Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Cell Cycle And Cell Division

MCQ Questions on Cell Cycle And Cell Division

1. __________ and _________ coined the term “Meiosis”.
(a) Van Burin and Hertwig
(b) Boveri and Stuka
(c) Walleye and Hofmeister
(d) Farmer and Moore

Answer

Answer: (d) Farmer and Moore


2. Chromatids coiling in the meiotic and mitotic division is _____
(a) Plectonemic in both
(b) Paranemic in both
(c) Paranemic in mitosis and plectonemic in meiosis
(d) Plectonemic in mitosis and paranemic in meiosis

Answer

Answer: (d) Plectonemic in mitosis and paranemic in meiosis


3. When there is an increase in the condensation of chromatin during the process of cell division – 
(a) Heterochromatin increases
(b) Euchromatin increases
(c) Differentiation of euchromatin & heterochromatin decreases
(d) Differentiation of euchromatin & heterochromatin increases

Answer

Answer: (c) Differentiation of euchromatin & heterochromatin decreases


4. The condensation of chromosomes is observed in ______
(a) Prophase 1
(b) Anaphase 1
(c) Metaphase 1
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Prophase 1


5. Nuclear DNA replicates in the ________ phase.
(a) G2 phase
(b) M phase
(c) S phase
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) S phase


6. _________ is a form of cell division which results in the creation of gametes or sex cells.
(a) Mitosis
(b) Meiosis
(c) Miosis
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Meiosis


7. ____ is the number of DNA in the chromosome at the G2 stage of the cell cycle
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 0

Answer

Answer: (b) 2


8. The stage which serves as a connecting link between meiosis 1 and meiosis 2
(a) Interphase 2
(b) Interphase 1
(c) Interkineses
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Interkineses


9. The longest stage in the cell cycle is 
(a) Interphase
(b) Anaphase
(c) Metaphase
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Interphase


10. The _______ state implies the exit of cells from the cell cycle
(a) S
(b) G1
(c) G2
(d) G0

Answer

Answer: (d) G0


11. Synapsis is defined as the pairing of ________
(a) Acentric chromosomes
(b) Non-homologous chromosomes
(c) Any chromosomes
(d) Homologous chromosomes

Answer

Answer: (d) Homologous chromosomes


12. Mitosis can be observed in _____
(a) Polyploid individual
(b) Diploid individual
(c) Haploid individual
(d) Both (1,) (2) and (3)

Answer

Answer: (d) Both (1,) (2) and (3)


13. The spindle apparatus is formed during the ________ phase of mitosis.
(a) Telophase
(b) Metaphase
(c) Prophase
(d) Anaphase

Answer

Answer: (b) Metaphase


14. Cyclin is associated with ___________
(a) Leptospirosis
(b) Glycolysis
(c) Cylosis
(d) Mitosis

Answer

Answer: (d) Mitosis


15. If an individual wants to view diakinesis, which of these would be
(a) Hair
(b) Leaf
(c) Onion root
(d) Flower bud

Answer

Answer: (d) Flower bud


16. Chromosome structure can be observed best during ____
(a) Anaphase
(b) Metaphase
(c) Prophase
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Metaphase


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago