NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni are part of NCERT Solutions for Class 7 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni.

NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni

TEXTUAL QUESTIONS
Comprehension Cheek 
(Page 45)

Question 1.
Why did Abbu Khan’s goats want to run away ? What happened to them in the hills ?
Answer:
Abbu Khan’s goats were of the best hill-breed. Goats in the hilly regions hate being tied. They love freedom. So his goats ran away. In the hills, there lived an old wolf. They were eaten up by him.

Question 2.
Abbu Khan said, “No more goats in my house ever again,” Then he changed his mind. Why ?
Answer:
Abbu Khan was very sad when all his goats were gone. So he said, “No more goats in my house ever again.” But after a few days he began to feel lonely. He felt he could not live without his pets. So he changed his mind and bought a young goat.

Question 3.
Why did he buy a young goat ?
Answer:
Abbu Khan bought a young goat thinking it would stay with him much longer. He wanted to love that goat so much that it would never go away. So he bought a pretty young goat.

Comprehension Check
(Page 49)

Question 1.
Why did Chandni hate the rope round her neck ?
Answer:
Chandni wanted to run to the hills. She tried but the rope would stop her. So Chandni hated the rope round her neck.

Question 2.
“Now Abbu Khan understood Chandni’s problem…” What was Chandni’s problem ?
Answer:
Chandni’s problem was her love for freedom. She wanted to run up the hills.

Question 3.
Abbu Khan pushed Chandni into a small hut. This shows that he
(i) was cruel.
(ii) loved her and wanted to save her life.
(iii) was selfish.
Answer:
(ii) loved her and wanted to save her life.

Comprehension Check 
(Page 51)

Question 1.
why did Chandni refuse to join the group of wild goats ? (Imp.)
Answer:
Chandni refused to join the group of wild goats because she wanted to enjoy her new freedom by herself.

Question 2.
Chandni fought the wolf because she
(i) was stronger than the wolf.
(ii) hated the wolf.
(iii) had to retain her freedom at all costs.
Answer:
(iii) had to retain her freedom at all costs.

EXERCISES
(Page 42)

Discuss the following topics in groups.
Question 1.
Why did the wise old bird say, “Chandni is the winner” ?
Answer:
The wise old bird said that Chandni was the winner. The bird said so because Chandni wanted to retain her freedom at all costs. In this aim of hers, she succeeded. So the bird was right when she said that Chandni was the winner.

Question 2.
“Death in an open field is better than life in a small hut,” Chandni said to herself. Was it the right decision ? Give reasons for your answer.
Answer:
This statement is the moral of the stoiy. Yet it is difficult to completely agree with it. Life is valuable and so is the freedom. But there can be no freedom without life. So as far as possible one must try to protect one’s freedom. It does not mean that we should knowingly walk to death. Chandni could return to the hut on seeing the wolf. She could have come to the hills next morning. In fact life is like walking on the razor’s edge. One must keep a balance. In order to walk straight you have to bend sometimes on left, sometimes on right.

Question 3.
Freedom is life. Discuss this with reference to ‘Chandni’ and ‘I Want Something in a Cage’.
Answer:
It is indeed very true that freedom is life. Both these stories ‘Chandni’ and ‘I Want Something in a Cage’, show it. In both these stories, this feeling has been expressed through the animals. In ‘Chandni’ it is expressed through goats. In ‘I Want Something in a Cage’ the same feeling has been expressed by a pair of doves. The authors suggest that not only human beings love freedom. Even animals and birds can give their all for getting their freedom.

We hope the NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 7 English An Alien Hand Chapter 7 Chandni, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Leave a Comment