Categories: GK

100 Top General Knowledge Questions for Kids between 4 to 12 | Get Simple GK Quiz Questions with Answers, True or False Questions for All Age Groups.

GK Questions for Kids: Having a basic general knowledge at an early age changes your kid’s level of thinking and intelligence. GK is the most important part of education, it helps children to gain more knowledge about academics and general awareness. Also, it aids in creating social awareness, possessing knowledge of social and general aspects support your little one with their mental development, civil abilities, and civic senses.

General Knowledge Questions and Answers for kids cover facts on various topics from science to history, from the constitution to civics, and many others. These GK Questions for Kids are for all age groups between 4 to 12 and high school students as well as graduates. Also, you can find an elaborative explanation for a few of the General Knowledge topics on our site that helps you to revise and memorize the answers to all questions.

This Article Includes:

Also Check: 

General Knowledge Quiz Questions for Age between 4-7 Years Kids

The kids who are in this age group from 4 to 7 are very interested in learning the things in their surroundings. The only way to make them acquire general knowledge is by engaging with fun learning activities. The best way to engage the kids is with the GK questions and answers. Here, we have added some simple GK Questions for children to explore and expand their General Knowledge level along with the academic level of knowledge.

1. How many days are there in a normal year?

Answer: 365 (not a leap year)

2. How many letters are there in the English alphabet?

Answer: 26

3. What is a baby frog known as?

Answer: Tadpole

4. How many colors are there in a rainbow?

Answer: 7

5. We breathe with our—?

Answer: Nose & Mouth

6. How many consonants are there in the English alphabet?

Answer: 21

7. Which month of the year has the least number of days?

Answer: February

8. Which day comes after Saturday?

Answer: Sunday

9. How many days are there in a Leap year?

Answer: 366

10. What do you call the person who brings a letter to your home from the post office?

Answer: Postman

11. Which are the vowels in the English alphabet series?

Answer: A, E, I, O, U

12. How many hours do we have in a day?

Answer: 24 hours

13. How many continents are there in the world?

Answer: 7 continents

14. What is 4+5?

Answer: 9

15. Which is the largest planet in our Solar system?

Answer: Jupiter

GK Question Answers for Kids between Age 8-10 Years

If your kids turn 8-10 years then they start discovering new things occurring around them and raises a lot of questions to parents, grandparents, educators to get answers and they will also relate them to their education. At this age group studying things about general awareness can improve their knowledge about society and the world. They show some interest in knowing & acquiring general knowledge from books and the internet too. Here is the list of GK Questions for Kids of age group 8 to 10.

16. Which animal is known as the ‘Ship of the Desert?’

Answer: Camel

17. What type of gas do plants release?

Answer: Oxygen

18. Who was the first prime minister of India?

Answer: Pandit Jawaharlal Nehru

19. Which animal is called King of Jungle?

Answer: Lion

20. Which color symbolizes peace?

Answer: White

21. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

22. Which planet is nearest to the Earth?

Answer: Mercury

23. Who is India’s first lady Prime Minister?

Answer: Indira Gandhi

24. Which is the World’s longest River?

Answer: Nile

25. How many years are there in one Millenium?

Answer: 1,000 years

26. How many primary colors are there?

Answer: Three (red, yellow, blue)

27. Which is the largest animal in the world?

Answer: Blue whale

28. What is the top color in a rainbow?

Answer: Red

29. Which place is known as the roof of the world?

Answer: Tibet

30. Which is the smallest continent?

Answer: Australia

Classes 4, 5, 6 or Age between 10 – 12 Years GK Questions with Answers in English

Kids at this age can relate some of the education topics to real-life things. Also, this age group is the best to understand & learn many things. So, we have jotted down General knowledge questions for children from academics, general topics, current affairs, history, etc. This list of GK Questions for Classes 4 to 6 can be tough compare with the above lists.

31. Which is the thickest jungle in the world?

Answer: The Amazon rainforest

32. What type of bird lays the largest eggs?

Answer: Ostrich

33. Which country is called the land of the rising sun?

Answer: Japan

34. Which is the fastest animal on the land?

Answer: Cheetah

35. Which planet is known as the Red Planet?

Answer: Mars

36. Which is the most sensitive organ in our body?

Answer: Skin

37. Trout, carp and, barracuda are names of what?

Answer: Fish

38. Which is the world’s largest flower?

Answer: Rafflesia

39. How many zeros are there in one hundred thousand?

Answer: Five

40. How many months of the year have 31 days?

Answer: 7 (January, March, May, July, August, October, and December)

41. Who was the first man to walk on the moon?

Answer: Neil Armstrong

42. Which Saint’s Day is celebrated on 14th February?

Answer: Saint Valentine

43. The largest ‘Democracy’ in the world?

Answer: India

44. Which is the largest country in the world?

Answer: Russia (By area)

45. Which is the largest ocean in the world?

Answer: Pacific Ocean

Basic General Knowledge Quiz – Multiple Choice Questions and Answers

One of the easiest formats to answer the GK Questions asked in various competitive exams is Multiple Choice Questions. It is pretty simple to answer than the basic questions and answers format in GK Quizzes. So, here we have shared some of the General knowledge multiple choice questions with answers in English.

