Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Organisms and Populations

MCQ Questions on Organisms and Populations

1. A group of populations of two or more species occupying the same geographical area at the same time is called 
(a) Ecosystem
(b) Commensalism
(c) Interaction
(d) Community

Answer

Answer: (d) Community


2. Biotic factors include
(a) Plants and animals
(b) Water temperature, fish
(c) Plants, animals and physical environment
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Plants and animals


3. An organism that lives in or on another organism and derives nutrients for itself at the expense of the host organism is called _______
(a) Scavenger
(b) Prey
(c) Predator
(d) Parasite

Answer

Answer: (d) Parasite


4. A population that exhibits birth rates that are identical to the death rate implies 
(a) Initial growth
(b) Plateau phase
(c) Acceleration Phase
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Plateau phase


5. An example of a terrestrial gastropod is 
(a) Sea hares
(b) Nudibranch
(c) Garden snail
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Garden snail


6. Antifreeze proteins or AFPs enable organisms that possess it to
(a) Survive high temperatures
(b) Survive extreme pressure
(c) Survive subzero temperatures
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Survive subzero temperatures


7. A group of individuals from different species living in the same habitat and exhibiting functional interactions is called
(a) Biotic community
(b) Population
(c) Ecosystem
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Biotic community


8. Xerocoles are 
(a) Animals adapted to live in the tundra
(b) Animals adapted to live in deserts
(c) Animals adapted to live in the deep sea
(d) Animals adapted to a nocturnal lifestyle

Answer

Answer: (b) Animals adapted to live in deserts


9. Fossorial refers to
(a) Animals that turned into fossils
(b) Animals that are adapted to burrowing
(c) Animals that are adapted to climbing
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Animals that are adapted to burrowing


10. _________ is the unrestricted growth of populations, which will result in the maximum growth of that population
(a) Biotic Potential
(b) Nutritive potential
(c) Uricotelism
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Biotic Potential


11. Crassulacean acid metabolism in plants helps to __________
(a) Serves no function
(b) Retain water
(c) Increase resistance to disease
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Retain water


12. Niche Density is _________
(a) Extinction of species in a new habitat
(b) A New emerging population of species in a new habitat
(c) The abundance of a population of species outside its habitat
(d) The abundance of a population of species within its habitat

Answer

Answer: (d) The abundance of a population of species within its habitat


13. Xerophytes generally do not possess ________
(a) A thick cuticle
(b) Spongy Parenchyma
(c) Specialized mechanical tissue
(d) Well developed conducting tissue

Answer

Answer: (b) Spongy Parenchyma


14. Competition is most fierce between
(a) Unrelated species in the same environment
(b) Two or more closely related species in the same environment
(c) Two or more closely related species in a different environment
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Two or more closely related species in the same environment


15. Mimicry is 
(a) An evolved resemblance between an organism and an object
(b) An adaptation made for finding mates
(c) An adaptation for surviving temperature fluctuations
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) An evolved resemblance between an organism and an object


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago