NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger in the House

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger in the House are part of NCERT Solutions for Class 7 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger in the House.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger in the House

TEXTUAL QUESTIONS
Comprehension Check
(Page 60)

Question 1.
“He had the distinction of being the only member” of the party to have bagged any game …” The phrase in italics means
(i) Grandfather was the most distinguished member of the party.
(ii) Grandfather was the only sportsperson in the party.
(iii) Grandfather was the only successful member of the hunting party. Mark the right answer.
Answer:
(iii) Grandfather was the only successful member of the hunting party.

Question 2.
Complete the following sentences.
(i) Toto climbed up the curtains when _________________________________
(ii) _________________________________ I became one of the tiger’s favorites.
(iii) Timothy had clean habits, _________________________________
Answer:
(i) Timothy was angry.
(ii) When I came to live with Grandfather
(iii) he would scrub his face with his claws like a cat.

Comprehension Check (Page 64)

Question 1.
Grandmother’s prophecy was that the tiger
(i) would prefer Mahmoud’s bed to sleep in.
(ii) and the cook would disappear together from the house.
(iii) would one day make a meal of Mahmoud. Mark the right answer.
Answer:
(iii) would one day make a meal of Mahmoud.

Question 2.
When Timothy was about six months old, a change came over him.The phrase in italics means that
(i) Timothy had grown to his full size.
(ii) Timothy grew more friendly.
(iii) Timothy grew less friendly, in fact more dangerous.
Answer:
(iii) Timothy grew less friendly, in fact more dangerous.

Question 3.
Write ‘True’ or ‘False’ against each of the following statements.
(i) Timothy and Grandfather went to Lucknow in a special compartment. _________________________________
(ii) The compartment in which Grandfather and Timothy travelled had no other passenger. _________________________________
(iii) Timothy and Grandfather travelled in a first class compartment. _________________________________
(iv) All passengers in the compartment thought that Timothy was a well-fed and civilized tiger. _________________________________
Answer:
(i) False
(ii) True
(iii) True
(iv) False

Question 4.
Grandfather suggested that Timothy should be put in another cage. The reason was that
(i) the tiger had become very bad tempered.
(ii) a leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.
(iii) the cage was too small for a full grown tiger.
Answer:
(ii) A leopard in the next cage would constantly rush at Timothy.

Question 5.
The tiger was still licking his arm, with increasing relish. The phrase in italics suggests that Timothy
(i) was good natured
(ii) recognised an old friend
(iii) smelt fresh food
Answer:
(iv) smelt fresh food.

EXERCISES
(Page 61)

Answer the following questions.
Question 1.
Where was +he tiger cub hiding when Grandfather found him ?
Answer:
The little tiger cub was hiding among the roots of a banyan tree in the Terai jungle near Dehra. Grandfather found him there.

Question 2.
(i) What did Toto do to entertain Timothy ?
(ii) What did he do when Timothy lost his temper ?
Answer:s
(i) Toto was a bold monkey. To entertain Timothy, he pulled him by the tail.
(ii) Toto (The Monkey) climbed up the curtains if Timothy lost his temper.

Question 3.
“I became one of the tiger’s favorites.” Who is ‘I’ in the statement ? Why did he think so ?
Answer:
In the above statement T stands for the author, Ruskin Bond. Timothy kept closer and closer to the author. Suddenly he made a dash for his feet. He rolled over on his own back and kicked him with delight. He also pretended to bite the author’s ankles. Therefore, the author thought that he had become one of the tiger’s favourites.

Question 4.
Where was Timothy most comfortable during the day ? Where was he during the night ?
Answer:
During the day, Timothy was most comfortable on the long sofa in the drawing-room. He slept at night in the cook’s quarters.

Question 5.
What was Grandmother’s prophecy about the cook ? Did it come true ?
Answer:
Grandmother’s prophecy was that Timothy would someday sit on the bed of Mahmoud, the cook, kill him and eat him up. No, the prophecy did not come true.

Question 6.
What made Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo ?
Answer:
At the age of six months, Timothy grew less friendly. He chased and stole cats and poultry and ate them up. He also started chasing Mahmoud about with evil designs. These incidents made Grandfather decide to transfer Timothy to the zoo.

Question 7.
Why did Grandfather want Timothy to be put in another enclosure ?
Answer:
A leopard snarled at Timothy (the tiger). The tiger sprang away. The leopard would rush at the bars now and then. It caused the tiger to slink back to his comer every time. Grandfather wanted Timothy to be put in another enclosure to keep the leopard away.

Question 8.
What shocked Grandfather in the end ?
Answer:
Grandfather had been stroking and slapping Timothy for about five minutes. The keeper was observing him with alarm. He knew it was a very dangerous and newly trapped tiger. His revelation that Grandfather’s Timothy had died two months back shocked him. Besides, the unknown tiger was licking his arm tastefully.

Discuss the following topics in groups.

Question 1.
Shoot animals with a camera, not with a gun.
Answer:
India has a rich diversity and an abundance of wildlife. The sad fact is that it is in imminent danger of extinction. The number of tigers, rhinos, elephants, leopards, musk deer, black bears etc. is diminishing. The hunters and poachers sell their skins, bones and blood for very high price. They earn a lot of money but the animals curse them. Their conscience also pricks them. We can protect our animal kingdom and derive the real pleasure by shooting them with the camera. We can show their photos with pride without shedding a drop of blood. Their blessings will provide us real joy.

Question 2.
Keeping pets helps us become more loving and tolerant. It also helps us respect life in any form. Do you agree?
Answer:
Man is a social animal. Some people keep pets because they are also the creatures of God. They love the dumb and mute creatures more than their neighbors or relatives. We see people taming dogs, horses, cats, hens, buffaloes, cows, pigs, goats, sheep etc. They become so tolerant that they do not bother about the sufferings caused by them. They provide them food and shelter. They start fighting with those who torture their pets. One who loves an animal, naturally loves a human being. Loving a human being indirectly means respect for life in any form. If I love somebody’s pet, I would definitely love him or her.
I fully agree with the statement given in the question.

Question 3.
Have you heard of the Society for Prevention of Cruelty to Animals (SPCA) ? What do they do ?
Answer:
Yes. They try to stop cruelty to animals.

We hope the NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger in the House help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 9 A Tiger in the House, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment