MCQs on Electromotive Force (EMF) for NEET 2020

NEET  Physics is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Physics MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Physics objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Physics Electromotive Force (EMF) Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQs on Electromotive Force

<1. The flux used in the equation for the calculation of induced emf in a transformer is in its
(a) RMS value
(b) Average value
(c) Maximum value
(d) Twice that of the maximum value

Answer

Answer: (c) Maximum value


2. What should be the value of primary to the secondary ratio for  a transformer to be an isolation transformer?
(a) Equal to one
(b) Less than one
(c) More than one
(d) Equal to 0.5

Answer

Answer: (a) Equal to one


3. The average emf induced per turn in a transformer is given by
(a) 1.11f Φm
(b) 0.5f Φm
(c) 4f Φm
(d) 8f Φm

Answer

Answer: (c) 4f Φm


4. Who introduced the right-hand rule for determining the direction of the induced EMF?
(a) Fleming
(b) Lenz
(c) Maxwell
(d) Faraday

Answer

Answer: (a) Fleming


5. Whenever there is a change in magnetic flux with respect to an electric conductor or a coil, an EMF is induced in the conductor is Faraday’s
(a) first law
(b) third law
(c) second law
(d) fourth law

Answer

Answer: (a) first law


6. Power of battery having emf E1=20V is
(a) 44.2 Watt
(b) 30.8 Watt
(c) 13.4 Watt
(d) 20 Watt

Answer

Answer: (a) 44.2 Watt


7. In which device is the principle of statically induced emf used?
(a) Transformer
(b) Motor
(c) Generator
(d) Battery

Answer

Answer: (a) Transformer


8. Statically induced emf’s magnitude depends on the
(a) Rate of change of flux
(b) Coil resistance
(c) Flux magnitude
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Rate of change of flux


9. Which is the property of a coil by which a counter emf is induced when the current through the coil changes?
(a) Self-inductance
(b) Mutual inductance
(c) Capacitance
(d) None of these

Answer

Answer: (a) Self-inductance


10. Principle of dynamically induced emf is used in a
(a) Choke
(b) Transformer
(c) Generator
(d) Thermo-couple

Answer

Answer: (c) Generator


Leave a Comment