Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Biotechnology

MCQ Questions on Biotechnology

1. Restriction enzymes were discovered by
(a) Smith and Nathans
(b) Alexander Fleming
(c) Berg
(d) None

Answer

Answer: (a) Smith and Nathans


2. Bacteria protect themselves from viruses by fragmenting viral DNA with
(a) Ligase
(b) Endonuclease
(c) Exonuclease
(d) Gyrase

Answer

Answer: (b) Endonuclease


3. Klenow fragment is derived from
(a) DNA Ligase
(b) DNA Pol-I
(c) DNA Pol-II
(d) Reverse Transcriptase

Answer

Answer: (b) DNA Pol-I


4. Southern blotting is
(a) Attachment of probes to DNA fragments
(b) Transfer of DNA fragments from electrophoretic gel to a nitrocellulose sheet
(c) Comparison of DNA fragments to two sources
(d) Transfer of DNA fragments to electrophoretic gel from cellulose membrane

Answer

Answer: (b) Transfer of DNA fragments from electrophoretic gel to a nitrocellulose sheet


5. ELISA is
(a) Using radiolabelled second antibody
(b) Usage of RBCs
(c) Using complement-mediated cell lysis
(d) Addition of substrate that is converted into a coloured end product

Answer

Answer: (d) Addition of substrate that is converted into a coloured end product


6. The Golden Rice variety is rich in
(a) Vitamin C
(b) Β-carotene and ferritin
(c) Biotin
(d) Lysine

Answer

Answer: (b) Β-carotene and ferritin


7. The DNA fragments have sticky ends due to
(a) Endonuclease
(b) Unpaired bases
(c) Calcium ions
(d) Free methylation

Answer

Answer: (b) Unpaired bases


8. Plasmids are used as cloning vectors for which of the following reasons?
(a) Can be multiplied in culture
(b) Self-replication in bacterial cells
(c) Can be multiplied in laboratories with the help of enzymes
(d) Replicate freely outside bacterial cells

Answer

Answer: (b) Self-replication in bacterial cells


9. The human genome project was launched in the year
(a) 1980
(b) 1973
(c) 1990
(d) 1989

Answer

Answer: (c) 1990


10. The vaccines prepared through recombinant DNA technology are
(a) Third generation vaccines
(b) First-generation vaccines
(c) Second-generation vaccines
(d) None

Answer

Answer: (a) Third generation vaccines


11. Which is a genetically modified crop?
(a) Bt-cotton
(b) Bt-brinjal
(c) Golden rice
(d) All

Answer

Answer: (d) All


12. PCR technique was invented by
(a) Karry Mullis
(b) Boyer
(c) Sanger
(d) Cohn

Answer

Answer: (a) Karry Mullis


13. The first transgenic plant to be produced is
(a) Brinjal
(b) Tobacco
(c) Rice
(d) Cotton

Answer

Answer: (b) Tobacco


14. RNA interference helps in
(a) Cell proliferation
(b) Micropropagation
(c) Cell defence
(d) Cell differentiation

Answer

Answer: (c) Cell defence


15. Which of the following is the quality of improved transgenic basmati rice?
(a) Gives high yield but no characteristic aroma
(b) Gives high yield and is rich in vitamin A
(c) Does not require chemical fertilizers and growth hormones
(d) Resistant to insects and diseases

Answer

Answer: (b) Gives high yield and is rich in vitamin A


16. The first clinical application of gene therapy over a 4 year old girl was for
(a) Adenosine deaminase deficiency
(b) Adenosine deficiency
(c) Growth deficiency
(d) Adenine deficiency

Answer

Answer: (a) Adenosine deaminase deficiency


17. Excision and insertion of a gene is called
(a) Biotechnology
(b) Genetic engineering
(c) Cytogenetics
(d) Gene therapy

Answer

Answer: (b) Genetic engineering


18. The expression of a transgene in the target tissue is identified by a
(a) Transgene
(b) Promoter
(c) Enhancer
(d) Reporter

Answer

Answer: (d) Reporter


19. _______ is used as a vector for cloning into higher organisms
(a) Retrovirus
(b) Baculovirus
(c) Salmonella typhimurium
(d) Rhizopus nigricans

Answer

Answer: (a) Retrovirus


20. Which bacterium is used in the production of insulin by genetic engineering?
(a) Saccharomyces
(b) Rhizobium
(c) Escherichia
(d) Mycobacterium

Answer

Answer: (c) Escherichia


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago