Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Bioinformatics

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ Questions as per the latest prescribed syllabus. Ace up your preparation with the Objective Questions available on Virus and enhance your subject knowledge. Understand the concept clearly by consistently practicing the Multiple Choice Questions and score well in your exams.

MCQ Questions on Virus

1. Which of the following is an example of Homology and similarity tool?
(a) BLAST
(b) RasMol
(c) EMBOSS
(d) PROSPECT

Answer

Answer: (a) BLAST.


2. In which year did the SWISSPROT protein sequence database begin?
(a) 1988
(b) 1985
(c) 1986
(d) 1987

Answer

Answer: (d) 1987.


3.Which of the following scientists created the first Bioinformatics database?
(a) Dayhoff
(b) Pearson
(c) Richard Durbin
(d) Michael.J.Dunn

Answer

Answer: (a) Dayhoff.


4. The human genome contains approximately__________.
(a) 6 billion base pairs
(b) 5 billion base pairs
(c) 3 billion base pairs
(d) 4 billion base pairs

Answer

Answer: (c) 3 billion base pairs.


5. Which of the following tools is used for the identification of motifs?
(a) BLAST
(b) COPIA
(c) PROSPECT
(d) Pattern hunter

Answer

Answer: (b) COPIA.


6. The first molecular biology server expasy was in the year __________.
(a) 1992
(b) 1993
(c) 1994
(d) 1995

Answer

Answer: (b) 1993.


7. What is the deposition of cDNA into the inert structure called?
(a) DNA probes
(b) DNA polymerase
(c) DNA microarrays
(d) DNA fingerprinting

Answer

Answer: (c) DNA microarrays.


8. The identification of drugs through the genomic study is called__________.
(a) Genomics
(b) Pharmacogenomics
(c) Pharmacogenetics
(d) Cheminformatics

Answer

Answer: (b) Pharmacogenomics.


9. Which of the following compounds has desirable properties to become a drug?
(a) Fit drug
(b) Lead
(c) Fit compound
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) Lead.


10. Proteomics refers to the study of __________.
(a) Set of proteins in a specific region of the cell
(b) Biomolecules
(c) Set of proteins
(d) The entire set of expressed proteins in the cell

Answer

Answer: (d) The entire set of expressed proteins in the cell.


11. The process of finding the relative location of genes on a chromosome is called __________.
(a) Gene tracking
(b) Genome walking
(c) Genome mapping
(d) Chromosome walking

Answer

Answer: (c) Genome mapping.


12. The computational methodology that tries to find the best matching between two molecules, a receptor and ligand are called __________.
(a) Molecular fitting
(b) Molecular matching
(c) Molecular docking
(d) Molecule affinity checking

Answer

Answer: (c) Molecular docking.


13. Which of the following are not the application of bioinformatics?
(a) Drug designing
(b) Data storage and management
(c) Understand the relationships between organisms
(d) None of the above

Answer

Answer: (d) None of the above.


14. The term “invitro” is the Latin word which refers to__________.
(a) Within the lab
(b) Within the glass
(c) Outside the lab
(d) Outside the glass

Answer

Answer: (b) Within the glass.


15. The stepwise method for solving problems in computer science is called__________.
(a) Flowchart
(b) Algorithm
(c) Procedure
(d) Sequential design

Answer

Answer: (b) Algorithm.


16. The term Bioinformatics was coined by __________.
(a) J.D Watson
(b) Pauline Hogeweg
(c) Margaret Dayhoff
(d) Frederic Sanger

Answer

Answer: (b) Pauline Hogeweg.


17. The laboratory work using computers and associated with web-based analysis generally online is referred to as __________.
(a) In silico
(b) Dry lab
(c) Wet lab
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) In silico.


18. Which of the following is the first completed and published gene sequence?
(a) ΦX174
(b) T4 phage
(c) M13 phage
(d) Lambda phage

Answer

Answer: (a) ΦX174.


19. The laboratory work using computers and computer-generated models generally offline is referred to as __________.
(a) Insilico
(b) Wet lab
(c) Dry lab
(d) All of the above

Answer

Answer: (c) Dry lab.


20. The computer simulation refers to __________.
(a) Dry lab
(b) Invitro
(c) In silico
(d) Wet lab

Answer

Answer: (c) In silico.


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

3 hours ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

5 hours ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

6 hours ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

7 hours ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

7 hours ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

7 hours ago