Categories: MCQ Questions

MCQ Questions on Animal Kingdom

MCQ Questions on Animal Kingdom

1. Which class has the largest number of animals?
(a) Fishes
(b) Reptiles
(c) Insects
(d) Mammals

Answer

Answer: (c) Insects


2. Identify the characteristic of acoelomates
(a) Absence of mesoderm
(b) Absence of brain
(c) Coelom that is incompletely lined with a mesoderm
(d) Solid body without a cavity surrounding internal organs

Answer

Answer: (d) Solid body without a cavity surrounding internal organs


3. Salamander belongs to the class
(a) Pisces
(b) Aves
(c) Reptiles
(d) Amphibian

Answer

Answer: (d) Amphibian


4. Which of the following combinations is incorrect?
(a) Nematoda – roundworms, pseudocoelomate
(b) Calcarea – gastrovascular cavity, coelom present
(c) Echinodermata – coelom present, bilateral symmetry
(d) Platyhelminthes – gastrovascular cavity, flatworms, acoelomate

Answer

Answer: (b) Calcarea – gastrovascular cavity, coelom present


5. Flame cells are the excretory structures for
(a) Annelida
(b) Coelenterates
(c) Platyhelminthes
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (c) Platyhelminthes


6. Phylum Porifera is classified based on
(a) Branching
(b) Symmetry
(c) Spicules
(d) Reproduction

Answer

Answer: (c) Spicules


7. The canal system in sponges develops due to
(a) Porous walls
(b) Gastrovascular system
(c) Reproduction
(d) Folding of inner walls

Answer

Answer: (d) Folding of inner walls


8. Select the correct pair
(a) Arthropoda – silver fish
(b) Pisces – jelly fish
(c) Echinodermata – cuttle fish
(d) Mollusca – star fish

Answer

Answer: (a) Arthropoda – silver fish


9. Which group does not contain polyp?
(a) Anthozoa
(b) Hydrozoa
(c) Scyphozoa
(d) Calcarea

Answer

Answer: (d) Calcarea


10. Ascaris is characterized by
(a) Presence of true coelom and metamerism
(b) Presence of true coelom but the absence of metamerism
(c) Absence of true coelom and metamerism
(d) Absence of true coelom but the presence of metamerism

Answer

Answer: (c) Absence of true coelom and metamerism


11. Cnidaria is characterized by
(a) Tissue level of organization
(b) Nematoblasts
(c) Coelenteron
(d) All

Answer

Answer: (d) All


12. Notochord occurs throughout life and all through the length of the body in
(a) Cephalochordata
(b) Hemichordata
(c) Urochordata
(d) Vertebrata

Answer

Answer: (a) Cephalochordata


13. Periplaneta belongs to which phylum?
(a) Mollusca
(b) Arthropoda
(c) Annelida
(d) Echinodermata

Answer

Answer: (b) Arthropoda


14. Which of the following characters is not typical to class Mammalia?
(a) Alveolar lungs
(b) Seven cervical vertebrae
(c) Thecodont dentition
(d) Ten pairs of cranial nerves

Answer

Answer: (d) Ten pairs of cranial nerves


15. Radial symmetry is found in
(a) Coelenterata and Platyhelminthes
(b) Coelenterata and Echinodermata
(c) Arthropoda and Mollusca
(d) Porifera and Coelenterata

Answer

Answer: (b) Coelenterata and Echinodermata


Kishen

Recent Posts

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

2 days ago

Business Economics Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Business Economics Course: Business Economics is one of the popular courses under the management stream.…

2 days ago

Cyber Law Course | Details, Duration, Eligibility Criteria, Skillset, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Cyber Law Course: Cyber Law is the part of the legal process that deals with…

2 days ago

Fashion Photography Course Details | Duration, Eligibility Criteria, Admission Procedure, Syllabus, and Job Opportunities

Fashion Photography Courses: Fashion Photography has come in the limelight with the rapid growth in…

2 days ago

MA Political Science Course | Details, Eligibility Criteria, Syllabus, Admission Process

MA Political Science Course: The MA Political Science Course is the right course if you're…

2 days ago

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Job Prospects and Salary

Bachelor of Foreign Trade (BFT) Courses: Bachelors of Foreign trade or BFT is an undergraduate…

2 days ago