Free PDF Download of CBSE Maths Multiple Choice Questions for Class8 with Answers Chapter 8 Comparing Quantities. Maths MCQs for Class 8 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Maths Comparing Quantities MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

## Comparing Quantities Class 8 Maths MCQs Pdf

**1. The ratio of speed of cycle 12 km per hour to the speed of scooter 36 km per hour is**

a) 1:2

b) 1:3

c) 1:4

d) None of the above

**Answer/Explanation**

Answer: (b)

Explanation: Speed of cycle/Speed of scooter = 12/36 = ⅓

**2. The ratio of 10m to 10 km is:**

a) 1/10

b) 1/100

c) 1/1000

d) 1000

**Answer/Explanation**

Answer: (c)

Explanation: 10m/10km = 10m/10000m = 1/1000

**3. The percentage of 3:4 is:**

a) 75%

b) 50%

c) 25%

d) 100%

**Answer/Explanation**

Answer: (a)

Explanation: 3:4 = ¾

(3×100)/(4×100) = ¾ x 100% = 0.75 x 100% = 75%

**4. The percentage of 2:5**

a) 20%

b) 50%

c) 60%

d) 40%

**Answer/Explanation**

Answer: (d)

Explanation: 2:5 = ⅖ = ⅖ x 100% = 0.4 x 100% = 40%

**5. If 50% of students are good at science out of 20 students. Then the number of students good at science is:**

a) 10

b) 15

c) 5

d) 11

**Answer/Explanation**

Answer: (a)

Explanation: 50% of students out of 20 students = 50% of 20

= (50/100) x 20

= ½ x 20

= 10

**6. The price of a motorcycle was Rs. 34,000 last year. It has increased by 20% this year. The price of motorcycle now is:**

a) Rs. 36,000

b) Rs. 38,800

c) Rs. 40,800

d) Rs. 32,000

**Answer/Explanation**

Answer: (c)

Explanation: 20% of Rs.34,000 = 20/100 x 34,000 = Rs.6800

New price = Rs. 34,000+Rs.6800

= Rs. 40,800

**7. An item marked at Rs. 840 is sold for Rs. 714. The discount % is:**

a) 10%

b) 15%

c) 20%

d) 25%

**Answer/Explanation**

Answer: (b)

Explanation: Discount = Marked Price – Sale Price

= 840 – 714

= Rs. 126

Discount % = (126/840) x 100% = 15%

**8. A person got a 10% increase in his salary. If his salary was Rs. 50000, then the new salary is:**

a) Rs. 55000

b) Rs. 60000

c) Rs. 45000

d) Rs. 65000

**Answer/Explanation**

Answer: (a)

Explanation: Previous salary = Rs. 50000

10% of Rs.50000 = (10/100) x 50000 = Rs. 5000

New salary = Rs. 50000 + Rs. 5000

= Rs. 55000/-

**9. The cost of the article was Rs. 15500 and Rs. 500 was spent on its repairing. If it is sold for a profit of 15%. The selling price of the article is:**

a) Rs.16400

b) Rs.17400

c) Rs.18400

d) Rs.19400

**Answer/Explanation**

Answer: (c)

Explanation: Total cost = 15500+500 = 16000

Profit % = (Profit/Cost price) x 100

Profit = (Profit% x Cost price)/100

P = (15×16000)/100 = 2400

Selling Price = Profit + cost price = 2400 + 16000 = Rs.18400

**10. Waheeda bought an air cooler for Rs. 3300 including a tax of 10%. The price of the air cooler before VAT was added is:**

a) Rs. 2000

b) Rs. 3000

c) Rs. 2500

d) Rs. 2800

**Answer/Explanation**

Answer: (b)

Explanation:10% VAT on Rs.100 will make it Rs.110

So, for price including VAT Rs.110, the original price is Rs.100

Then, Price including VAT Rs. 3300, the original price = Rs. (100/110) x 3300 = Rs. 3000

We hope the given Maths MCQs for Class 8 with Answers Chapter 8 Comparing Quantities will help you. If you have any query regarding CBSE Class 8 Maths Comparing Quantities MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.