Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Ecology

MCQ Questions on Ecology

1. The natural place of an organism or community is known as
(a) Niche
(b) Biome
(c) Habitat
(d) Habit

Answer

Answer: (c) Habitat


2. Which is the renewable exhaustible natural energy resource?
(a) Coal
(b) Petroleum
(c) Kerosene
(d) Biomass

Answer

Answer: (d) Biomass


3. According to Shelford’s Law of Tolerance, the organisms wide environmental factor tolerance limit show
(a) Narrow distribution with low population size
(b) Wide distribution with high population size
(c) Narrow distribution with high population size
(d) Wide distribution with low population size

Answer

Answer: (b) Wide distribution with high population size


4. Plants growing under direct sunlight are known as
(a) Heliophytes
(b) Sciophytes
(c) Psamophytes
(d) Dicots

Answer

Answer: (a) Heliophytes


5. Plants growing under shade are known as
(a) Psamophytes
(b) Sciophytes
(c) Heliophytes
(d) Monocots

Answer

Answer: (b) Sciophytes


6. An orchid living on a tree exhibit
(a) Predator
(b) Mutualism
(c) Commensalism
(d) Parasitic

Answer

Answer: (c) Commensalism


7. Which statement is correct with respect to the food chain?
(a) Every component of food chain forms trophic level
(b) Inter-relation between different food chains is known as a food web
(c) All the chains formed by nutritional relations is used to understand energy flow.
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


8. The process of vernalization is practised in
(a) Cold countries
(b) Hot countries
(c) Only in sub-tropical countries
(d) Only in tropical countries

Answer

Answer: (a) Cold countries


9. Which of the following requires maximum energy?
(a) Secondary consumer
(b) Decomposer
(c) Primary consumer
(d) Primary producer

Answer

Answer: (d) Primary producer


10. The bottom area where production is less than respiration in a pond ecosystem is termed as
(a) Profundal zone
(b) Tidal zone
(c) Benthic zone
(d) Limnetic zone

Answer

Answer: (a) Profundal zone


11. Which is not the characteristic of ‘r’ selected species?
(a) Reproduce quickly
(b) Parental care
(c) A low survival rate of progenies
(d) Produce a large number of progenies

Answer

Answer: (b) Parental care


12. Which is not the characteristic of a population?
(a) Natality
(b) Mortality
(c) Stratification
(d) Sex ratio

Answer

Answer: (c) Stratification


13. Lincoln index measures
(a) Population mortality rate
(b) Population natality rate
(c) Population size
(d) Population density

Answer

Answer: (c) Population size


14. Allelopathy refers to
(a) Inhibition of growth of one species by another by the production of toxins
(b) Inhibition of sporulation of pathogen by the host
(c) Altering the reproductive cycle of one organism by another
(d) Inhibition of growth of one species by another by preventing reproduction

Answer

Answer: (a) Inhibition of growth of one species by another by the production of toxins


15. The ratio between energy flow at different points in a food chain is known as
(a) Ecological capacity
(b) Ecological efficiency
(c) Ecological assimilation
(d) Ecological potential

Answer

Answer: (b) Ecological efficiency


16. The ability of a population to increase under ideal environmental conditions is called
(a) Natality
(b) Carrying capacity
(c) Biotic potential
(d) Absolute natality

Answer

Answer: (c) Biotic potential


17. In an ecosystem, the energy flow is always
(a) Always unidirectional
(b) Always bidirectional
(c) In any direction
(d) Always down directional

Answer

Answer: (a) Always unidirectional


18. In thermal stratification, the middle region which shows vertical temperature change is called
(a) Mesolimnion
(b) Epilimnion
(c) Metalimnion
(d) Hypolimnion

Answer

Answer: (c) Metalimnion


19. Select a non-denitrifying bacteria
(a) Pseudomonas aeruginosa
(b) Thiobacillus
(c) Thiobacillus denitrificans
(d) Bacillus ramosus

Answer

Answer: (d) Bacillus ramosus


20. Which one is a ‘K’ selected species?
(a) Aspergillus
(b) Human
(c) Taraxacum
(d) Grass

Answer

Answer: (b) Human


21. All species of Lemur are endemic to which area?
(a) Madagascar
(b) Seychelles Island
(c) Galapagos Island
(d) New Caledonia

Answer

Answer: (a) Madagascar


22. The upper part of an aquatic ecosystem contains
(a) Nekton
(b) Plankton
(c) Benthos
(d) both (1) and (2)

Answer

Answer: (b) Plankton


23. What type of food chain is it?
dead animals → blowfly maggot →  maggots → frog → snake

(a) Detrital food chain
(b) Decomposer food chain
(c) Predator food chain
(d) Grazing food chain

Answer

Answer: (a) Detrital food chain


24. Identify the mismatched pair
(a) Tundra – Permafrost
(b) Savanna – Acacia trees
(c) Prairie – Epiphytes
(d) Coniferous forest – Evergreen trees

Answer

Answer: (c) Prairie – Epiphytes


25. “The pyramid of energy is always upright” states that
(a) The energy conversion efficiency of herbivores is better than carnivores
(b) The energy conversion efficiency of carnivores is better than herbivores
(c) Producers have the lowest energy conversion efficiency
(d) Energy conversion efficiency is the same in all trophic levels.

Answer

Answer: (a) The energy conversion efficiency of herbivores is better than carnivores


26. The population of birds declined in an area where DDT was extensively used. Why?
(a) The birds stopped laying eggs
(b) The eggs laid by the birds did not hatch
(c) The snakes ate the eggs
(d) The DDT spray killed all the birds

Answer

Answer: (b) The eggs laid by the birds did not hatch


27. Which of the following lake zones has phytoplanktons in abundance?
(a) Littoral zone
(b) Benthic zone
(c) Limnetic zone
(d) Profundal zone

Answer

Answer: (c) Limnetic zone


28. Plant species with a wide range of genetic distribution evolve into a local population known as
(a) Ecotype
(b) Population
(c) Ecosystem
(d) Biome

Answer

Answer: (a) Ecotype


29. dB is the abbreviation used for the quantitative expression of
(a) Density of bacteria in a medium
(b) A Particular Pollutant
(c) Dominant Bacillus in a culture
(d) A pesticide

Answer

Answer: (b) A Particular Pollutant


30. The eggshell of birds becomes thin by the pollution from pesticides due to the interference in the activity of
(a) Calmodulin
(b) MgATPase
(c) CaATPase
(d) Calcium

Answer

Answer: (c) CaATPase


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago