MCQs on Endosperm

   

NEET Biology is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Biology MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Biology Endosperm Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQs on Endosperm

1. The primary endosperm nucleus is
(a) tetraploid
(b) triploid
(c) diploid
(d) haploid

Answer

Answer: (b)


2. The white edible part of maize is
(a) pericarp
(b) seed coat
(c) endosperm
(d) seed

Answer

Answer: (c)


3. The polar nuclei and male gamete fuse to form
(a) secondary nucleus
(b) zygote
(c) triple fusion
(d) PEN

Answer

Answer: (d)


4. The outermost proteinaceous layer of maize endosperm is called
(a) pericarp
(b) epidermis
(c) aleurone
(d) tunica

Answer

Answer: (c)


5. Glyoxysomes are present in
(a) root hairs
(b) palisade cells of leaf
(c) endosperm of wheat
(d) endosperm of castor

Answer

Answer: (b)


6. The sunflower embryo has
(a) 3 cotyledons
(b) 2 cotyledons
(c) single cotyledon
(d) cotyledon is absent

Answer

Answer: (c)


7. If the endosperm cell of a dicot plant contains 30 chromosomes, find the number of chromosomes present in the root cells of the plant
(a) 40
(b) 10
(c) 20
(d) 15

Answer

Answer: (b)


8. Which one of the following dicot plant lacks cotyledon
(a) Ranunculus
(b) Cuscuta
(c) Pistia
(d) Dianthus

Answer

Answer: (a)


9. Which of the tissue culture will form a triploid plant
(a) endosperm
(b) pollen
(c) megaspore
(d) ovule

Answer

Answer: (b)


10. In the angiosperms, the endosperm is formed
(a) before fertilization
(b) after fertilization
(c) along with fertilization
(d) None of the above

Answer

Answer: (d)


Leave a Comment