Electric Charges And Fields MCQs for NEET

   

NEET  Physics is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Physics MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Physics objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Physics Electric Charges And Fields Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQ on Electric Charges And Fields

1. Pick the correct statement
(a) The glass rod gives protons to silk when they are rubbed against each other.
(b) The glass rod gives electrons to silk when they are rubbed against each other.
(c) The glass rod gains protons from silk when they are rubbed against each other.
(d) The glass rod gains electrons when they are rubbed against each other.

Answer

Answer: (b) The glass rod gives electrons to silk when they are rubbed against each other.


2. A force F acts between two charges +Q and -Q that is placed at a certain distance from each other. The third sphere of charge Q is placed between them. What is the magnitude and force experienced by the third charge?
(a) 3F in the direction of +Q charge
(b) 4F in the direction of +Q charge
(c) 8F in the direction of -Q charge
(d) No direction and magnitude is zero

Answer

Answer: (c) 8F towards -Q charge


3. At the four corners of the square A, B, C and D, Four charges of equal magnitude q are placed. Determine the magnitude of the force acting on the charge at point B?
Electric Charges And Fields MCQs for NEET 1

Answer

Answer: (b) \(\frac{(1+2 \sqrt{2}) q^{2}}{2 \times 4 \pi \epsilon_{0} a^{2}}\)


4. At a distance r, two equal charges are kept and they exert a force F on each other. What is the force acting on each charge, if the distance between them is doubled and charges are halved?
(a) F/4
(b) 4 F
(c) F/16
(d) F/8

Answer

Answer: (c) F/16


5. Determine the total electric flux of a unit positive charge which is kept in the air?
(a) ϵ0−1
(b) ϵ0
(c) 4πϵ0
(d) 4πϵ0−1

Answer

Answer: (d) 4πϵ0−1


6. The variation of electric field E due to a hollow spherical conductor of radius R as a function of distance from the centre of the sphere is shown in which of the following graphs?
Electric Charges And Fields MCQs for NEET 2

Answer

Answer: (b)
Electric Charges And Fields MCQs for NEET 3


7. Pick the correct statement from the following
(a) If the point has a charge then the electric field is discontinuous at the point.
(b) Continous electric field at a point
(c) Continous electric field at a point if a charge is present at the point.
(d) At the point, the electric field is discontinuous if a negative charge is present at the point.

Answer

Answer: (a) If the point has a charge then the electric field is discontinuous at the point.


8. When is Gauss law true?
(a) the speed of light isn’t a universal constant
(b) the inverse square law is false
(c) magnetic monopoles are present
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) the inverse square law is false


9. What is the SI unit of permittivity of free space?
(a) Weber
(b) Farad
(c) C2N-1m-2
(d) C2N-1m2

Answer

Answer: (c) C2N-1m-2


10. Pick the true statements about electric field lines
(a) It provides information about the direction of the electric field
(b) Electric field lines provide information about the type of charge
(c) Electric field lines provide information about the field strength
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


11. The electric field lines due to a single negative charge are represented by
Electric Charges And Fields MCQs for NEET 4

Answer

Answer:(b)
Electric Charges And Fields MCQs for NEET 5


12. Which surface is considered for Gauss law?
(a) Spherical surface
(b) Closed Surface
(c) Gaussian Surface
(d) Plane Surface

Answer

Answer: (c) Gaussian Surface


Leave a Comment