Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Plant Kingdom

MCQ Questions on Plant Kingdom

1. Which plant kingdom can survive both on land and in the water?
(a) Tracheophyta
(b) Pteridophyta
(c) Thallophyta
(d) Bryophyta

Answer

Answer: (d) Bryophyta


2. A plant that has seeds but no flowers and fruits?
(a) Bryophytes
(b) Gymnosperms
(c) Mosses
(d) Pteridophytes

Answer

Answer: (b) Gymnosperms


3. Most primitive vascular plants?
(a) Mosses
(b) Cycads
(c) Kelps
(d) Ferns

Answer

Answer: (d) Ferns


4. Plants that possess spores and embryo but lack vascular tissues and seeds?
(a) Rhodophyta
(b) Bryophyta
(c) Pteridophyta
(d) Phaeophyta

Answer

Answer: (b) Bryophyta


5. Which one is not an exception in angiosperms?
(a) Double fertilization
(b) Secondary growth
(c) Presence of vessels
(d) Autotrophic nutrition

Answer

Answer: (a) Double fertilization


6. Pteridophytes differ from mosses in
(a) Independent gametophyte
(b) Dependent gametophyte
(c) Flagellate antherozoids
(d) Independent and dominant sporophyte

Answer

Answer: (d) Independent and dominant sporophyte


7. Angiosperms are the dominant flora because of
(a) Domestication by man
(b) Power of adapting in diverse habitats
(c) Self-pollination property
(d) Property of producing a large number of seeds

Answer

Answer: (b) Power of adapting in diverse habitats


8. Plants reproducing by spores are grouped under
(a) Bryophytes
(b) Sporophytes
(c) Cryptogams
(d) Thallophytes

Answer

Answer: (c) Cryptogams


9. Plants having vascular tissue without seeds
(a) Angiosperm
(b) Pteridophytes
(c) Bryophytes
(d) Gymnosperms

Answer

Answer: (b) Pteridophytes


10. The plant group that posses largest ovule, largest gametes, and largest tree
(a) Angiosperms
(b) Gymnosperms
(c) Pteridophytes
(d) Bryophytes

Answer

Answer: (b) Gymnosperms


11. Zygotic meiosis is the characteristic of
(a) Fucus
(b) Funaria
(c) Marchantia
(d) Chlamydomonas

Answer

Answer: (d) Chlamydomonas


12. Pick the mismatched pair
(a) Cycas – Dioecious
(b) Equisetum – Homosporous
(c) Salvinia – Heterosporous
(d) Pinus – Dioecious

Answer

Answer: (d) Pinus – Dioecious


13. A colonial alga is
(a) Volvox
(b) Chlorella
(c) Ulothrix
(d) Spirogyra

Answer

Answer: (a) Volvox


14. Double fertilization is the characteristic of
(a) Algae
(b) Gymnosperms
(c) Fungi
(d) Angiosperms

Answer

Answer: (d) Angiosperms


15. Conifers can tolerate extreme environments because of
(a) Presence of vessels
(b) Thick cuticle
(c) Superficial stomata
(d) Broad hardy leaves

Answer

Answer: (b) Thick cuticle


16. First plants to inhabit the land
(a) Angiosperms
(b) Bryophytes
(c) Gymnosperms
(d) Pteridophytes

Answer

Answer: (b) Bryophytes


17. Agar is commercially obtained from
(a) Blue-green algae
(b) Red algae
(c) Brown algae
(d) Green algae

Answer

Answer: (b) Red algae


18. Which one differs from Spirogyra based on its nucleus?
(a) Azygospore
(b) Zygospore
(c) Akinete
(d) Aplnospore

Answer

Answer: (b) Zygospore


19. The cell wall of Spirogyra contains
(a) Cellulose
(b) Chitin
(c) Lignin
(d) Suberin

Answer

Answer: (a) Cellulose


20. Which of the following completely lacks cell wall?
(a) Blue-green algae
(b) Saccharomyces
(c) Sea-fan
(d) Cyanobacteria

Answer

Answer: (c) Sea-fan


21. Prothallus gives rise to sporophyte without fertilization. This is known as
(a) Apogamy
(b) Parthenocarpy
(c) Parthenogenesis
(d) Apospory

Answer

Answer: (a) Apogamy


22. Chromatophores participate in
(a) Photosynthesis
(b) Respiration
(c) growth
(d) Movement

Answer

Answer: (a) Photosynthesis


23. Which one is responsible for the formation of peat?
(a) Riccia
(b) Sphagnum
(c) Marchantia
(d) Funaria

Answer

Answer: (b) Sphagnum


24. Isogamous condition with non-flagellated gametes is found in
(a) Chlamydomonas
(b) Volvox
(c) Spirogyra
(d) Fucus

Answer

Answer: (c) Spirogyra


25. The exine of pollen grain comprises
(a) Pectin and cellulose
(b) Lignocellulose
(c) Pollenkit
(d) Sporopollenin

Answer

Answer: (d) Sporopollenin


26. Meiosis occurs in
(a) Conidia
(b) Meiocyte
(c) Megaspore
(d) Gemmule

Answer

Answer: (b) Meiocyte


27. An evolutionary important character of Selaginella is
(a) Strobili
(b) Rhizophore
(c) Heterosporous nature
(d) Ligule

Answer

Answer: (c) Heterosporous nature


28. Which is the common characteristic of multicellular fungi, filamentous algae and protonema of mosses?
(a) Mode of nutrition
(b) Diplontic life cycle
(c) Multiplication by fragmentation
(d) Members of Plant Kingdom

Answer

Answer: (c) Multiplication by fragmentation


29. Vascular bundles are not found in
(a) Gymnosperms
(b) Pteridophytes
(c) Angiosperms
(d) Bryophytes

Answer

Answer: (d) Bryophytes


30. The transport of male gametes in bryophytes and pteridophytes occurs through
(a) Wind
(b) Water
(c) Birds
(d) Insects

Answer

Answer: (b) Water


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago