Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Carbohydrates

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ Questions as per the latest prescribed syllabus. Ace up your preparation with the Objective Questions available on Carbohydrates and enhance your subject knowledge. Understand the concept clearly by consistently practicing the Multiple Choice Questions and score well in your exams.

MCQ Questions on Carbohydrates

1. Which of the following Biomolecules simply refers to as “Staff of life”?
(a) Lipids
(b) Proteins
(c) Vitamins
(d) Carbohydrates

Answer

Answer: (d) Carbohydrates.


2. Which of the following is the simplest form of carbohydrates?
(a) Carboxyl groups
(b) Aldehyde and Ketone groups
(c) Alcohol and Carboxyl groups
(d) Hydroxyl groups and Hydrogen groups

Answer

Answer: (b) Aldehyde and Ketone groups.


3. Which of the following monosaccharides is the majority found in the human body?
(a) D-type
(b) L-type
(c) LD-types
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) D-type.


4. Which of the following is the most abundant biomolecule on the earth?
(a) Lipids
(b) Proteins
(c) Carbohydrates
(d) Nucleic acids.

Answer

Answer: (c) Carbohydrates.


5. Which of the following are the major functions of Carbohydrates?
(a) Storage
(b) Structural framework
(c) Transport Materials
(d) Both Storage and structural framework

Answer

Answer: (d) Both Storage and structural framework.


6. Which of the following is the general formula of Carbohydrates?
(a) (C4H2O)n
(b) (C6H2O)n
(c) (CH2O)n
(d) (C2H2O)n COOH

Answer

Answer: (c) (CH2O)n.


7. Which of the following is the smallest carbohydrate – triose?
(a) Ribose
(b) Glucose
(c) Glyceraldehyde
(d) Dihydroxyacetone

Answer

Answer: (c) Glyceraldehyde.


8. Which of the following is a reducing sugar?
(a) Dihydroxyacetone
(b) Erythrulose
(c) Glucose
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Glucose.


9. Which of the following is an example of Epimers?
(a) Glucose and Ribose
(b) Glucose and Galactose
(c) Galactose, Mannose and Glucose
(d) Glucose, Ribose and Mannose

Answer

Answer: (b) Glucose and Galactose


10. Which of the following has reducing properties?
(a) Mucic acid
(b) Glucaric acid
(c) Gluconic acid
(d) Glucuronic acid

Answer

Answer: (d) Glucuronic acid.


11. Molisch test is used for _________.
(a) Lipids
(b) Proteins
(c) Mucoproteins
(d) Flavoproteins

Answer

Answer: (c) Mucoproteins.


12. What is Turanose?
(a) 7-methyl sugar
(b) A deoxy sugars
(c) Non reducing disaccharide
(d) Reducing disaccharides of glucose and fructose

Answer

Answer: (d) Reducing disaccharides of glucose and fructose


13. Which of the following does not have sulphuric acid groups?
(a) Heparin
(b) Kerato sulfate
(c) Hyaluronic acid
(d) Chondroitin sulfate

Answer

Answer: (c) Hyaluronic acid.


14. Digitonin is a _________.
(a) Lipid
(b) Protein
(c) Glycoside
(d) Alkaloid

Answer

Answer: (c) Glycoside.


15. Which of the following is the simplest carbohydrate?
(a) Gulose
(b) Glucose
(c) Dihydroxyacetone
(d) Glyceraldehyde

Answer

Answer: (d) Glyceraldehyde.


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

1 hour ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

4 hours ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

5 hours ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

5 hours ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

6 hours ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

6 hours ago