ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test

Question 1.
Arun scored 36 marks in English, 44 marks in Civics, 75 marks in Mathematics and x marks in Science. If he has scored an average of 50 marks, find x.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q1

Question 2.
The mean of 20 numbers is 18. If 3 is added to each of the first ten numbers, find the mean of new set of 20 numbers.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q2

Question 3.
The average height of 30 students is 150 cm. It was detected later that one value of 165 cm was wrongly copied as 135 cm for computation of mean. Find the correct mean.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q3

Question 4.
There are 50 students in a class of which 40 are boys and the rest girls. The average weight of the students in the class is 44 kg and the average weight of the girls is 40 kg. Find the average weight of boys.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q4

Question 5.
The contents of 50 boxes of matches were counted giving the following results
ML Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q5
Calculate the mean number of matches per box.
Solution:
ML Aggarwal Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q5.1

Question 6.
The heights of 50 children were measured (correct to the nearest cm) giving the following results :
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q6
Solution:
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q6.1

Question 7.
Find the value of p for the following distribution whose mean is 20.6 :
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q7
Solution:
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q7.1

Question 8.
Find the value of p if the mean of the following distribution is 18.
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q8
Solution:
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q8.1

Question 9.
Find the mean age in years from the frequency distribution given below:
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q9
Solution:
ML Aggarwal Maths for Class 10 ICSE Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q9.1

Question 10.
Calculate the Arithmetic mean, correct to one decimal place, for the following frequency distribution :
ML Aggarwal Maths for Class 10 ICSE Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q10
Solution:
ML Aggarwal Maths for Class 10 ICSE Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q10.1

Question 11.
The mean of the following frequency distribution is 62.8. Find the value of p.
ML Aggarwal Maths for Class 10 ICSE Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q11
Solution:
Understanding Mathematics Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q11.1

Question 12.
The daily expenditure of 100 families is given below. Calculate f1, and f2, if the mean daily expenditure is Rs 188.
Understanding Mathematics Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q12
Solution:
Understanding Mathematics Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q12.1
Understanding Mathematics Class 10 Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q12.2

Question 13.
The measures of the diameter of the heads of 150 screw is given in the following table. If the mean diameter of the heads of the screws is 51.2 mm, find the values of p and q
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q13
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q13.1
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q13.2

Question 14.
The median of the following numbers, arranged in ascending order is 25. Find x, 11, 13, 15, 19, x + 2, x + 4, 30, 35, 39, 46
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q14

Question 15.
If the median of 5, 9, 11, 3, 4, x, 8 is 6, find the value of x.
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q15

Question 16.
Find the median of 17, 26, 60, 45, 33, 32, 29, 34, 56 If 26 is replaced by 62, find the new median.
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q16

Question 17.
The marks scored by 16 students in a class test are : 3, 6, 8, 13, 15, 5, 21, 23, 17, 10, 9, 1, 20, 21, 18, 12
Find
(i) the median
(ii) lower quartile
(iii) upper quartile
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q17

Question 18.
Find the median and mode for the set of numbers: 2, 2, 3, 5, 5, 5, 6, 8, 9
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q18

Question 19.
Calculate the mean, the median and the mode of the following distribution :
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q19
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q19.1

Question 20.
The daily wages of 30 employees in an establishment are distributed as follows :
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q20
Estimate the modal daily wages for this distribution by a graphical method.
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q20.1

Question 21.
Using the data given below, construct the cumulative frequency table and draw the ogive. From the ogive, estimate ;
(i) the median
(ii) the interquartile range.
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q21
Also, state the median class
Solution:
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Pdf Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q21.1
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q21.2

Question 22.
Draw a cumulative frequency curve for the following data :
Understanding ICSE Mathematics Class 10 ML Aggarwal Solutions Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q22
Hence determine:
(i) the median
(ii) the pass marks if 85% of the students pass.
(iii) the marks which 45% of the students exceed.
Solution:
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q22.1
ML Aggarwal Maths for Class 10 Solutions Pdf Download Chapter 21 Measures of Central Tendency Chapter Test Q22.2

ML Aggarwal Class 10 Solutions for ICSE Maths

Leave a Comment