
What will be the ultimate end of man if the present scenario of wars and conflicts continues?
Answer:
If the present scenario of war and destruction continues, it will lead to total destruction of the humanity. We all will perish and nobody will be left to celebrate the victory.

Question 13.
How our state of mind will be changed if we maintain silence and suspend activity for a while?
Answer:
The poet believes that if we all stop for a moment to introspect and realize the impact of our actions, then we will be able to understand the need to be together and develop a mutual understanding for the survival on earth. This realization will bring a change in our state of mind and our attitude towards each other.

Question 14.
How would keeping quiet affect life in and around the sea? [All India 2017]
Answer:
Keeping quiet would affect life in and around the sea as the fishermen would not be killing the whales and the men gathering salt would give rest to their injured hands.

Question 15.
How is the Earth a source of life when all seems dead on it? [All India 2017]
Answer:
When all seems dead on the earth, it is not really quiet. It seems calm but in reality, it is nurturing life underneath.

Question 16.
How is total inactivity on the Earth in the winter months full of life? [All India 2017]
Answer:
In winter months one finds total inactivity in nature. But the poet does not advocate total inactivity. He feels quietude of winter months is ripe with the hope for a peaceful world.

Question 17.
According to Pablo Neruda, how would keeping quiet be an exotic moment? [Foreign 2017]
Answer:
The poet feels that the moment of silence would be an exotic moment because if would be an instance of universal brotherhood, peace, and harmony. In that moment all of us would initiate introspection through meditation and the whole world would be shrouded in quietness.

Question 18.
What are green wars? Who wage them and with what result? [Foreign 2017]
Answer:
Green wars imply waging a was against nature by causing environmental degradation.
People wage war against nature for their self-interest. All wars originate from the lack of self-understanding.

Question 19.
According to Pablo Neruda, what do we not do when we keep quiet? [Foreign 2017]
Answer:
According to Pablo Neruda, when we keep quiet all of us should not talk in any language nor should we involve in any kind of physical activity to disturb the calm. The pause in our’mundane activity would suspend all our woes.

NCERT Solutions for Class 9 English Free PDF Download

NCERT Solutions for Class 9 English PDF Download

Here we are providing NCERT Solutions for Class 9 English Beehive & Moments, English Literature Reader, English Main Course Book Solutions and Answers are latest and updated. We have listed all the chapters PDF.  There is no Login, nor  Sign Up, neither Redirects, just click the downloading link, and you can view your PDF and download accordingly.

Download Free NCERT Solutions PDF for class 6th to 12th 

Class 9 English NCERT Solutions Chapter wise Free PDF Download

NCERT Solutions for Class 9 Communicative English

NCERT Solutions for Class 9 English Literature Reader

Fiction

Poetry

Drama

NCERT Solutions for Class 10 English Language and Literature

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive (Prose)

NCERT Solutions for Class 9 English Beehive (Poem)

NCERT Solutions for Class 9 English Moments

NCERT Solutions for Class 9 English Supplementary Reader Moments

NCERT Solutions for Class 9 English Main Course Book

CBSE Class 9 English Main Course Book Solutions and Answers

Unit 1 People

Unit 2 Adventure

Unit 3 Environment

Unit 4 The Radio and Video Show

Unit 5 Mystery

Unit 6 Children

Unit 7 Sports and Games

MCQ Questions for Class 9 English Language and Literature

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Prose

  1. The Fun They Had Class 9 MCQ Questions
  2. The Sound of Music Class 9 MCQ Questions
  3. The Little Girl Class 9 MCQ Questions
  4. A Truly Beautiful Mind Class 9 MCQ Questions
  5. The Snake and the Mirror Class 9 MCQ Questions
  6. My Childhood Class 9 MCQ Questions
  7. Packing Class 9 MCQ Questions
  8. Reach for the Top Class 9 MCQ Questions
  9. The Bond of Love Class 9 MCQ Questions
  10. Kathmandu Class 9 MCQ Questions
  11. If I Were You Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Beehive Poems

  1. The Road Not Taken Class 9 MCQ Questions
  2. Wind Class 9 MCQ Questions
  3. Rain on the Roof Class 9 MCQ Questions
  4. The Lake Isle of Innisfree Class 9 MCQ Questions
  5. A Legend of the Northland Class 9 MCQ Questions
  6. No Men are Foreign Class 9 MCQ Questions
  7. The Duck and the Kangaroo Class 9 MCQ Questions
  8. On Killing a Tree Class 9 MCQ Questions
  9. The Snake Trying Class 9 MCQ Questions
  10. A Slumber did my Spirit Seal Class 9 MCQ Questions

MCQ Questions for Class 9 English with Answers Moments

  1. The Lost Child Class 9 MCQ Questions
  2. The Adventures of Toto Class 9 MCQ Questions
  3. Iswaran the Storyteller Class 9 MCQ Questions
  4. In the Kingdom of Fools Class 9 MCQ Questions
  5. The Happy Prince Class 9 MCQ Questions
  6. Weathering the Storm in Ersama Class 9 MCQ Questions
  7. The Last Leaf Class 9 MCQ Questions
  8. A House is not a Home Class 9 MCQ Questions
  9. The Accidental Tourist Class 9 MCQ Questions
  10. The Beggar Class 9 MCQ Questions

Why NCERTBooks.Guru Provided English MCQ Questions for Class 9 are Important?

