Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Breathing And Exchange Of Gases

MCQ Questions on Breathing And Exchange Of Gases

1. Respiration in mature mammalian erythrocytes are __________
(a) Linear
(b) Absent
(c) Anaerobic
(d) Aerobic

Answer

Answer: (c) Anaerobic


2.  __________ is not a characteristic feature of the respiratory surface
(a) Dry
(b) Thin
(c) Permeable
(d) Moist

Answer

Answer: (a) Dry


3. Human skin cannot function as a respiratory organ because 
(a) It is not permeable to O2 and CO2
(b) It is rather thick
(c) It is dry
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


4. In cockroaches, inspiration occurs with __________
(a) Relaxation of tergo-sternal muscles
(b) Relaxation of abdominal muscles
(c) Neither (1) nor (2)
(d) Both (1) and (2)

Answer

Answer: (d) Both (1) and (2)


5. Pick out the statement that is wrong with respect to insects
(a) Abdominal muscles do not take part in respiration
(b) When abdominal muscles relax, the air is drawn in through spiracles and tracheoles
(c) Contracting abdominal muscles drive the air out through the spiracles
(d) Both (2) and (3)

Answer

Answer: (a) Abdominal muscles do not take part in respiration


6. Where does the exchange of gases occur in birds?
(a) Air sacs only
(b) Air sacs and Lungs
(c) Lungs only
(d) First in air sacs and then in the lungs

Answer

Answer: (c) Lungs only


7. Spiracles in cockroaches are analogous to _______ in humans
(a) Trachea
(b) Nostrils
(c) Lungs
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Nostrils


8. Where are the conchae located?
(a) Auricle
(b) Brachioles
(c) Nasal Chambers
(d) Ville

Answer

Answer: (c) Nasal Chambers


9. Laryngeal prominence is also known as __________
(a) Adam’s Apple
(b) Epiglottis
(c) Thyroids
(d) Laryngitis

Answer

Answer: (a) Adam’s Apple


10. Glottis opens on the floor of 
(a) Pharyngeal cavity
(b) Diagraphram
(c) Trachea
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Pharyngeal cavity


11. The ring of cartilage that surrounds the trachea is called __________
(a) Treillage
(b) Voicebox
(c) Arytenoid cartilage
(d) Cricoid cartilage

Answer

Answer: (d) Cricoid cartilage


12. __________ prevents the collapse of the trachea
(a) Jugular foramen
(b) Cartilaginous rings
(c) Diaphragm
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Cartilaginous rings


13.  __________ is glass-like, translucent cartilage found on many joint surfaces such as nose and trachea.
(a) Elastic cartilage
(b) Fibrous cartilage
(c) Hyaline cartilage
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Hyaline cartilage


14. The number of alveoli in human lungs is estimated to be around __________
(a) 150 million
(b) 500 million
(c) 800 million
(d) 1 billion

Answer

Answer: (b) 500 million


15. The greater fissures in humans are present on
(a) Right lung
(b) Left lung
(c) Both right and left lungs
(d) Not present in the lungs

Answer

Answer: (c) Both right and left lungs


16. Earthworms breathe through their __________
(a) Pores on its anterior end
(b) Head
(c) Skin
(d) Lungs

Answer

Answer: (c) Skin


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago