TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm

TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm – Here are all the TS Grewal solutions for Class 12 Accountancy Chapter 6. This solution contains questions, answers, images, explanations of the complete Chapter 6 titled Dissolution of Partnership Firm of Accountancy taught in Class 12. If you are a student of Class 12 who is using TS Grewal Textbook to study Accountancy, then you must come across Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm. After you have studied lesson, you must be looking for answers of its questions. Here you can get complete TS Grewal Solutions for Class 12 Accountancy Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm in one place.

TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm

Here on NCERTBooks.Guru, you can access to TS Grewal Book Solutions in free pdf for Accountancy for Class 12 so that you can refer them as and when required. The TS Grewal Solutions to the questions after every unit of TS Grewal textbooks aimed at helping students solving difficult questions.

For a better understanding of this chapter, you should also see summary of Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm , Accountancy, Class 12.

TS Grewal Solutions Class 12 Accountancy Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm

Class 12, Accountancy Chapter 6, Dissolution of Partnership Firm solutions are given below in PDF format. You can view them online or download PDF file for future use.

Question 1.
What journal entries would you pass in the following cases?
(a) Expenses of realisation ₹ 1,500.
(b) Expenses of realisation ₹ 600 but paid by Mohan, a partner.
(c) Mohan, one of the partners of the firm was asked to look into the dissolution of the firm for which he was allowed a commission of ₹ 2,000.
(d) Motor car of book value ₹ 50,000 taken over by creditors of the book value of ₹ 40,000 in full settlement.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q1

Question 2.
Pass journal entries for the following:
(a) Realisation expenses of ₹ 15,000 were to be met by Rahul, a partner but were paid by the firm.
(b) Ramesh, a partner was paid remuneration of ₹ 25,000 and he was to meet all expenses.
(c) Anuj, a partner, was paid remuneration of ₹ 20,000 and he was to meet all expenses. Firm paid an expense of ₹ 5,000.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q2

Question 3.
Pass journal entries for the following:
(a) Realisation expenses amounted to ₹ 10,000 were paid by the firm on behalf of Alok, a partner, with whom it was agreed at ₹ 7,500.
(b) Realisation expenses amounted to ₹ 5,000. It was agreed that the firm will pay ₹ 2,000 and balance by Ravinder, a partner.
(c) Dissolution expenses amounted to ₹ 10,000 were paid by Amit, a partner, on behalf of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q3

Question 4.
Record necessary journal entries in the following cases:
(a) Creditors worth ₹ 85,000 accepted ₹ 40,000 as cash and Investment worth ₹ 43,000, in full settlement of their claim.
(b) Creditors were ₹ 16,000. They accepted Machinery valued at ₹ 18,000 in settlement of their claim.
(c) Creditors were ₹ 90,000. They accepted Building valued at ₹ 1,20,000 and paid cash to the firm ₹ 30,000.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q4

Question 5.
Pass journal entries for the following at the time of dissolution of a firm:
(a) Sale of Assets – ₹ 50,000.
(b) Payment of Liabilities – ₹ 10,000.
(c) A commission of 5% allowed to Mr. X, a partner, on sale of assets.
(d) Realisation expenses amounted to ₹ 15,000. The firm had agreed with Amrit, a partner to reimburse him up to ₹ 10,000.
(e) Z, an old customer whose account for ₹ 6,000 was writte off as bad in the previous year paid 60% of the amount written off.
(f) Investment (Book Value ₹ 10,000) realised at 150%.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q5
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q5.1

Question 6.
Pass journal entries for the following transactions at the time of dissolution of the firm:
(a) Loan of ₹ 10,000 advanced by a partner to the firm was refunded.
(b) X, a partner, takes over an unrecorded asset (Typewriter) at ₹ 300.
(c) Undistributed balance (Debit) of Profit and Loss Account ₹ 30,000. The firm has three partners X, Y and Z.
(d) Assets of the firm realised ₹ 1,25,000.
(e) Y who undertakes to carry out the dissolution proceedings is paid ₹ 2,000 for the same Y.
(f) Creditors are paid ₹ 28,000 in full settlement of their account of ₹ 30,000.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q6

Question 7.
Pass necessary journal entries for the following transactions on the dissolution of the firm P and Q after the various assets (other than cash) and outside liabilities have been transferred to Realisation Account:
(a) Bank Loan ₹ 12,000 was paid.
(b) Stock worth ₹ 16,000 was taken over by partner Q.
(c) Partner P paid a creditor ₹ 4,000.
(d) An asset not appearing in the books of accounts realised ₹ 1,200.
(e) Expenses of realisation ₹ 2,000 were paid by partner Q.
(f) Profit on realisation ₹ 36,000 was distributed between P and Q in 5 : 4 ratio.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q7

Question 8.
X, Y and Z are partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 2 : 1 respectively. The firm was dissolved on 1st March, 2013. After transferring assets (other than cash) and third party liabilities to the Realisation Account you are provided with the following information:
(a) There was a balance of ₹ 18,000 in the firm’s Profit and Loss Account.
(b) There was an unrecorded bike of ₹ 50,000 which was taken over by X.
(c) Creditors of ₹ 5,000 were paid ₹ 4,000 in full settlement of accounts.
Pass necessary journal entries for the above at the time of dissolution of firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q8

Question 9.
Pass necessary journal entries to record the following unrecorded assets and liabilities in the books of Paras and Priya:
(a) There was an old furniture in the firm which had been written off completely in the books. This was sold for ₹ 3,000.
(b) Ashish, an old customer whose account for ₹ 1,000 was written off as bad in the previous year paid 60% of the amount.
(c) Paras agreed to takeover the firm’s goodwill (not recorded in the books of the firm) at a valuation of ₹ 30,000.
(d) There was an old typewriter which had been written off completely from the books. It was estimated to realise ₹ 400. It was taken by Priya at an estimated price less 25%.
(e) There were 100 shares of ₹ 10 each in Star Limited acquired at a cost of ₹ 2,000 which had been written-off completely from the books. These shares are valued @ ₹ 6 each and divided among the partners in their profit-sharing ratio.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q9

Question 10.
Aman and Harsh were partners in a firm. They decided to dissolve their firm. Pass necessary journal entries for the following after various assets (other than cash and bank) and third party liabilities have been transferred to Realisation Account:
(a) There was furniture worth ₹ 50,000. Aman took over 50% of the furniture at 10% discount and the remaining furniture was sold at 30% profit on book value.
(b) Profit and Loss Account was showing a credit balance of ₹ 15,000 on the date of dissolution.
(c) Harsh’s loan of ₹ 6,000 was discharged at ₹ 6,200.
(d) The firm paid realisation expenses amounting to ₹ 5,000 on behalf of Harsh who had to bear these expenses.
(e) There was a bill for 1,200 under discount. The bill was received from Soham who proved insolvent and a first and final dividend of 25% was received from his estate.
(f) Creditors, to whom the firm owed ₹ 6,000, accepted stock of ₹ 5,000 at a discount of 5% and the balance in cash.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q10
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q10.1

Question 11.
Rohit, Kunal and Sarthak are partners in a firm. They decided to dissolve their firm. Pass necessary journal entries for the following after various assets (other than Cash and Bank) and the third party liability have been transferred to Realisation Account :
(a) Kunal agreed to pay off his wife’s loan of ₹ 6,000.
(b) Total Creditors of the firm were ₹ 40,000. Creditors worth ₹ 10,000 were given a piece of furniture costing ₹ 8,000 in full and final settlement. Remaining Creditors allowed a discount of 10%.
(c) Rohit had given a loan of ₹ 70,000 to the firm which was duly paid.
(d) A machine which was not recorded in the books was taken over by Kunal at ₹ 3,000, whereas its expected value was ₹ 5,000.
(e) The firm had a debit balance of ₹ 15,000 in the Profit and Loss Account on the date of dissolution.
(f) Sarthak paid the realisation expenses of ₹ 16,000 out of his private funds, who was to get a remuneration of ₹ 15,000 for completing dissolution process and was responsible to bear all the realisation expenses.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q11

Question 12.
Book value of assets ( other than cash and bank) transferred to Realisation Account is ₹ 1,00,000. 50% of the assets are taken over by a partner Atul, at a discount of 20%; 40% of the remaining assets are sold at a profit of 30% on cost 5% of the balance being obsolete realised nothing and remaining assets are handed over to a Creditor in full settlement of his claim.
You are required to record the journal entries for realisation of assets.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q12

Question 13.
Lal and Pal were partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 7. On 1st April, 2015 their firm was dissolved. After transferring assets (other than cash and outsider’s liabilities to Realisation Account, you are given the following information :
(a) A creditor of ₹ 3,60,000 accepted machinery valued at ₹ 5,00,000 and paid to the firm ₹ 1,40,000.
(b) A second creditor for ₹ 50,000 accepted stock ₹ 45,000 in full settlement of his claim.
(c) A third creditor amounting to ₹ 90,000 accepted ₹ 45,000 in cash and investments worth ₹ 43,000 in full settlement of his claim.
(d) Loss on dissolution was ₹ 15,000.
Pass necessary journal entries for the above transactions in the books of firm assuming that all payments were made by cheque.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q13

Question 14.
Pass the journal entries for the following transactions on the dissolution of the firm of P and Q after various assets (other than cash) and outside liabilities have been transferred to Realisation Account:
(a) Stock ₹ 2,00,000. P took over 50% of stock at a discount of 10%. Remaining stock was sold at a profit of 25% on cost.
(b) Debtors ₹ 2,25,000. Provision for Doubtful Debts ₹ 25,000; ₹ 20,000 of the book debts proved bad.
(c) Land and Building (Book value ₹ 12,50,000) sold for ₹ 15,00,000 through a broker who changed 2% commission.
(d) Machinery (Book value ₹ 6,00,000) was handed over to a creditor at a discount of 10%.
(e) Investment (Book value ₹ 60,000) realised at 125%.
(f) Goodwill of ₹ 75,000 and prepaid fire insurance of ₹ 10,000.
(g) There was an old furniture in the firm which had been written off completely in the books. This was sold for ₹ 10,000.
(h) Z an old customer whose account for ₹ 20,000 was written off as bad in the previous year paid 60%.
(i) P undertook to pay Mrs. P’s loan of ₹ 50,000.
(j) Trade creditors ₹ 1,60,000. Half of the trade creditors accepted Plant and Machinery at an agreed valuation of ₹ 54,000 and cash in full settlement of their claims after allowing a discount of ₹ 16,000.
Remaining trade creditors were paid 90% in final settlement.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q14
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q14.1

Question 15.
What journal entries would be passed for discharge of following unrecorded liabilities on the dissolution of a firm of partners A and B:
(a) There was a contingent liability in respect of bills discounted but not matured of ₹ 18,500. An acceptor of one bill of ₹ 2,500 became insolvent and fifty paise in a rupee was recovered. The liability of the firm on account of this bill discounted and dishonoured has not so far been recorded.
(b) There was a contingent liability in respect of a claim fro damages for ₹ 75,000 such liability was settled for ₹ 50,000 and paid by the partner A.
(c) Firm will have to pay ₹ 10,000 as compensation to an injured employee, which was a contingent liability not accepted by the firm.
(d) ₹ 5,000 for damages claimed by a customer has been disputed by the firm. It was settled at 70% by a compromise between the customer and the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q15

Question 16.
Pass necessary journal entries on the dissolution of a firm in the following cases:
(a) Dharam, a partner, was appointed to look after the process of dissolution at a remuneration of ₹ 12,000 and he had to bear the dissolution expenses. Dissolution expenses ₹ 11,000 were paid by Dharam.
(b) Jay, a partner, was appointed to look after the process of dissolution and was allowed a remuneration of ₹ 15,000. Jay agreed to bear dissolution expenses. Actual dissolution expenses ₹ 16,000 were paid by Vijay, another partner on behalf of Jay.
(c) Deepa, a partner, was to look after the process of dissolution and for this work she was allowed a remuneration of ₹ 7,000. Deepa agreed to bear dissolution expenses. Actual dissolution expenses ₹ 6,000 were paid from the firm’s bank account.
(d) Dev, a partner, agreed to do the work of dissolution for ₹ 7,5000. He took away stock of the same amount as his commission. The stock had already been transferred to Realisation Account.
(e) Jeev, a partner, agreed to do the work of dissolution for which he was allowed a commission of ₹ 10,000. He agreed to bear the dissolution expenses. Actual dissolution expenses paid by Jeev were ₹ 12,000. These expenses were paid by Jeev by drawing cash from the firm.
(f) A debtor of ₹ 8,000 already transferred to Realisation Account agreed to pay the realisation expenses of ₹ 7,800 in full settlement of his account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q16

Question 17.
Ramesh and Umesh were partners in a firm  sharing profits in the ratio of their capitals. On 31st March, 2013, their Balance Sheet was as follows :
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q17
On the above date the firm was dissolved.
(a) Ramesh took over 50% of stock at ₹ 10,000 less then the book value. The remaining stock was sold at a loss of ₹ 15,000. Debtors were realised at a discount of 5%.
(b) Furniture was taken over by Umesh for ₹ 50,000 and machinery was sold for ₹ 4,50,000.
(c) Creditors were paid in full.
(d) There was an unrecorded bill for repairs for ₹ 1,60,000 which was settled at ₹ 1,40,000.
Prepare Realisation Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q17

Question 18.
Balance Sheet of a firm as at 31st March, 2018 , when it was decided to dissolve the same was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q18
₹19,500 were realised from all assets except Cash at Bank. The cost of winding up came to ₹ 440. X and Y shared profits in the ratio of 2 : 1 respectively.
Prepare Realisation Account and Capital Accounts of Partners.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q18
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q18.1

Question 19.
Achal and Vichal were partners in a firm sharing profits in the ratio of 3 : 5. On 31st March, 2018 their Balance Sheet was as follows:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q19
The firm was dissolved on 1st April, 2018 and the Assets and Liabilities were settled as follows:
(a) Land and Building b realised ₹ 4,30,000.
(b) Debtors realised ₹ 2,25,000 (with interest) and ₹ 1,000 were recovered for Bad Debts written off last year.
(c) There was an Unrecorded Investment which was sold for ₹ 25,000.
(d) Vichal took over Machinery at ₹ 2,80,000 for cash.
(e) 50% of the Creditors were paid ₹ 4,000 less in full settlement and the remaining Creditors were paid full amount.
Pass necessary journal entries for dissolution of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q19
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q19.1

Question 20.
Bale and Yale are equal partners of a firm. They decide to dissolve their partnership on 31st March,2018 at which date their Balance Sheet stood as:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q20
(a) The assets realised were:
Stock ₹ 22,000; Debtors ₹ 7,500; Machinery ₹ 16,000; Building ₹ 35,00.
(b) Yale took over the Furniture at ₹ 9,000.
(c) Bale agreed to accept ₹ 2,500 in full settlement of his Loan Account.
(d) Dissolution Expenses amounted to ₹ 2,500.
Prepare the:
(i) Realisation Account
(ii) Capital Accounts of Partners
(iii) Bale’s Loan Account
(iv) Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q20
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q20.1

Question 21.
Shilpa, Meena and Nanda decided to dissolve their partnership on 31st March, 2018. Their profit-sharing ratio was 3 : 2 : 1 and their Balance Sheet was as under:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q21
It is agreed as follows:
The stock of value of ₹ 41,660 are taken over by Shilpa for ₹ 35,000 and she agreed to discharge bank loan. The remaining stock was sold at ₹ 14,000 and debtors amounting to ₹ 10,000 realised ₹ 8,000. Land is sold for ₹ 1,10,000. The remaining debtors realised 50% at their book value . Cost of realisation amounted to ₹ 1,200. There was a typewriter not recorded in the books worth of ₹ 6,000 which were taken over by one of the Creditors at this value. Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts, and Cash Account to close the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q21
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q21.1

Question 22.
A and B are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. On 31st March, 2018, their Balance Sheet was as follows:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q22
The firm was dissolved on 31st March, 2018 and both the partners agreed to the following:
(a) A took Investments at an agreed value of ₹ 8,000. He also agreed to settle Mrs. A’s Loan.
(b) Other assets realised as : Stock – ₹ 5,000; Debtors – ₹ 18,500; Furniture – ₹ 4,500; Plant – ₹ 25,000.
(c) Expenses of realisation came to ₹ 1,600.
(d) Creditors agreed to accept ₹ 37,000 in full settlement of their claims.
Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q22
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q22.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q22.2

Question 23.
Balance Sheet of P, Q and R as at 31st March, 2018, who were sharing profits in the ratio of 5 : 3 : 1 was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q23
The partners dissolved the business. Assets realised Stock – ₹ 23,400; Debtors 50%; Fixed Assets 10% less than their book value. Bills Payable were settled for ₹ 32,000. There was an Outstanding Bill of Electricity ₹ 800 which was paid off. Realisation expenses ₹ 1,250 were also paid.
Prepare Realisation Account, Partner’s Capital Accounts and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q23
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q23.1

Question 24.
Vinod, Vijay and Venkat are partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2 : 1. They decided to dissolve their firm on 31st March, 2018 the date on which their Balance Sheet stood as:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q24
The following additional information is given:
(a) The Investments are taken over by Vinod for ₹ 5,000
(b)
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q24.1
(c) Expenses on realisation amounted to ₹ 2,000.
Close the books of the firm giving relevant Ledger Accounts.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q24
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q24.1

Question 25.
P, Q and R were partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 5 : 3 : 2. They agreed to dissolve their partnership firm on 31st March, 2018. P was deputed to realise the assets and pay the liabilities. He as paid ₹ 1,000 as commission for his services. The financial position of the firm was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q25
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q25.1
P took over Investments for ₹ 12,500. Stock and Debtors realised ₹ 11,500. Plant and Machinery were sold to Q for ₹ 22,500 for cash. Unrecorded assets realised ₹ 1,500. Realisation expenses paid amounted to ₹ 900.
Prepare necessary Ledger Accounts to close the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q25
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q25.1