  • Given a collection of all chapters important MCQ Questions with answers for 9th class English are arranged by subject matter experts with ample research.
  • It helps students to understand all the concepts of English right from basic to complex easily and quickly.
  • These objective quiz questions of class 9 English NCERT are taken as per the latest CBSE Syllabus & Curriculum.
  • Topics & sub-topics of MCQ Questions English Beehive and Moments with Answers provided here will improve your reading, writing, speaking & thinking abilities.
  • Quick links of NCERT Books for Class 9 English PDF and NCERT Solutions for Class 9 English Free PDF are also presented here along with this useful CBSE Multiple choice questions of 9th English Beehive, Moments with Answers in PDF.

NCERT Solutions for Class 9 English PDF Download

Download NCERT Books PDF for class 1st to 12th 

All the question given at the end of chapters of the NCERT books aren’t always easy. Sometimes the initial questions seem easy but by the end you reach down to the sixth or seventh question, the difficulty level starts popping. So, leave all your worries to us as ncertbooks.guru brings to you the best in-class NCERT solutions for class 9 English. Each and every answer is designed meticulously keeping in mind the CBSE exam pattern and the marking scheme.

Our solution book not only provides answers to all the back exercise problems but also help student achieve a correct approach towards answering the question as per distribution of marks. This is seriously a good methodology which every student should adopt as it lays a solid foundation for your CBSE board examination.

There are in total 11 chapters and 10 poems in English Beehive solution book. All the long questions have been elaborated and explained in such a way that a student automatically grasps the story. We have also stressed on to use good vocabulary so that a student should enhance their grip over English language as well.

All the solutions are provided in chapter wise format aiding a student in his homework as well as revision also. The interested students can click on the link given below or visit ncertbooks.guru. The solution book also contains previous year’s question paper along with their solutions. This certainly helps the student to understand and prepare well for their final examination. The solutions books are handy as they can easily be downloaded from laptop or even mobile phone.

The second book which is class 9 English Moments has 10 chapters which are well elaborated in the solution book. Some of the chapters are The Lost child, The adventures of Toto, The last leaf and A house is not a home. All the answers are answered explicitly and vividly covering each and every answer in a well detailed and subjective manner.

English language is spearheading all other languages and has become a single global language serving as a common point of communication. The NCERT solutions class 9 English Moments and Beehive can be downloaded from the link given below for free. No charges and No signup required. The website is exclusively designed to make education affordable and quality driven. If you like it, don’t forget to share it with your friends and classmates. Download your copy NOW!

If none of the Downloading link found not working, feel free to comment below.

NCERT Solutions for Class 10 Free PDF Download

If you ask me how important it is for you to score really well in your high school, then I must tell you that this is the most crucial step towards a better and brighter career for you in future. Maybe all you have different dreams and aspirations about your future and your career.

However, in any case, it is necessary that you think of building a solid base so that when you are going for any course or any career option, you don’t have to look back and think if only you would have done something differently.

So, when you are preparing for the first big exam of your life, your 10th boards, it is necessary that you get access to the right kind of study materials that will offer you all the necessary insights as well as trains you so that you can score really well and your future path becomes eventually smoother for you.

Hence, it is necessary that you start searching for NCERT solutions for Class 10 that will help you prepare for your exam as well as solve the exemplary problems so that you can shine through when the stakes will be too high.

These solutions are designed keeping the pattern and subjects of class 10 CBSE in mind. With the downloaded authentic PDFs you will be able to stay ahead from all your peers while honing your skills to make sure that you score well in your boards.

NCERT Solutions for Class 10

Now, you must be wondering in which subjects you can get the solutions so that you can rest assured in terms of study materials. To ease your worries and to provide you with the peace of mind, here are the options we offer you,

The solution for Maths contains the chapters like Real numbers, Polynomials, Pair of linear equations with two variables and Quadratic equation. Apart from that, Arithmetic progression, geometry as well as the introduction and application of trigonometry are also part of the syllabus. The solution will cover them all and help you get prepared to solve the problems during the exam.

NCERT Science solutions contain the chapters of physical science like electricity, the source of energy and magnetic effects. There are also the chapters of chemistry included which consist of chemical reactions and equations, acid, bases and salt, carbon and compounds. A huge part of the solution is for biology that includes life process, heredity and evolution, reproduction of the organism and so on.

NCERT Solutions for English Class 10 include the First Flight and Footprints without Feet which helps you get prepared for the boards without worrying too much.

NCERT Hindi solutions include Kritika, Kshitij, Sanchayan, Sparsh which completes your preparation in the second language.

NCERT Social science Class 10 solutions cover economic development, the history of India as well as contemporary world along with democratic politics. If you are going to study humanities, later on, this solution will create the solid base for you.

Why Do You Need to Score Good Marks

When you are appearing for the first biggest exam of your life, it is necessary that you score good marks. And for that, it is important that you don’t leave any score unturned. Why am I stressing about scoring high marks in class 10? Well, there are several reasons. Take a look at the following points to know more.

