Categories: MCQ Questions

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 The Thief’s Story with Answers Pdf free download. MCQ Questions for Class 10 English with Answers were prepared based on the latest exam pattern. We have provided The Thief’s Story Class 10 English MCQs Questions with Answers to help students understand the concept very well.

MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story with Answers

Question 1.
Who is the author of the story ‘The Thief’s Story’?
a) James Herriot
b) Ruskin Bond
c) Robert Arthur
d) Victor Canning

Answer

Answer: (b) Ruskin Bond


Question 2.
What is he a ‘fairly successful hand’ at?
a) Wrestling
b) Stealing
c) Deceiving
d) Working hard

Answer

Answer: (b) Stealing


Question 3.
What was his name?
a) Hari Singh
b) Anil Singh
c) Amol Kumar
d) Harry

Answer

Answer: (a) Hari Singh


Question 4.
What was the boy’s age?
a) 15
b) 25
c) 20
d) None of these

Answer

Answer: (a) 15


Question 5.
What was the name of the shop above which Anil lived?
a) Laddu Sweet Shop
b) Rasgulla Sweet Shop
c) Jamun Sweet Shop ‘
d) Jumna Sweet Shop

Answer

Answer: (d) Jumna Sweet Shop


Question 6.
What was Anil’s age?
a) 15
b) 25
c) 20
d) None of these

Answer

Answer: (b) 25


Question 7.
How has the narrator described Anil?
a) Simple
b) Kind
c) Easy-going
d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 8.
What was Anil doing when the boy met him?
a) Cooking
b) Watching a match
c) Playing
d) Writing an article

Answer

Answer: (b) Watching a match


Question 9.
How did the narrator attempt at being friends with Anil?
a) Flattering him
b) Teasing him
c) Introducing himself
d) None of these

Answer

Answer: (a) Flattering him


Question 10.
What did the boy ask Anil for?
a) To give him food
b) To employ him
c) To give him money
d) To teach him

Answer

Answer: (b) To employ him


Question 11.
How often did he change his name?
a) Everyday
b) Every week
c) Every month
d) Every year

Answer

Answer: (c) Every month


Question 12.
He changed his name in order to stay ahead of
a) Police
b) Employers
c) Both a. and b.
d) None of them

Answer

Answer: (c) Both a. and b.


Question 13.
What name did he tell Anil?
a) Hari Ram
b) Hari Prasad
c) Hari Singh
d) Harish

Answer

Answer: (c) Hari Singh


Question 14.
What do you mean by the word ‘grunting’?
a) Make a low inarticulate sound
b) Say something which is clearly audible
c) Shouting
d) None of the above

Answer

Answer: (a) Make a low inarticulate sound


Question 15.
How was the meal he cooked first night?
a) Delicious
b) Mouth-watering
c) Finger-licking good
d) Terrible

Answer

Answer: (d) Terrible


Question 16.
How did he infer that about his food?
a) Anil said he liked it.
b) Anil couldn’t have enough of it.
c) Anil was licking his fingers.
d) Anil gave it to a stray dog.

Answer

Answer: (d) Anil gave it to a stray dog.


Question 17.
What did Anil promise him to teach?
a) Write his name
b) Cook
c) Write full sentences
d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 18.
Did Anil really mind his petty ways of earning money?
a) Yes
b) No
c) May be
d) He didn’t earn through petty ways

Answer

Answer: (b) No


Question 19.
“A queer way to earn money.” What is the meaning of the word queer’?
a) Strange
b) Famous
c) Rare
d) Illegal

Answer

Answer: (a) Strange


Question 20.
Who was the most trusting person narrator had ever met?
a) Anil
b) Publisher
c) Anil’s friends
d) None of these

Answer

Answer: (a) Anil


Question 21.
Who is easier to rob?
a) A careless man
b) A greedy man
c) A trusting man
d) Anil

Answer

Answer: (b) A greedy man


Question 22.
What takes all the pleasure out of work?
a) Robbing a careless man
b) Robbing a greedy man
c) When someone doesn’t notice they’ve been robbed
d) Both a, and c.

Answer

Answer: (d) Both a. and c.


Question 23.
How much money did he steal?
a) ₹500
b) ₹600
c) ₹700
d) ₹800

Answer

Answer: (b) ₹600


Question 24.
Did he get away on the Lucknow Express?
a) Yes
b) No
c) May be
d) None of these

Answer

Answer: (b) No


Question 25.
How, according to the narrator, would Anil feel upon finding out?
a) Angry
b) Fear
c) Acceptance
d) Sad

Answer

Answer: (d) Sad


Question 26.
What did he do with the money?
a) Ran away with it
b) Threw it
c) Bought a cycle with it
d) Returned it

Answer

Answer: (d) Returned it


Question 27.
Did Anil say anything about the robbery?
a) Yes
b) No
c) May be
d) None of these

Answer

Answer: (b) No


Question 28.
Why does Hari return the money?
a) He wanted to learn to write.
b) He was worried about how Anil would feel.
c) He felt bad.
d) None of the above

Answer

Answer: (a) He wanted to learn to write.


Question 29.
What do you mean by the word ‘unlined’?
a) In a line
b) Showing no sign of worry or anxiety
c) Both a. and b.
d) None of the above

Answer

Answer: (b) Showing no sign of worry or anxiety


Question 30.
Who does T refer to in the story?
a) Hari
b) Anil
c) A greedy man
d) None of the above

Answer

Answer: (a) Hari


1. Anil was watching a wrestling match when I approached him. He was about 25- a tall, lean fellow – and he looked easy-going, kind and simple enough for my purpose. I hadn’t had much luck of late and thought I might be able to get into the young man’s confidence. “You look a bit of a wrestler yourself,” I said. A little flattery helps in making friends.

(a) According to the extract, the young boy was watching the wrestling match because he:
(i) had been invited there by the wrestlers.
(ii) was supposed to meet someone there.
(iii) was looking for simple people to dupe.
(iv) loved wrestling and followed it very closely.

Answer

Answer: (iii) was Looking for simple people to dupe.


(b) “I hadn’t had much luck of late” means that the boy hadn’t:
(i) ever conned people successfully.
(ii) been successful in duping people lately.
(iii) understood the consequences of thievery till date.
(iv) considered the role of fate in deceiving others.

Answer

Answer: (ii) been successful in duping people lately.


(c) “I might be able to get into the young man’s confidence.” Choose the option that does not display what the statement means.
(i) He wanted to win his trust.
(ii) He wanted him to share his thoughts without caution.
(iii) He wanted him to feel comfortable revealing more details about himself.
(iv) He wanted to be able to spend quality time with him.

Answer

Answer: (iv) He wanted to be able to spend quality time with him.


(d) Anil looked easy-going, kind and simple to the narrator. Which of the given characteristics would not fit in with this description?
(i) Compassionate
(ii) Suave
(iii) Uncomplicated
(iv) Carefree

Answer

Answer: (ii) Suave


(e) Based on the line, “A little flattery helps in making friends.” Choose the option that displays the quote closest in meaning.
(i) Imitation is the best form of flattery, people generally understand that my comedy is not intended to hurt anybody.
(ii) I know imitation is the highest form of flattery, but stealing one’s identity is totally different.
(iii) Nothing is so great an example of bad manners as flattery. If you flatter all the company, you please none; If you flatter only one or two, you offend the rest.
(iv) One may define flattery as a base companionship which is most advantageous to the flatterer.

Answer

Answer: (iv) One may define flattery as a base companionship which is most advantageous to the flatterer.


2. Later, he patted me on the head and said never mind, he’d teach me to cook. He also taught me to write my name and said he would soon teach me to write whole sentences and to add numbers. I was grateful. I knew that once I could write like an educated man there would be no limit to what I could achieve.

(a) ‘He’ refers to:
(i) Hari Singh
(ii) Anil
(iii) the thief
(iv) the cook

Answer

Answer: (ii) Anil


(b) He decided to teach the narrator howto:
(i) cook
(ii) write
(iii) add numbers
(iv) All of these

Answer

Answer: (iv) All of these


(c) The extract has been taken from:
(i) A Question of Trust
(ii) The Midnight Visitor
(iii) The Thief’s Story
(iv) The Necklace

Answer

Answer: (iii) The Thief’s Story


(d) The synonym of the word ‘patted’ is:
(i) abhored
(ii) tapped
(iii) vexed
(iv) knotted

Answer

Answer: (ii) tapped


(e) The antonym of the word ‘limit’ is:
(i) check
(ii) curb
(iii) infinity
(iv) restraint

Answer

Answer: (iii) infinity


3. I think he knew I made a little money this way but he did not seem to mind. Anil made money by fits and starts. He would borrow one week, lend the next. He kept worrying about his next cheque, but as soon as it arrived, he would go out and celebrate. It seems he wrote for magazines-a queer way to make a living!