Question 26.
Ashu and Harish are partners sharing profits and losses as 3 : 2 . They decided to dissolve the firm on 31st March, 2018. Their Balance Sheet on the above date was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q26
The firm was dissolved on 1st April,2018 and the Assets and Liabilities  were settled as follows:
(a) Land and Building b realised ₹ 4,30,000.
(b) Debtors realised ₹ 2,25,000 (with interest) and ₹ 1,000 were recovered for Bad Debts written off last year.
(c) There was an Unrecorded Investment which was sold for ₹ 25,000.
(d) Vichal took over Machinery at ₹ 2,80,000 for cash.
(e) 50% of the Creditors were paid ₹ 4,000 less in full settlement and the remaining Creditors were paid full amount.
Pass necessary journal entries for dissolution of the firm.
Ashu is to take over the building at ₹ 95,000 and Machinery and Furniture is taken over by Harish at value of ₹ 80,000. Ashu agreed to pay Creditor and Harish agreed to meet Bank overdraft. Stock and Investments are taken by both partner in profit-sharing ratio. Debtors realised for ₹ 46,000, expenses of realisation amounted to ₹ 3,000. Prepare necessary Ledger Accounts.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q26
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q26.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q26.2

Question 27.
A, B and C were equal partners. On 31st March, 2018, their Balance Sheet stood as:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q27
The firm was dissolved on the above date on the following terms:
(a) For the purpose of dissolution, Investments were valued at ₹ 18,000 and A took over the Investments at this value.
(b) Fixed Assets realised ₹ 29,700 whereas Stock and Debtors realised ₹ 80,000.
(c) Expenses of realisation amounted to ₹ 1,300.
(d) Creditors allowed a discount of ₹ 800.
(e) One Bill receivable for ₹ 1,500 under discount was dishonoured as the acceptor had become insolvent and was unable to pay anything and hence the bill had to be met by the firm.
Prepare Realisation Account, Partner’s Capital Accounts and Cash Account showing how the accounts would finally be settled among the partners.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q27
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q27.1

Question 28.
A, B and C are in partnership sharing profits and losses in the proportions of 1/2, 1/3 and 1/6 respectively. On 31st March, 2018, they decided to dissolve the partnership and the position of the firm on this date is represented by the following Balance Sheet:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q28
During the course of realisation, a liability under a suit for damages is settled at ₹ 20,000 as against ₹ 5,000 only provided for in the books of the firm.
Land and Building were sold for ₹ 40,000 and the Stock and Sundry Debtors realised ₹ 30,000 and ₹ 42,000 respectively. The expenses of realisation amounted to ₹ 1,200.
There was a car in the firm, which was completely written off from the books. Ir was taken over by A for ₹ 20,000. He also agreed to pay Outstanding Salary of ₹ 20,000 not provided in books.
Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts and Bank Account in the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q28
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q28.1

Question 29.
A and B are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 2 : 1. On 31st March, 2018 their Balance Sheet was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q29
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q29.1
On that date, the partners decide to dissolve the firm. A took over Investments at an agreed valuation of ₹ 35,000. Other assets were realised as follows:
Sundry Debtors: Full amount. The firm could realise Stock at 15% less and Furniture at 20% less than the book value. Building was sold at ₹ 1,00,000.
Compensation to employees paid by the firm amounted to ₹ 10,000. This liability was not provided for in the above Balance Sheet.
You are required to close the books of the firm by preparing Realisation Account, Partners Capital Accounts and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q29
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q29.1

Question 30.
Ashok, Babu and Chetan are in partnership sharing profit in the proportion of 1/2, 1/3, 1/6 respectively.They dissolve the partnership of the 31st March,2018 when the Balance Sheet of the firm as under:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q30
The Machinery was taken over by Babu for ₹ 45,000, Ashok took over the Investments for ₹ 40,000 and Freehold property took over by Chetan at ₹ 55,000. The remaining Assets realised as follows:
Sundry Debtors ₹ 56,500 and Stock ₹ 36,500. Sundry Creditors were settled at discount of 7%. A office computer, not shown in the books of accounts realised ₹ 9,000. Realisation expenses amounted to ₹ 3,000.
Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q30
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q30.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q30.2

Question 31.
X, Y and Z carrying on business as merchants and sharing profits and losses in the ratio of 2 : 2 : 1, dissolved their firm as at 31st March, 2018 on which date their Balance Sheet was as follows:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q31
A bill for ₹ 5,000 received from Mohan discounted from bank is not met on maturity.
The assets except Cash at Bank and Investments were sold to a company which paid ₹ 3,25,000 in cash.The Investments were sold and ₹ 56,500 were received. Mohan proved insolvent and a dividend of 50% was received from his estate. Sundry Creditors (including Bills Payable) were paid ₹ 57,500 in full settlement. Realisation Expenses amounted to ₹ 15,000.
Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q31
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q31.1