Stepping Stone for Future

If you are going to build a mansion, it is necessary that you create a solid foundation. Similarly, when you are aspiring to a brighter career, it is necessary that you take your first big exam, your class 10 very seriously. If you are scoring well in this stage, you will never have to look back again and regret as later on, getting higher marks and admission in the right courses will get tougher.

Easiest Step to Score High

The more you will go higher in academics, the more it will become tougher for you to score better. That is why you must think of scoring high in the first place so that later on when it comes to weighing the overall percentage, the calls 10 results can keep you ahead of your peers.

Advantages in Next Step

What are you going to choose as your stream after class 10? Humanities, commerce or science? No matter what is your preference, you must score well so that you can choose the subjects you want, especially if you are planning to go ahead with studying science.

So, now as you know how important it is to score higher in class 10 and how NCERT class 10 solutions can keep you in an advantageous position, what are you waiting for? Find out a reliable source from where you can get the authentic PDFs and prepare yourself. Remember, this is the time when you must get ready for the big run.

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues

Class 11 English Chapter 3 NCERT Solutions Discovering Tut: The Saga Continues Free PDF Download

NCERT Solutions for Class 11 English

Question 1.
forensic reconstruction
Answer:
It refers to rebuilding the facts about life and death by putting back together the evidence to examine a crime scientifically. The reconstruction of King Tut’s mummy was done to find solutions to the mysteries surrounding his death.

Question 2.
funerary treasures
Answer:
It refers to the valuables and treasures which were buried along with the pharaoh in the pyramid.

Question 3.
scudded across
Answer:
It refers to moving swiftly from one place to another. It is used in the chapter to describe the movement of the dark-bellied clouds. ‘

Question 4.
casket grey
Answer:
It refers to ash coloured clouds that hid the stars.

Question 5.
resurrection
Answer:
It refers to rebirth or revival after death.

Question 6.
circumvented
Answer:
Outsmarted or outwitted. The thieves would have easily bypassed the guards with artfulness and ripped the mummy apart to remove the gold.

Question 7.
computed tomography
Answer:
It refers to CT scan that provides the X-ray image of a body in cross section. It is used for diagnostic purposes.

Question 8.
eerie detail
Answer:
It refers to detail relating to the supernatural.

Discovering Tut: The Saga Continues Understanding The Text

Question 1.
Give reasons for the following
(i) King Tut’s body has been subjected to repeated scrutiny.
Answer:
King Tut’s body has been subjected to repeated ‘ scrutiny because, right from the time of the
discovery of his tomb in 1922 by Howard Carter, the modern world has been curious to find out what
happened to King Tut. He died unexpectedly. No one knows how the boy king lived and died. His death has been obscured in mystery, with murder being the most extreme possibility.

(ii) Howard Carter’s investigation was resented.
Answer:
Howard Carter’s investigation was resented because he destroyed the original state of the mummy. His men cut off the mummy’s head and severed every major joint of the body to raise King Tut from the coffin.
They then reassembled the remains on a layer of sand in a wooden box and put the body back. Moreover, Howard Carter did not use scientific methods while excavating King Tut’s mummy.
It resulted in great damage to the mummy.

(iii) Howard Carter had to chisel away the solidified resins to raise the King’s remains.
Answer:
Howard Carter had to chisel away the solidified resins to raise the King’s remains because the ritual resins had hardened, cementing King Tut to the bottom of his solid gold coffin permanently.

(iv) King Tut’s body was buried along with gilded treasures.
Answer:
King Tut’s body was buried along with gilded treasures because in that time the king was very wealthy and people thought and hoped that they could take their riches with them in their journey after death.

Hence, King Tut was buried with all the things that he used in his daily life and the things that he would need in the afterlife.

(v) The boy king changed his name from Tutankhaten to Tutankhamun.
Answer:
The boy changed his name from Tutankhaten to Tutankhamun because he wanted the restoration of the old ways. His ancestor, Amenhotep IV, had shocked the country by attacking a major God ‘Amun’. It was a time of unrest. The boy tried to establish the old faith by renaming himself as Tutankhamun which means ‘living image of Amun’.

Question 2.
(i) List the deeds that led Ray Johnson to describe Akhenaten as ‘Wacky’.
Answer:
Ray Johnson described Akhenaten as ‘wacky’ because what he did was nothing less than crazy in those times. He promoted the worship of Aten, the sun disk, changed his own name and moved the religious capital from the old city of Thebes to the new city of Akhetaten, now known as Amama. He further shocked the country by attacking a major God ‘Amun’, by smashing his images and closing his temples.
His reign was a horrible time.

(ii) What were the results of the CT scan?
Answer:
King Tut’s mummy was the first one that was being scanned. The CT machine scanned the mummy from head to toe and created 1700 digital X-ray images in cross-section. King Tut’s head was scanned in 0.62 mm slices to register its complicated structures to probe the secrets of his death. Though there were some hurdles in the scan, it went as expected.

The CT scan showed King Tut’s neck vertebrae as clearly as in an anatomy class. Other images revealed a hand, several views of the rib cage and a transection of the skull that showed there was nothing unnatural in his death.

(iii) List the advances in technology that have improved forensic analysis.
Answer:
Advances in technology have improved forensic analysis significantly. Today, diagnostic imaging can be done by Computed Tomography or CT.

In CT, hundreds of X-rays in cross-section are put together like slices of bread to create a three-dimensional virtual picture of the body. The scanners can scan even an intricate structure by scanning it in thin slices.

(iv) Explain the statement, “King Tut is one of the first mummies to be scanned – in death, as in life…”
Answer:
King Tut was the last ruler of a powerful family that had ruled Egypt for centuries. He came to the throne when he was not even a teenager. At a very young age he contributed tremendously in restoring the past glory and old ways. However, he met a very early death in mysterious circumstances when he was just 18 years old.

Since the discovery of his tomb in 1922, the modem world has speculated a lot about him. His mummy was the first one to undergo a CT scan! Hence, in life as in death, he has been the attention of all.

Discovering Tut: The Saga Continues Talking About The Text

Discuss the following in groups of two pairs, each pair in a group taking opposite points of view.

Question 1.
Scientific intervention is necessary to unearth buried mysteries.
Answer:
For If you think history has any relevance in our life, we must get at the truth. There are so many mysteries which remain unsolved. For example, we know very little about the Indus Valley Civilisation. The seals remain undeciphered. This needs scientific investigation. Without scientific intervention, their meaning will remain unknown.

Against We need to know the past because history is relevant to our lives. But sometimes we take it too far. King Tut’s mummy has been repeatedly investigated, but in spite of spending much money, nothing new has been revealed about why King Tut died so young. We must utilise our resources to help the living rather than just investigating the dead.

Question 2.
Advanced technology gives us conclusive evidence of past events.
Answer:
For Today technology is so advanced that we can reconstruct the past. For example, we know how Pompeii was destroyed. So now we have reconstructed the whole city. We know precisely how the people lived.

Against It is incorrect that advanced technology gives us conclusive evidence of past events. King Tut’s body has been CT-scanned. What can it tell us about how he died? If he was murdered, who murdered him and why? A CT scan might give some idea how he died, but it cannot give conclusive evidence.

Question 3.
Traditions, rituals and funerary practices must be respected.
Answer:
For People who buried their dead with rituals and funerary practices did show reverence for their dead. They wanted them to lie in peace, undisturbed. We must respect their sentiments.

Against Traditions, customs and funerary practices of the past may encourage superstition. They may also hamper the development of society and affect unity. In fact, they could lead to violence and friction between people belonging to different cultures.

Question 4.
Knowledge about the past is useful to complete our knowledge of the world we live in.
Answer:
For The past acts as a mirror to our mistakes and teaches us many lessons. In fact, the present is the outcome of the past. It helps us understand the progress of the events down the ages. It builds a good foundation for our present and future.

Against We must live in the present. The past is infinite and should be left as it is. The past should not affect our present life. It should not be searched again and again; it must be considered as a phase which has passed.

Discovering Tut: The Saga Continues Thinking About Language

Read the following piece of information from the Encyclopaedia of Language by David Crystal.

Egyptian is now extinct:
its history dates from before the third millennium BC, preserved in many hieroglyphic inscriptions and papyrus manuscripts. Around the second century AD, it developed into a language known as Coptic. Coptic may still have been used as late as the early nineteenth century and is still used as a religious language by Monophysite Christians in Egypt.

Question 1.
What do you think are the reasons for the extinction of languages?
Answer:
Some of the reasons for the extinction of languages are
(a) Migration of people to other lands.
(b) Limitation of vocabulary.
(c) Absence of written script along with prevalence of oral tradition.
(d) Globalisation, as it has led to the use of only dominant languages.
(e) Social status of a language.
(f) Introduction of a non-indigeneous language that takes over all social functions.
(g) Constant changes in the society.
(h) Parents do not pass on a language to their children.

Question 2.
Do you think it is important to preserve languages?
Answer:
Yes, it is important to preserve languages as they are responsible for development of the culture of the community. It helps in preservation of one’s heritage and traditions. The loss of any language is a loss for all humanity. Our language defines our identity. One can differentiate even between the people speaking the same language by their dialect or the way they talk. A language represents a whole cultural history. ‘Linguistic diversity’ is a benchmark of cultural diversity. Language is a cultural resource and it should be handed down by parents to their children.

Question 3.
In what ways do you think we could help prevent the extinction of languages and d\a\ec£s?
Answer:
We could help prevent the extinction of languages and dialects by
(a) Transferring the vocabulary and dialects of the language to the next generation.
(b) Documenting the language and preserving information about native literature and linguistics of the language.
(c) Encouraging younger generations to speak the language as they grow.
(d) New technologies such as ‘podcasts’ can be used to . preserve the spoken versions of languages.
(e) Teaching the languages in college and universities and encouraging students to specialise in the same.

Discovering Tut: The Saga Continues Working With Words

Question 1.
Given below are some interesting combinations of words. Explain why they have been used together.
(i) ghostly dust devils
(ii) desert sky
(iii) stunning artefacts
(iv) funerary treasures
(v) scientific detachment
(vi) dark-bellied clouds
(vii) casket grey
(viii) eternal brilliance
(ix) ritual resins
(x) virtual body
Answer:
1. ghostly dust devils It refers to the evil or frightful movements of dusty winds. It reflects the anger of the winds for disturbing the king from his resting place.

2. desert sky It refers to the lifeless and barren sky of the desert. The barren sky spread over the vast desert region portrays a sad picture.

3. stunning artefacts It refers to breathtakingly beautiful objects made by humans. Using the words together explains the external brilliance of the objects found in the tomb.

4. funerary treasures Jewels or precious objects relating to a funeral. It refers to the fact that the king was buried with numerous treasures and items made of pure gold.

5. scientific detachment It refers to the application of reasoning and science without attaching any emotion or feeling into the action taken. The archaeologist Carter did not have any reverence or feeling for King Tut. He was just a scientist without any emotional attachment to King Tut.

6. dark-bellied clouds It refers to the dark, bulging clouds containing rain.

7. casket grey It refers to the grey coloured clouds that hide the stars like placing them in a casket.

8. external brilliance It refers to the endless lustre/ radiance and brightness of the jewels and valuables of the king which is visible externally.

9. ritual resins It refers to resins used as a customary duty in the process of mummifying a body in Egypt at that time.

10. virtual body A figure of the body created through electronic images or CT scan. It resembles a real body and provides a very clear view.

Question 2.
Here are some commonly used medical terms. Find out their meanings.

CT scan MRI tomography
autopsy dialysis ECG
post mortem angiography biopsy

Answer:
CT Scan A CT scan makes use of computer-processed combinations of many X-ray images taken from different angles to produce cross-sectional (tomography) images (virtual ‘slices’) of specific areas of a scanned object, allowing the user to see inside the object without cutting.

MRI Magnetic Resonance Imaging (MRI) is a diagnostic technique that uses magnetic fields and radio waves to produce a detailed image of the body’s soft tissue and bones.

Tomography A method of producing a three – dimensional image of the internal structures of a solid object (like the human body) by the observation and recording of the differences in the effects on the passage of waves of energy hitting those structures.

Autopsy An examination of a body after death to determine the cause of death or the character and extent of changes produced by disease.

Dialysis The purification of blood by separating the waste products from it to replace the normal function of kidneys.

ECG An electrocardiogram (EKG or ECG) is a test that checks for problems with the electrical activity of the heart. It shows the heart’s electrical activity as line tracings on paper.

Post mortem (also called post mortem examination) An examination of a dead body to determine the cause of death.

Angiography A procedure performed to view blood vessels after injecting them with a dye that outlines them on an X-ray. This technique can be used to look at arteries in many areas of the body, including the brain, neck (carotids), heart, chest, pulmonary circuit, kidneys, gastrointestinal area, and limbs.

Biopsy A medical procedure during which a small sample of tissue is removed from a part of the body. The sample of tissue is then examined under the microscope to look for abnormal cells.

Discovering Tut: The Saga Continues Things To Do

Question 1.
The constellation Orion is associated with the legend of Osiris, the god of the afterlife. Find out the astronomical descriptions and legends associated with the following.
(i) Ursa Major (Saptarishi mandala)
(ii) Polaris (Dhruva tara)
(iii) Pegasus (Wingedhorse)
(iv) Sirius (Dogstar)
(v) Gemini (Mithuna)
Answer:
1. Ursa Major (Saptarishi mandala) Ursa Major is a constellation visible throughout the year in the Northern Hemisphere. It consists of seven stars which form the well-known Big-Dipper. Its name means Great Bear in Latin, and is associated with the Legend of Callisto.

According to Sanskrit mythology, this group of seven sages (Saptarishi) also moves around the constant star Dhruva tara known as Polaris.

2. Polaris (Dhruva tara) This star remains constant and always points to the North.

The direction of Ursa Major keeps changing with the passage of the night, but Polaris remains unchanged. It is associated with the legend of Dhruva, the six year old boy who was blessed by Lord Vishnu with a permanent and constant abode in the universe.

3. Pegasus (Winged horse) This is associated with Greek mythology as the winged horse sprung from Medusa’s blood. It carries lightning bolts for Zeus. Pegasus’ constellation may be seen when the stars are clearly visible.

4. Sirius (Dog star) This is associated with the legend of Orion. It is called ‘Dog star’ as it represents Orion’s large hunting dog. The first glimpse of Sirius at dawn announced the rising of the Nile in ancient Egypt.

5. Gemini (Mithuna) A combination of two Nakshatras — Aardhara and Punarvasu and having contradictory qualities.

Question 2.
Some of the leaves and flowers mentions in the passage for adorning the dead are willow, olive, celery, lotus cornflower. Which of these are common in our country?
Answer:
Willow, olive, lotus, and cornflower are common in our country.

Question 3.
Name some leaves and flowers that are used as adornments in our country.
Answer:
Roses, lotus, mehendi, marigolds, champa and chameli flowers and the leaves of mango, peepal, banana, and tulsi are used as adornments in our country.

Discovering Tut: The Saga Continues Short Questions and Answers (2 Marks)

Question 1.
How was the atmosphere when King Tut’s body was scanned?
Answer:
As King Tut’s body was taken from his resting place in the ancient Egyptian cemetery known as the Valley of the Kings, an angry wind stirred up ghostly dust devils. Dark-bellied clouds had moved across the desert sky all day and covered the stars in grey colour. But when the CT scan was over, the wind had stopped and the winter air lay still. The clouds were gone and the Orion constellation of stars was clearly visible.

Question 2.
Why is 5th January 2005 a significant date in Tutankhamun’s saga?
Answer:
5th January 2005 is a significant date in

Tutankhamun’s saga because on this day, the world’s most famous mummy gilded from head to toe was CT scanned in order to probe the remaining mysteries of this little understood young ruler who had died more than 3300 years ago.

Question 3.
Why did the tourists come from around the world? What did they do?
Answer:
The tourists from around the world queued up all afternoon and descended into the narrowed rock-cut tomb. They had come to pay their homage to King Tut.

They watched the murals on the walls of the burial chamber. Some visitors read from guidebooks while others stood silently peering at King Tut’s gilded face.

Question 4.
What superstition had prevailed about Tutankhamun? Did Howard Carter believe this? Why?
Answer:
The superstition of the pharaoh’s curse – death misfortune falling upon those who disturbed him – had prevailed about Tutankhamun. The Egyptians thus never tried to go near King Tut’s tomb and feared it be disasterous. It could invite the pharaoh’s curse.

However, Howard Carter was a Britisher and did not believe this because he thought it was just a superstition to keep thieves away from the tomb and ‘ from the enormous wealth buried with the little pharaoh.

Question 5.
Do you think Howard Carter was absolutely wrong in cutting King Tut’s body into pieces? Why?
Answer:
Carter was absolutely wrong in cutting King Tut’s body into pieces. He damaged the mummy to a great extent and destroyed the natural state of the mummy. Moreover, he did not use scientific methods while excavating King Tut’s mummy, resulting in immense disfiguration of the body. This prevented other scientific investigators from trying to find out the reasons for King Tut’s death at an early age.

Question 6.
Who pointed out that the mummy was in a bad condition? Who was held responsible for it?
Answer:
Zahi Hawass, Secretary General of Egypt’s Supreme Council of Antiquities, bent over the mummy and watched it carefully. He discovered that the mummy was in a very bad condition because Howard Carter cut the body into many pieces, as it was stuck to the bottom of the coffin due to the ritual resins becoming hardened. So, Zahi Hawass held Howard Carter responsible for the bad condition of the mummy.

Question 7.
What was the nature of the wealth with which King Tut’s mummy was buried? What were the things of daily use which were buried with him?
Answer:
The wealth with which King Tut was buried remains the richest royal collection ever found and this has become a part of the pharaoh’s legend. The wealth basically contains different stunning artefacts of gold. Tut was also buried with everyday things such as board games, bronze razor, linen undergarments and cases of food and wine.

Question 8.
What was the fate of the contents of King Tut’s mummy?
Answer:
Even over 80 years after the discovery of King Tut’s tomb in 1922, surprisingly all its contents were complete. They remain the richest royal collection ever found till 2005. They have now become part of the pharaoh’s legend.

Question 9.
What is the significance of the gold in the artefacts found in King Tut’s tomb?
Answer:
Tutankhamun was an extremely wealthy pharaoh. When he died, he was buried with numerous artefacts like pieces of jewellery such as precious collars, inlaid necklaces and bracelets, rings, amulets etc. Even the inner coffin and mask were made of pure gold. It was believed that the eternal glitter and brilliance of the precious gold will ensure the rising again of King Tut.

Question 10.
Why did the artefacts cause a sensation at the time of discovery?
Answer:
The artefacts discovered cause a sensation at the time of discovery because they were all made of pure gold. Their brilliance was eternal and never fading. This eternal brilliance of the artefacts was meant to guarantee the king’s resurrection.

Question 11.
Who found King Tut’s mummy? What problems did he face?
Answer:
Howard Carter, a British archaeologist, was the first person to discover the tomb of King Tut. He found it in 1922 after years of futile searching.

Carter found that the ritual resins had hardened over the years, cementing the mummy of King Tut to the bottom of the solid gold coffin so that it could not be removed for analysis.

So he set the mummy in blazing sunshine to loosen the resins. But nothing happened. Howard Carter then had to chisel away the hardened material, ft damaged the mummy because every major joint of it was broken to get it out.

Question 12.
Howard Carter ran into trouble when he finally reached the mummy. Why?
Answer:
When Howard Carter finally reached the mummy he ran into trouble, because he could not raise the mummy out of the coffin. The ritual resins had hardened, cementing King Tut’s body to the bottom of his solid gold coffin. No amount of force could pull it out.

Question 13.
What evidence was there to prove that the burial of King Tut took place in March or April?
Answer:
After months of carefully recording the pharaoh’s funerary treasures, Howard Carter began investigating the three nested coffins. On opening the first coffin, he found a shroud adorned with garlands of willow and olive leaves, wild celery, lotus petals and cornflowers’.

