Stress Hormones Questions With Answers

   

NEET Biology is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Biology MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Biology Stress Hormones Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQs on Stress Hormones

1. This hormone is produced under condition of stress which stimulates glycogenolysis in the liver of human beings
(a) Insulin
(b) Thyroxin
(c) Estradiol
(d) Adrenaline

Answer

Answer: (d)


2. Fight or flight reactions causes the activation of
(a) the parathyroid glands, leading to increased metabolic rate
(b) adrenal medulla leading to increased secretion of epinephrine and norepinephrine
(c) pancreas leading to a reduction in the blood sugar levels
(d) the kidney, causing suppression of the renin-angiotensin-aldosterone pathway

Answer

Answer: (b)


3. After trying for several years, a couple finally learnt that they are going to have a baby. They are experiencing this type of stress
(a) Strain
(b) Anxiety
(c) Distress
(d) Eustress

Answer

Answer: (d)


4. This part of the autonomic nervous system provides the body with energy for the fight-or-flight response
(a) Central nervous system
(b) Sympathetic nervous system
(c) Peripheral nervous system
(d) Parasympathetic nervous system

Answer

Answer: (b)


5. A real or perceived challenge or threat which causes the body to produce a response is a(n)
(a) injury
(b) phobia
(c) stressor
(d) frustration

Answer

Answer: (c)


6. The hormone released by the adrenal glands allows the body to make energy more readily available from the stored nutrients
(a) ACTH
(b) Cortisol
(c) Epinephrine
(d) Norepinephrine

Answer

Answer: (b)


7. When danger or stress is perceived/experienced, this response occurs in the body
(a) Exhaustion
(b) Adaption
(c) Fight-or-flight
(d) Resistance

Answer

Answer: (c)


8. This branch of science investigates the relationship between stress and the nervous and immune systems
(a) Neurolinguistics
(b) Sociology
(c) Adaptive immunology
(d) Psychoneuroimmunology

Answer

Answer: (d)


9. All of the following is true about the hormone epinephrine except that it
(a) is released by the pituitary gland
(b) is also known as adrenaline
(c) is secreted by the adrenal gland
(d) prepares the body for action

Answer

Answer: (a)


10. The primary hormone responsible for stress-related physiological responses, such as an increase in heart rate is
(a) insulin
(b) cortisol
(c) epinephrine
(d) thyroxin

Answer

Answer: (c)


Leave a Comment