Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Immunology

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ Questions as per the latest prescribed syllabus. Ace up your preparation with the Objective Questions available on Food Microbiology and enhance your subject knowledge. Understand the concept clearly by consistently practicing the Multiple Choice Questions and score well in your exams.

MCQ Questions on Food Microbiology

1. The branch of biology, which involves the study of immune systems in all organisms is called_________.
(a) Zoology
(b) Microbiology
(c) Immunology
(d) Biotechnology

Answer

Answer: (c) Immunology.


2. Which of the following immunity is obtained during a lifetime?
(a) Acquired immunity
(b) Active immunity
(c) Passive immunity
(d) None of the above.

Answer

Answer: (a) Acquired immunity


3. How many types of antibodies are there?
(a) Five.
(b) Three.
(c) Two.
(d) Four.

Answer

Answer: (a) Five.


4. Which of the following cells is involved in cell-mediated immunity?
(a) Leukaemia
(b) T cells
(c) Mast cells
(d) Thrombocytes

Answer

Answer: (b) T cells.


5. Which of the following protects our body against disease-causing pathogens?
(a) Respiratory system
(b) Immune system
(c) Digestive system
(d) Respiratory system

Answer

Answer: (b) Immune system.


6. Hepatitis is an example of _______.
(a) Subunit Vaccine
(b) Killer Vaccine
(c) Toxoids Vaccine
(d) Recombinant Vaccine

Answer

Answer: (d) Recombinant Vaccine.


7. Which of the following statements is true about the IgM of humans?
(a) IgM can cross the placenta
(b) IgM can protect the mucosal surface
(c) IgM is produced by high-affinity plasma cells
(d) IgM is primarily restricted in the circulation

Answer

Answer: (d) IgM is primarily restricted in the circulation.


8. Which of the following statements is true about TNF alpha?
(a) Evoke Th cells
(b) Induce TGF beta production
(c) Decrease vascular permeability
(d) Increases the expression of adhesion molecules

Answer

Answer: (d) Increases the expression of adhesion molecules.


9. The cytotoxic T cells recognize antigen in association with_________.
(a) Class III MHC determinants
(b) Class II MHC determinants
(c) Class I MHC determinants
(d) Both Class I and II MHC determinants

Answer

Answer: (d) Both Class I and II MHC determinants.


10. Which of the following cytokines can increase the body temperature directly?
(a) Il-2
(b) IL-3
(c) IL-6
(d) IL-8

Answer

Answer: (c) IL-6.


11. Which of the following can inhibit inflammation?
(a) RO
(b) TNF-É‘
(c) Protein C
(d) Neuropeptide Y

Answer

Answer: (c) Protein C


12. Which of the following statements is true about the Th-1 cells?
(a) They do not express CD4
(b)They do not produce TNFš¯˛¬
(c)They do not activate macrophages
(d) They do not bind to soluble proteins

Answer

Answer: (d) They do not bind to soluble proteins.


13. Which of the following statements is false about the receptors of Innate Immune system?
(a) They include MHC complexes
(b) They include scavenger receptors
(c) They recognize their molecular patterns
(d) They are included in the Toll family of receptors.

Answer

Answer: (a) They include MHC complexes.


14. The stimulation of antigen-specific T-cells results in _________.
(a) Allergies
(b)Production of IL-3
(c) Cell division
(d)Ā Cytotoxicity

Answer

Answer: (a) Allergies.


15. The thymus independent type I antigen are _________.
(a) Viral nucleic acids
(b) Bacterial nucleic acids
(c) Small proteins of bacterial origin
(d) The polysaccharide of bacterial origin

Answer

Answer: (d) The polysaccharide of bacterial origin.


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 hours ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

4 hours ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

5 hours ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

6 hours ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

6 hours ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

6 hours ago