It was a faded evidence of a burial that took place in March or April because these plants would be available in Egypt during this period of the year.

Question 14.
What efforts did Howard Carter make to separate King Tut’s mummy from its solid gold bottom?
Answer:
When Howard Carter discovered King Tut’s tomb and his mummy in 1922, he found that the ritual resins had hardened and thus cemented the mummy to the bottom of his solid gold coffin. So he put the mummy in the blazing sunshine to loosen the resins.

But nothing melted. There was only one alternative.
The resins had to be chiselled away before removing the King Tut’s remains.

Question 15.
How did Howard Carter detach the mummy?
Answer:
First Howard Carter tried to loosen the resins with the heat of the sun. For several hours, he put the mummy outside in blazing sunshine that heated it to 149 degrees Fahrenheit, but in vain. Then he decided to chisel it out from beneath the limbs and trunk because there was no other way of raising the King Tut’s remains.

Question 16.
What justification did Howard Carter give in his defence? Do you agree with him?
Answer:
The ritual resins had hardened, cementing King Tut’s mummy to the bottom of the solid gold coffin. No amount of force could budge it. Howard Carter feared that thieves would destroy the mummy for the gold. So, he finally decided to chisel out the mummy. But what Howard Carter did cannot be justified. He destroyed the natural state of the mummy. He had no right to do such a thing.

Question 17.
List some adornments on King Tut’s body.
Why had the adornments been buried along with the body?
Answer:
The mummy of King Tut was lavished with glittering ornaments. It was decorated with precious collars, inlaid necklaces, rings, bracelets, amulets and a ceremonial apron.

There were also sandals, sheaths for his fingers and toes and the inner coffin and mask. All of them were of pure gold. The royal family believed that they could take their riches with them to the afterlife and were thus buried with their adornments.

Question 18.
What were the things King Tut was buried with?
Answer:
Howard Carter, a British archaeologist, discovered King Tut’s tomb. He worked for months and carefully recorded Tut’s treasures. He found that many objects were placed along with King Tut’s dead body in his tomb. Wonderful artefacts in gold were placed there. King Tut was also buried with everyday things such as board games, a bronze razor, linen garments and boxes of food and wine.

Question 19.
What startling fact was revealed by a professor of anatomy about King Tut?
Answer:
In 1968, more than 40 years after Howard Carter’s discovery of King Tut’s tomb, a professor of anatomy X-rayed King Tut’s mummy. The professor revealed an astonishing fact that beneath the resin that layered his chest, his breast-bone and front ribs were missing.

Question 20.
Which questions still linger about King Tut?
Answer:
The two biggest questions that still linger about King Tut are how he died and how old he was at the time of his death. He was the last ruler of his dynasty and his funeral was the end of the dynasty. However, the particulars of his passing away and its aftermath are still unclear.

Question 21.
King Tut’s demise was a big event, even by royal standards. Why?
Answer:
King Tut’s demise was a big event, even by royal standards because he was the last ruler in his dynasty. This funeral was the end of a dynasty that ruled Egypt for centuries. Moreover, he died unexpectedly at a very young age.

Question 22.
Who was the last ruler of the powerful dynasty? Describe in brief.
Answer:
King Tut was the last ruler of the powerful dynasty which ruled over Egypt for centuries. He ruled over his kingdom for about 9 years. Young Tutankhaten changed his name to Tutankhamun and restored the old customs. He died unexpectedly about 3300 years ago, which gave rise to many speculations about his cause of death at a young age.

Question 23.
Describe King Tut and his family.
Answer:
King Tut was the last ruler of a powerful family that ruled Egypt for centuries. He was quite young when he sat on the throne. He ruled for about 9 years.

King Tut died unexpectedly in his early youth which gave rise to many doubts and speculations. He was laid to rest laden with his possessions and forgotten.

Amenhotep III, King Tut’s father or grandfather, ruled for almost 40 years. His son Amenhotep IV succeeded him and changed his name to Akhenaten, which meant ‘servant of the Aten’. He shifted his religious capital from the old city of Thebes to Akhetaten. He further shocked the country by attacking Amun, a major God. Then a mysterious ruler Smenkhkare ruled briefly. After him, Tutankhaten took the throne.

Question 24.
What changes did King Tut bring out during his reign?
Answer:
King Tut was named Tutankhaten at the time of his birth. On succeeding his father to the Egyptian throne after Akhenaten, King Tut brought about a restoration of the old customs. First he changed his name to Tutankhamun in reverence of the old god Amun. Then he oversaw the restoration and reopening of old temples, shrines and idols.

Question 25.
Why did King Tut’s mummy have to undergo a CT scan?
Answer:
King Tut’s mummy had earned worldwide fame for the riches it was buried with. Moreover, there arose a great controversy regarding the manner of his death and his age at the time of death. As a result, King Tut’s body was CT. scanned to examine the medical mysteries about his life and death.

Question 26.
How was King Tut’s body carried to the CT scanner?
Answer:
On the night of the scan, workmen carried King Tut’s body from the tomb in his coffin. Like pallbearers they climbed a ramp and a flight of stairs from the burial chamber into the swirling sand outside. Then they rose on a hydraulic lift into the trailer that held the scanner.

Question 27.
“Curse of the pharaoh”, joked a guard nervously. What is the curse and why did the guard say so?
Answer:
The curse of the pharaoh states that death or misfortune would fall upon those who disturbed him. When King Tut’s mummy was carried to be scanned, one of the fans of the CT scan machine stopped working due to sand getting into it. That is why the guard jokingly remarked that it was the curse of the pharaoh.

Question 28.
What snag did the million dollar scanner develop? How was the defect corrected?
Answer:
The scanner had stopped working because sand had got into a cooler fan in it. The fan was replaced with a spare one which had been brought and the work was finished using the substitute fan. Thus the defect was set right and the scanning of King Tut’s mummy was continued.

Question 29.
Why was Zahi Hawass worried? How did he get rid of his worry?
Answer:
Zahi Hawass was Secretary General of Egypt’s Supreme Council of Antiquities in 2005. King Tut’s mummy was already in a bad condition after what Howard Carter did to it. Zahi Hawass was scared of inflicting more damage to it when the first ever CT scan of King Tut’s mummy for an accurate forensic reconstruction was arranged. When everything went as planned, he heaved a sigh of relief.

Discovering Tut: The Saga Continues Long Questions and Answers (6 Marks)

Question 1.
In 1922, King Tut’s tomb was discovered.
Much of the treasure buried in the tomb had already been stolen. Materialistic attitude of man does not allow even the dead to sleep in peace. Will there be any end to this attitude?
Answer:
Man can go to any extent for a handful of gold. In King Tut’s time, the royals were fabulously wealthy and they believed that they could take their riches with them. King Tut’s mummy was thus buried with a lot of gold and other items of daily use in the belief that the dead pharaoh would need those things in the afterlife. It was a matter of faith.

When King Tut’s tomb was discovered, much of the treasure had already been looted. Ethics and morals are not understood by thieves. Their goal in life is to acquire as much wealth as possible by any means. This materialistic attitude will never end will increase day by day.

Question 2.
After reading the chapter you realise that the funerary practice of the Egyptians was somewhat exaggerated as they buried their kings with all kinds of ornaments and items of daily use. Though traditions and rituals must be respected, some superstitious beliefs should be discarded. Discuss.
Answer:
Any society can progress only if it does not let go of its roots. Many of us ridicule certain traditions, make fun of rituals and mock at funerary practices. But all these old practices have certain traditional values attached to them.

There is a belief, not only in India but other countries also, that death is only an end to the physical being. The soul has to travel further.

Human beings are known for their discretionary power. Traditions, rituals and funerary practices should be given due respect, but we should understand that practices which carry no meaning should be discarded. Thus, a dead body should be cremated with honour, but burying it with everyday things has no relevance.

Traditions and rituals make us who we are. They give us identity. But being a better society is an ongoing process. Some very horrible rituals have already been discarded. Hence, we should learn to respect traditions and rituals, not follow them blindly.

Question 3.
What do you understand by the statement, “Archaeology has changed substantially ……….” Discuss with reference to the chapter ‘Discovering Tut: The Saga Continues.’ What do you learn from modern archaeology?
Answer:
During the last few decades, archaeology has undergone a revolutionary change. It is not what it used to be. It has transformed with the times. Earlier it was more about gilded treasures and forgotten fortunes. But now, the focus is not on the treasure. Today, archaeology focuses on the fascinating details of peoples’ lives and the mysteries behind their deaths. Now archaeologists are more interested in other relevant details, like in the case of King Tut’s mummy. Archaeologists are more interested to know about the facts of his life – how he lived and how he died.

Also, archaeology naro uses more sophisticated tools like CT scan machines. It also employs forensic methods and X-ray technology.
Such scientific implements were not available to the archaeologists of earlier years. Hence, they were not able to discover most of the facts about their searches.

Question 4.
We have an abundance of precious monuments in our country. The unfortunate fact is that many are defaced and are falling to pieces due to vandalism and neglect. As a student, what steps would you take to preserve our national wealth?
Answer:
India has an extraordinarily, vast and diverse pool of cultural heritage and ancient monuments which remind us of the golden historic era of over a thousand years. They carry a special and a well deserved respect in the eyes of Indians. However, it is unfortunate that most of these monuments are damaged and are falling to pieces due to thieves and neglect.

As students, we should try to preserve out national wealth. We should prevent others from scribbling on walls. Regular cleanliness drives should be carried out in order to maintain historical monuments. As students, we can also volunteer by being a part of the ‘Adopt a Heritage’ initiative. Moreover, we should help in spreading awareness about these monuments and their importance. In today’s competitive world, we have to preserve the monuments and showcase them to the next generation as the achievements of our ancestors.

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार is part of NCERT Solutions for Class 5 Hindi. Here we have given NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार.

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार 1
NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार 2
NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार 3
NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार 4
NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार 5
NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार 6
We hope the given NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार will help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.