Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Body Fluids And Circulation

MCQ Questions on Body Fluids And Circulation

1. The normal diastolic blood pressure in a normal healthy adult human is
(a) 80 mm Hg
(b) 60 mm Hg
(c) 90 mm Hg
(d) 110 mm Hg

Answer

Answer: (a) 80 mm Hg


2. ______ is a blood disorder where the haemoglobin is defective
(a) Heterochromia
(b) Alopecia
(c) Haemolysis
(d) Sickle cell anaemia

Answer

Answer: (d) Sickle cell anaemia


3. Which of the following two-word items mean the same thing?
(a) Blood cancer – Haemophilia
(b) Pacemaker – S A Node
(c) Osteoporosis – arthritis
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Pacemaker – S A Node


4. In adult humans, _______ of lead or less in the blood is considered to be normal.
(a) 40µg/dL
(b) 20µg/dL
(c) 10µg/dL
(d) 50µg/dL

Answer

Answer: (c) 10µg/dL


5. In humans, ____________ is the difference between systolic and diastolic pressure.
(a) 40 mm Hg
(b) 20 mm Hg
(c) 0 mm Hg
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) 40 mm Hg


6. An individual’s blood is classified as _________ if an inherited protein is found on the surface of the blood cells.
(a) ANA-Positive
(b) Rh-Neutral
(c) Rh-Negative
(d) Rh-Positive

Answer

Answer: (d) Rh-Positive


7. _________ is a condition where plaque builds up on the inside of arteries.
(a) Arthrocentesis
(b) Arthralgia
(c) Arthritis
(d) Atherosclerosis

Answer

Answer: (d) Atherosclerosis


8. __________ is a prenatal test in which, a sample of the fluid that surrounds the foetus is recovered for testing.
(a) Paracentesis
(b) Cordocentesis
(c) Amniocentesis
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Amniocentesis


9. __________ carries deoxygenated blood to the lungs from the right ventricle.
(a) Pulmonary artery
(b) Pulmonary vein
(c) Aorta
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Pulmonary artery


10. Snake venom usually enters the body through an open wound and enters the bloodstream through the ______
(a) Veins
(b) Lymphatic system
(c) Arteries
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Lymphatic system


11. ______ forms clots when blood vessels get damaged.
(a) Platelets
(b) Cellulose
(c) Haemoglobin
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Platelets


12. __________ is a fluid that drains from the lacteals of the small intestine into the lymphatic system during digestion. It usually contains fat and proteins.
(a) Chyme
(b) Bile
(c) Chyle
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Chyle


13. ___________ is a small branch of an artery that leads into a capillary.
(a) Capillaria
(b) Areolas
(c) Arteriole
(d) None of the above

Answer

Answer: (c) Arteriole


14. Humans use haemoglobin to carry oxygen in their blood. Similarly, mollusks and crustaceans use _____________ to carry oxygen in their blood.
(a) Hemovanadin
(b) Hemerythrin
(c) Haemoglobin
(d) Hemocyanin

Answer

Answer: (d) Hemocyanin


15. Severe loss of blood due to trauma is called 
(a) Exsanguination
(b) Haemolysis
(c) Concussion
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Exsanguination


16. ___________ is a condition where a blood clot forms in the circulatory system.
(a) Thrombus
(b) Strombus
(c) Hematoma
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Thrombus


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago