Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Genetics

MCQ Questions on Genetics

1. The tendency of an offspring to resemble its parent is known as
(a) Variation
(b) Heredity
(c) Resemblance
(d) Inheritance

Answer

Answer: (b) Heredity


2. Who is known as the “Father of Genetics”?
(a) Morgan
(b) Mendel
(c) Watson
(d) Bateson

Answer

Answer: (b) Mendel


3. The alternate form of a gene is
(a) Alternate type
(b) Recessive character
(c) Dominant character
(d) Allele

Answer

Answer: (d) Allele


4. The genotypic ratio of a monohybrid cross is
(a) 1:2:1
(b) 3:1
(c) 2:1:1
(d) 9:3:3:1

Answer

Answer: (a) 1:2:1


5. The crossing of F1 to any of the parent is known as
(a) Test cross
(b) Back cross
(c) F1 cross
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Back cross


6. Which of the following statements is true regarding the “law of segregation”?
(a) Law of segregation is the law of purity of genes
(b) Alleles separate from each other during gametogenesis
(c) Segregation of factors is due to the segregation of chromosomes during meiosis
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


7. Homozygosity and heterozygosity of an individual can be determined by
(a) Back cross
(b) Self-fertilization
(c) Test cross
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Test cross


8. An exception to Mendel’s law is
(a) Independent assortment
(b) Linkage
(c) Dominance
(d) Purity of gametes

Answer

Answer: (b) Linkage


9. Pea plants were used in Mendel’s experiments because
(a) They were cheap
(b) They had contrasting characters
(c) They were available easily
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) They had contrasting characters


10. The smallest unit of genetic material which produces a phenotypic effect on mutation is
(a) Muton
(b) Gene
(c) Recon
(d) Nucleic acid

Answer

Answer: (a) Muton


11. Mendel’s findings were rediscovered by
(a) Correns
(b) De Vries
(c) Tschermark
(d) All

Answer

Answer: (d) All


12. Alleles are
(a) Alternate forms of genes
(b) Linked genes
(c) Chromosomes that have crossed over
(d) Homologous chromosomes

Answer

Answer: (a) Alternate forms of genes


13. When the activity of one gene is suppressed by the activity of a non-allelic gene, it is known as
(a) Pseudo-dominance
(b) Hypostasis
(c) Epistasis
(d) Incomplete dominance

Answer

Answer: (c) Epistasis


14. Cystic fibrosis is
(a) Sex-linked recessive disorder
(b) Autosomal dominant disorder
(c) Autosomal recessive disorder
(d) Sex-linked dominant disorder

Answer

Answer: (c) Autosomal recessive disorder


15. 9:7 ratio in the F2 generation represents
(a) Incomplete dominance
(b) Co-dominance
(c) Epistasis
(d) Complementary interaction

Answer

Answer: (c) Epistasis


16. A small amount of lethal mutation is always present in the population due to
(a) Positive selection
(b) Negative selection
(c) Frequency-dependent selection
(d) Mutation-selection balance

Answer

Answer: (d) Mutation-selection balance


17. If a plant with genotype AaBb is self-fertilized, the probability of getting AABB genotype will be (A and B are not linked)
(a) ½
(b) ¼
(c) ⅛
(d) 1/16

Answer

Answer: (d) 1/16


18. How many phenotypes can occur in the human blood group ABO with alleles IIi?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 1

Answer

Answer: (c) 4


19. The geometrical device that helps to find out all the possible combinations of male and female gametes is known as
(a) Bateson Square
(b) Mendel Square
(c) Punnett Square
(d) Mendel Square

Answer

Answer: (c) Punnett Square


20. Which term represents a pair of contrasting characters?
(a) Heterozygous
(b) Homozygous
(c) Codominant genes
(d) Allelomorphs

Answer

Answer: (d) Allelomorphs


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago