Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Virus

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ Questions as per the latest prescribed syllabus. Ace up your preparation with the Objective Questions available on Virus and enhance your subject knowledge. Understand the concept clearly by consistently practicing the Multiple Choice Questions and score well in your exams.

MCQ Questions on Virus

1. A virus is made up of _______.
(a) Protein coat and nucleic acid
(b) Protein coat and mitochondria
(c) Nucleic acid and cell membrane
(d) Nucleic acid, cell wall and cell membrane

Answer

Answer: (a) Protein coat and nucleic acid.


2. The protein coat of viruses that enclose the genetic material is called _______.
(a) Virion
(b) Capsid
(c) Peplomers
(d) Capsomers

Answer

Answer: (b) Capsid.


3. Which of the following statements are true about a virion?
(a) Lytic phage
(b) Lysogenic phage
(c) The viral capsid
(d) An infectious and fully formed viral particle

Answer

Answer: (d) An infectious and fully formed viral particle.


4. Which of the following is the genome of the virus?
(a) DNA
(b) RNA
(c) DNA or RNA
(d) DNA and RNA

Answer

Answer: (c) DNA or RNA


5. Which of the following is the largest virus?
(a) Megavirus chilensis
(b) Arbo virus
(c) Herpes virus
(d) Mumps virus

Answer

Answer: (a) Megavirus chilensis


6. Which of the following statements are true about the capsomeres?
(a) It is an individual unit of the capsid
(b) It is a viral protein for replication
(c) It is a unit of nucleic acid in viruses
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) It is an individual unit of the capsid.


7. Which of the following statements are true about the peplomeres?
(a) It is an individual unit of capsids
(b) It is a spike-like projection on the enveloped viruses
(c) It is a projection on the viral membrane
(d) It is a spike-like projection on the capsids

Answer

Answer: (b) It is a spike-like projection on the enveloped viruses.


8. An icosahedral capsid consists of_____________.
(a) Hexagonal capsomeres
(b) Pentagonal capsomeres
(c) Triangular capsomeres
(d) Both a and b

Answer

Answer: (d) Both a and b.


9. Which of the following has a complex symmetry?
(a) T4 phage
(b) Adenovirus
(c) Influenza virus
(d) All of the above

Answer

Answer: (a) T4 phage.


10. The viral envelope is made up of _______.
(a) Proteins
(b) Glycoproteins
(c) Lipids and Proteins
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


11. Which of the following is a helical virus?
(a) TMV
(b) T4 phage
(c) Poxvirus
(d) Herpes virus

Answer

Answer: (a) TMV .


12. Which of the following statements are true about the viruses?
(a) Free-living
(b) Obligate parasites
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Obligate parasites.


13. A fully formed infectious viral particle is called _________.
(a) Virion
(b) Viriod
(c) Capsid
(d) Virusoid

Answer

Answer: (a) Virion.


14. The genetic constituent of viruses is  ________.
(a) RNA
(b) DNA
(c) ss DNA
(d) DNA or RNA

Answer

Answer: (d) DNA or RNA


15. The viral genome is enveloped in a protein coat known as
(a) Capsid
(b) Outer envelope
(c) Capsomere
(d) Nucleic

Answer

Answer: (a) Capsid.


16. Which of the following statements are true about the tobacco mosaic virus (TMV)?
(a) RNA virus
(b) DNA virus
(c) Bacteriophage
(d) ss DNA or ds DNA

Answer

Answer: (a) RNA virus.


17. The shape of the TMV is _______.
(a) Rod-shaped
(b) Oval shaped
(c) Cuboidal shaped
(d) Spherical shaped

Answer

Answer: (a) Rod-shaped.


18. Viruses that attack bacteria are called_______.
(a) Virophage
(b) Lysophage
(c) Bacteriophage
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Bacteriophage.


19. The T2 phage is called_______.
(a) ss DNA phage
(b) ss RNA phage
(c) ds DNA phage
(d) ds RNA phage

Answer

Answer: (c) ds DNA phage.


20. Bacteriophages that induce bacterial cell lysis are called_______.
(a) Viroids
(b) Lysogenic phages
(c) Virulent phages
(d) Temperate phages

Answer

Answer: (c) Virulent phages.


21. Which of the following virus has the smallest genome?
(a)Rabies virus
(b) Circovirus
(c) Herpes virus
(d) Mimi virus

Answer

Answer: (b) Circovirus.


22. Infectious RNA particles without the protein coat are called_______.
(a) Prion
(b) Virion
(c) Viroid
(d) Virusoid

Answer

Answer: (c) Viroid.


23. The spike-like projections on the viral capsid are known as
(a) Viriod
(b) Proteomes
(c) Peplomers
(d) capsomeres

Answer

Answer: (c) Peplomers.


24. Viral genome inserted to the bacterial DNA is termed as_______.
(a) Lysogeny
(b) Prophage
(c) Lytic cycle
(d) Virulent phage

Answer

Answer: (b) Prophage.


25. Which of the following are the main functions of the capsid?
(a) Determines the antigenic specificity of the virus
(b) Protects genetic material from nuclease attack
(c) Both A and B
(d) None of these

Answer

Answer: (c) Both A and B.


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

1 hour ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

4 hours ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

5 hours ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

5 hours ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

6 hours ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

6 hours ago