46. What is the most popular sport throughout the world?

A. Soccer
B. Cricket
C. Volleyball
D. Football

Answer: Soccer

47. How many cards are there in a complete pack of cards?

A. 20
B. 32
C. 40
D. 52

Answer: 52

48. What is the place where books are kept called?

A. Zoo
B. Library
C. Garden
D. Museum

Answer: Library

49. How many planets are there in our solar system?

A. 7
B. 8
C. 9
D. 5

Answer: 8

50. How many digits are there in Mathematics?

A. Hundred
B. Thousand
C. Billion
D. Infinite

Ans: Infinite

51. What is the 15th letter of the English alphabet?

A. F
B. I
C. M
D. O

Answer: O

52. Which was the occupation or job of the following famous people: Leonardo da Vinci, Pablo Picasso, Vincent Van Gogh?

A. Musician
B. Painter
C. Carpenter
D. Dancers

Answer: Painter

53. Which of the following birds is known for its intelligence?
A. Owl
B. Kingfisher
C. Sparrow
D. Crow

Answer: Owl

54. Which one is not amongst the Seven Wonders of the World?
A. Mecca Madina
B. Statue of Liberty
C. Taj Mahal
D. The Great Wall of China

Answer: Mecca Madina

55. Can you name the country from where Parmesan cheese comes?

A. India
B. China
C. Italy
D. France

Answer: Italy

True or False GK Questions for Kids

Most of the students confused to decide what is right and what is wrong when a statement is given in an exam about current affairs or general things. To break that confused state in every kid, we have given the facts here in the form of True or false GK Quiz Questions for Children. So, check it out and understand the facts happening in the world.

56. There are 31 days in May.

Answer: True

57. Half of 250 is 75.

Answer: False

58. Plants absorb Carbon dioxide.

Answer: True

59. 8 o’clock in the evening is written as 8 pm.

Answer: True

60. An ostrich’s eye is bigger than its brain.

Answer: True

61. William Shakespeare is a scientist.

Answers: False (He is a dramatist)

62. Humans have four hearts.

Answer: False

63. There are over 330 different dog breeds in the world.

Answer: True

64. Electrons are larger than molecules.

Answer: False

65. Watermelons are originally from Australia.

Answer: False (originally from West Africa)

66. Dodo is an endangered bird.

Answers: False (Dodo is an extinct bird)

67. There are 11 players in a cricket team.

Answers: True

68. Bubble gum contains rubber.

Answer: True

69. Adult dogs and adult humans have the same number of teeth.

Answer: False

70. The deadliest earthquake of 2017 took place in Iran and Iraq.

Answer: True

Sports General Knowledge Questions & Answers in English

Being active in all situations keeps your mind fresh and improves your memory power. So it is very important to do physical activities like indoor or outdoor games. Students will have full of memories of playing sports in schools along with hectic classroom sessions.

GK Questions about the world and India national sports is also one of the essential topics for kids to learn and gain knowledge. Therefore, below we have listed out some of the General Knowledge Questions and Answers for kids about sports games.

71. What is the national game of the USA?

Answer: Baseball

72. Who is Sachin Tendulkar?

Answer: A Cricketer

73. When is the national sports day of India observed?

Answer: August 22

74. Total Olympic medals won by India in 2012

Answer: Six

75. In which year Olympic Games were canceled because of World War I?

Answer: 1916

76. Which is the National sport of Canada?

Answer: Lacrosse/Ice hockey

77. How many players in one team of Kho Kho?

Ans- Nine

78. Commonwealth Games are held in every _ years

Answer: 4 years

79. How many players are there in the Basket Ball team?

Answer: 5

80. In which sports, the term HAT-TRICK is used?

Answer: Cricket

GK Quiz Games For Children

Quiz Games is the funniest way to learn about various concepts along with playing. The below provided GK Quiz Game is Odd One Out, here your kids will observe the group of words. In the given group of words, one is not related to the rest of the words. So, kids have to identify the one which is an odd word in the group and answer it.

81. Medicine, Injection, Ointment, Laptop

Answer: Laptop

82. Hammer, Blacksmith, Carpenter, Cobbler

Answer: Hammer

83. Cabbage, Potato, Capsicum, Tomato

Answer: Potato

84. Knife, Poison, Gun, Books

Answer: Books

85. Earrings, Necklace, Wood, Bracelet

Answer: Wood

86. Theater, Ticket, Movie, School

Answer: School

87. Paper, Poster, Book, Rug

Answer: Rug

88. Carrot, Mango, Banana, Apple

Answer: Carrot

89. Ball, Bat, Stump, Hockey stick

Answer: Hockey stick

90. Television, History, Science, Math

Answer: Television

General Knowledge Question and Answers for Kids

91. Which is the hardest substance available on earth?

Answer: Diamond

92. Who discovered what gravity is?

Answer: Sir Isaac Newton

93. How many bones do an adult human have?

Answer: 206 bones

94. Which number is known as the Ramanujan number?

Answer: 1729

95. Who is known as the father of Mathematics?

Answer: Archimedes

96. Which planet is known as the ‘Dwarf Planet’?

Answer: Pluto

97. What makes up (approx.) 80% of our brain’s volume?

Answer: Water

98. Which language is used by the computer to process data?

Answer: Binary language

99. Which continent is known as the ‘Dark’ continent?

Answer: Africa

100. Which is the largest animal on land?

Answer: African Elephant

Summary

If you have been in thought of having general knowledge is enough for your life then you are wrong as it has vast concepts about various things which you’ve to treasure more. So, always update your general knowledge from time to time by using the provided lists of GK Questions for Kids and improve your knowledge to the next level. Also, make your kids learn & practice more GK Quizzes for better intelligence and think smarter.

Also, we’re welcome to add a new list of General Knowledge Questions and Answers from your suggestions so make it happen for other students’ benefits. If you want to show some love to this article, then please share it with your friends and family & expand the knowledge.

Ram

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 weeks ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 weeks ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

1 month ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

1 month ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

1 month ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

1 month ago