Question 32.
Rita chowdhary and Miss Sobha are partners in a firm, Fancy Garments Exports, sharing profits and losses equally. On 1st April, 2018 the Balance Sheet of the firm was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q32
The firm was dissolved on the date given above. The following transactions took place:
(a) Mrs. Rita Chowdhary undertook to pay Mr.Chowdhary’s Loan and took over 50% of the Stock at a discount of 20%.
(b) Book Debts realised ₹ 54,000; balance of the Stock was sold off at a profit of 30% on cost.
(c) Sundry Creditors were paid out at a discount of 10%. Bills Payable were paid in full.
(d) Plant and Machinery realised ₹ 75,000. Land and Building ₹ 1,20,000.
(e) Mrs. Rita Chowdhary took over the goodwill of the firm at a valuation of ₹ 30,000.
(f) An unrecorded asset of ₹ 6,900 was handed over to an unrecorded liability of ₹ 6,000 in full settlement.
(g) Realisation expenses were ₹ 5,250.
Show Realisation Account, Partners Capital Accounts and Bank Account in the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q32
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q32.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q32.2

Question 33.
Following is the Balance Sheet of Arvind and Balbir as at 31st March, 2018:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q33
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q33.1
The firm was dissolved on the above date under the following arrangement:
(a) Arvind promised to pay off Mrs. Arvind’s Loan and took Stock at ₹ 6,000.
(b) Balbir took half the Investments @ 10% discount.
(c) Book Debts realised ₹ 28,500.
(d) Trade Creditors and Bills Payable were due on average basis of one month after 31st March,but were paid immediately on 31st March @ 2% discount per annum.
(e) Plant realised ₹ 37,500; Building ₹ 60,000; Goodwill ₹ 9,000 and remaining Investments ₹ 6,750.
(f) An old typewriter, written off completely from the firm’s books now estimated to realise ₹ 450. It was taken by Balbir at this estimated price.
(g) Realisation expenses were ₹ 1,500.
Show Realisation Account, Capital Accounts of Partners and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q33
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q33.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q33.2

Question 34.
Anju, Manju and Sanju were partners in a firm sharing profits in the ratio of 2 : 2 : 1. On 31st March, 2018, their Balance Sheet was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q34
On this date , the firm was dissolved. Anju was appointed to realise the assets. Anju was to receive 5% commission on the sale of assets (except cash) and was to bear all expenses of realisation.
Anju realised the assets as follows: Debtors ₹ 60,000; Stock ₹ 35,500; Investments ₹ 16,000; Plant 90% of the book value. Expenses of Realisation amounted to ₹ 7,500. Commission received in advance was returned to customers after deducting ₹ 3,000.
Firm had to pay ₹ 8,500 for Outstanding Salary, not provided for earlier, Compensation paid to employees amounted to ₹ 17,000. This liability was not provided for in the above Balance Sheet. ₹ 20,000 had to be paid for Employees Provident Fund.
Prepare Realisation Account, Capital Accounts of Partners and Cash Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q34
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q34.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q34.2

Question 35.
A, B and C were in partnership sharing profits in the ratio of 7 : 2 : 1 and the Balance Sheet of the firm as at 31st Marc h, 2018 was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q35
It was agreed to dissolve the partnership as on 31st March, 2018 and the terms of dissolution were-
(a) A to take over the Building at an agreed amount of ₹ 31,500;
(b) B who was to carry on the business to take over the Goodwill, Stock and Debtors at book value, the Patents at ₹ 30,000 and Plant at ₹ 30,000 and Plant at ₹ 5,000. He was also to pay the Creditors;
(c) C to take over shares in X Ltd. at ₹ 15 each and
(d) The shares in Y Ltd.to be divided in the profit-sharing ratio.
Show Ledger Accounts recording the dissolution in the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q35
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q35.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q35.2

Question 36.
Following is the Balance Sheet of Vishnu, Sanjiv and Sudhir as at 31st March, 2018:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q36
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q36.1
Profit-sharing ratio of the partners is 5 : 3 : 2. At the above date, the partners decided to dissolve the firm.
The assets were realised as follows:
Bill Receivable were realised at a discount of 5%. All Debtors were good. Stock realised ₹ 22,000. Land and Building realised 40% higher than the book value. Furniture was sold for ₹ 8,000 by auction and auctioneer’s commission amounted to ₹ 500.
Computers were taken by Vishnu for ana greed valuation of ₹ 3,000. Investments were sold in the open market at a price of ₹ 45,000 for which commission of ₹ 600 was paid to the broker.
Bills Payable were paid at full amount. Creditors however agreed to accept 10% less. All other liabilities were paid off at their book value.
The firm retrenched their employees three months before the dissolution of the firm and firm had to pay ₹ 20,000 as compensation.
Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts and Cash Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q36
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q36.1

Question 37.
A, B and C were partners sharing profits in the ratio of 2 : 2 : 1. They decided to dissolve their firm on 31st March, 2018 when the Balance Sheet was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q37
Following transactions took place:
(a) A took over Stock at ₹ 36,000. He also took over his wife’s loan.
(b) B took over half of Debtors at ₹ 28,000.
(c) C took over Investments at ₹ 54,000 and half of Creditors at their book value.
(d) Remaining Debtors realised 60% of their book value. Furniture sold for ₹ 30,000; Machinery ₹ 82,000 and Land ₹ 1,20,000.
(e) An unrecorded asset was sold for ₹ 22,000.
(f) Realisation expenses amounted to ₹ 4,000.
Prepare necessary Ledger Accounts to close the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q37
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q37.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q37.2

Question 38.
Krishna and Arjun are partners in a firm. They share profits in the ratio of 4 : 1. They decided to dissolve the firm on 31st March, 2018 at which date their Balance Sheet stood as:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q38
The realisation shows the following results:
(a) Goodwill was sold for ₹ 1,000.
(b) Debtors were realised at book value less 10%.
(c) Trademarks were realised for ₹ 800.
(d) Machinery and Stock-in-Trade were taken over by Krishna for ₹ 14,400 and ₹ 3,600 respectively.
(e) An unrecorded asset estimated at ₹ 500 was sold for ₹ 200.
(f) Creditors for goods were settled at a discount of ₹ 80. The expenses on realisation were ₹ 800.
Prepare Realisation Account, Partner’s Capital Accounts and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q38
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q38.1

Question 39.
There are two partners X and Y in a firm and their capitals are ₹ 50,000 and ₹ 40,000. The creditors are ₹ 30,000. The assets of the firm realise ₹ 1,00,000. How much will X and Y receive ?
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q39
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q39.1

Question 40.
A, B and C were partners sharing profits int he ratio of 5 : 3 : 2. On 31st March, 2018, A’s Capital and B’s Capital were ₹ 30,000 and ₹ 20,000 respectively but C owed ₹ 5,000 to the firm. the liabilities were ₹ 20,000. The assets of the firm realised ₹ 50,000.
Prepare Realisation Account, Partner’s Capital Accounts and Bank Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q40
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q40.1

Question 41.
A and B were partners sharing profits and losses as to 7/11th to A and 4/11th to B. They dissolved the partnership on 30th May, 2018. As on that date their capitals were: A ₹ 7,000 and B ₹ 4,000. There were also due on Loan A/c to A ₹ 4,500 and to B ₹ 750. The other liabilities amounted to ₹ 5,000. The assets proved to have been undervalued in the last Balance Sheet and actually realised ₹ 24,000.
Prepare necessary accounts showing the final settlement between partners.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q41
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q41.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q41.2

Question 42.
A and B dissolve their partnership. Their position as at 31st March, 2018 was:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q42
The balance of A’s Loan Account to the firm stood at ₹ 10,000. The realisation expenses amounted to ₹ 350. Stock realised ₹ 20,000 and Debtors ₹ 25,000. B took a machine at the agreed valuation of ₹ 7,500.
You are required to close the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q42
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q42.1

Question 43.
Ashok and Kishore were in partnership sharing profits in the ratio of 3 : 1. They agreed to dissolve the firm. The assets (other than cash of ₹ 2,000) of the firm realised ₹ 1,10,000. The liabilities and other particulars on that date were:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q43
You are required to close the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q43
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q43.1

Question 44.
X, Y and Z entered into a partnership and contributed ₹ 9,000; ₹ 6,000 and ₹ 3,000 respectively. They agreed to share profits and losses equally. The business lost heavily during the very first year and they decided to dissolve the firm. After realising all assets and paying off liabilities , there remained a cash balance of ₹ 6,000.
Prepare Realisation Account and Partner’s Capital Accounts.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q44
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q44.1

Question 45.
A, B and C started business on 1st April, 2016 with capitals of ₹ 1,00,000; ₹ 80,000 and ₹ 60,000 respectively sharing profits (losses) in the ratio of 4 : 3 : 3. For the year ended 31st March, 2017 the firm suffered a loss of ₹ 50,000. Each of the partners withdrew ₹ 10,000 during the year.
On 31st March, 2017, the firm was dissolved, the creditors of the firm stood at ₹ 24,000 on that date and Cash in Hand was ₹ 4,000. The assets realised ₹ 3,00,000 and Creditors were paid ₹ 23,500 in full settlement of their claims.
Prepare Realisation Account and show your workings clearly.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q45
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q45.1

Question 46.
A, B and C were in partnership sharing profits and losses in the ratio of 2 : 1 : 1. They decided to dissolve the partnership. On that date of dissolution, Sundry Assets (including cash ₹ 5,000) amounted to ₹ 88,000, assets realised ₹ 80,000 (including an unrecorded asset which realised ₹ 4,000). A contingent liability on account of bills discounted ₹ 8,000 was paid by the firm. The Capital Accounts of A, B and C showed a balance of ₹ 20,000 each.
Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts and Cash Account.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q46
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q46.1

Question 47.
On 1st April, 2017, A, B and C commenced business in partnership sharing profits and losses in proportion of 1/2, 1/3 and 1/6 respectively. They paid into their Bank A/c as their capitals ₹ 22,000; ₹ 10,000 by A, ₹ 7,000 by B, ₹ 5,000 by C. During the year , they drew ₹ 5,000; being ₹ 1,900 by A, ₹ 1,700 by B, ₹ 1,400 by C.
On 31st March, 2018, they dissolved their partnership, A taking up Stock at an agreed valuation of ₹ 5,000, B taking up Furniture at ₹ 2,000 and C taking up Debtors at ₹ 3,000. After paying up their Creditors, there remained a balance of ₹ 1,000 at Bank. Prepare necessary accounts showing the distribution of the cash at the Bank and of the further cash brought in by any partner or partners as the case required.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q47
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q47.1

Question 48.
The partnership between A and B was dissolved on 31st March, 2018. On that date the respective credits to the capitals were A ₹ 1,70,000 and B ₹ 30,000. ₹ 20,000 were owed by B to the firm; ₹ 1,00,000 were owed by the firm to A and ₹ 2,00,000 were due to the Trade Creditors. Profits and losses were shared in the proportions of 2/3 to A, 1/3 to B.
The assets represented by the above stated net liabilities realise ₹ 4,50,000 exclusive of ₹ 20,000 owed by B. The liabilities were settled at book figures. Prepare Realisation Account, Partners Capital Accounts and Cash Account showing the distribution to the partners.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q48
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q48.1

Question 49.
X and Y were partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 2. They decided to dissolve the firm on 31st March, 2018. On that date their Capitals were X ₹ 40,000 and Y ₹ 30,000. Creditors amounted to ₹ 24,000.
Assets were realised for ₹ 88,500. Creditors of ₹ 16,000 were taken over by X at ₹ 14,000. Remaining Creditors were paid at ₹ 76,500. The cost of realisation came to ₹ 500.
Prepare necessary accounts.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q49
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q49.1

Question 50.
P, Q and R are three partners sharing profits and losses in the ratio of 3 : 3 : 2 respectively. Their respective capitals are in their profit-sharing proportions. On 1st April, 2017 the total capital of the firm and the balance of General Reserve are ₹ 80,000 and ₹ 20,000 respectively. During the year 2017-18 the firm made a profit of ₹ 28,000 before charging interest on capital @ 5%. The drawings of the partners are P ₹ 8,000; Q ₹ 7,000; and R ₹ 5,000. On 31st March, 2018 their liabilities were ₹ 18,000.
On this date, they decided to dissolve the firm. The assets realised ₹ 1,08,600 and realisation expenses amounted to ₹ 1,800.
Prepare necessary Ledger Accounts to close the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q50
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q50.1

Question 51.
X, Y and Z entered into partnership on 1st April, 2016. They contributed capital ₹ 40,000, ₹ 30,000 and ₹ 20,000 respectively and agreed to share profits in the ratio of 3 : 2 : 1. Interest on capital was to be allowed @ 15% p.a. and interest on drawing was to be charged at an average rate of 5%. During the two years ended 31st March, 2018, the firm made profit of ₹ 21,600 and ₹ 25,140 respectively before allowing or charging interest on capital and drawings. The drawings of each partner were ₹ 6,000 per year.
On 31st March,2018 the partners decided to dissolve the partnership due to difference of opinion. On that date, the creditors amounted to ₹ 20,000. The assets other than cash ₹ 2,000 realised ₹ 1,21,000. Expenses of dissolution amounted to ₹ 760.
Draw up necessary Ledger Account to close the books of the firm.
Solution:
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q51
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q51.1
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q51.2
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q51.3
TS Grewal Accountancy Class 12 Solutions Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm Q51.4

Did you find TS Grewal Solutions Class 12 Accountancy Chapter 6 Dissolution of Partnership Firm helpful? If yes, please comment below. Also please like, and share it with your friends!

Leave a Comment