(a) Anil made money‘by fits and starts’ means that he:
(i) deemed it fit to start investing money.
(ii) started earning money in the recent past.
(iii) received money intermittently.
(iv) put his money to use frequently.

Answer

Answer: (iii) received money intermittently.


(b) The information in the extract suggests that Anil could be a:
(i) salaried professional
(ii) freelancer
(iii) business man
(iv) volunteer

Answer

Answer: (ii) freelancer


(c) If borrow: :lend, then pick the odd pair from the options below:
(i) give :: take
(ii) lose :: find
(iii) hop :: skip
(iv) buy :: sell

Answer

Answer: (iii) hop :: skip


(d) The reference to making a little money‘this way’ refers to a way that is viewed by most people as:
(i) sensible
(ii) inappropriate
(iii) charitable
(iv) aggressive

Answer

Answer: (iii) charitable


(e) Based on your understanding of Anil in the extract, choose the option that synchronises with his thinking.
(i) So what if I don’t have much money? Giving it to that person is important as they could do with a helping hand.
(ii) I better learn how to protect my money. I think Tm being looted.
(iii) I earn money with such tremendous effort. Where does it all go?
(iv) When I become rich, I can begin to help friends then. Right now, I will spend only on myself.

Answer

Answer: (i) So what if I don’t have much money? Giving it to that person is important as they could do with a helping hand.


4. When I reached the station I did not stop at the ticket office (I had never bought a ticket in my life) but dashed straight to the platform. The Lucknow Express was just moving out. The train had still to pick up speed and I should have been able to jump into one of the carriages, but I hesitated – for some reason I can’t explain – and I lost the chance to get away.

(a) The name of the lesson is:
(i) The Hack Driver
(ii) The Making of a Scientist
(iii) Footprints without Feet
(iv) The Thief’s Story

Answer

Answer: (iv) The Thief’s Story


(b) The narrator ran quickly to the:
(i) train
(ii) station
(iii) platform
(iv) house

Answer

Answer: (iii) platform


(c) The narrator’s made him hesitate.
(i) fear
(ii) inner voice
(iii) principles
(iv) promise

Answer

Answer: (ii) inner voice


(d) was moving out.
(i) The Rajdhani Express
(ii) The Punjab Mail
(iii) The Lucknow Express
(iv) The narrator

Answer

Answer: (iii) The Lucknow Express


(e) The word ‘dashed’ means:
(i) dragged
(ii) strolled
(iii) jogged
(iv) rushed

Answer

Answer: (iv) rushed


5. Inmyshortcareerasathief.lhadmadeastudyofmen’sfaceswhen they had lost their goods. The greedy man showed fear; the rich man showed anger; the poor man showed acceptance, but I knew that Anil’s face, when he discovered the theft, would show only a touch of sadness.Notforthe loss of money,but forthe loss of trust. I found myself in the maidan and sat down on a bench.The night was chilly-it was early November-and a light drizzle added to my discomfort. Soon it was raining quite heavily. My shirt and pyjamas stuck to my skin, and a cold wind blew the rain across my face.

(a) The speaker of the above extract is:
(i) the narrator of the story
(ii) Anil
(iii) Servant of the narrator
(iv) None of the above

Answer

Answer: (i) the narrator of the story


(b) What was the dead experience of the thief?
(i) He was never decided.
(ii) He never deceived anyone in his life.
(iii) He used to judge the person before him.
(iv) He would read the faces of men who were looted.

Answer

Answer: (iv) He would read the faces of men who were looted.


(c) The persons who would show acceptance after they have been looted, are:
(i) poor
(ii) rich
(iii) middle level
(iv) hight profile

Answer

Answer: (i) poor


(d) When the boy stole Anil’s money. What reaction would be shown by him for the thief?
(i) He abused the thief.
(ii) He lodged an FIR in the police station.
(iii) He chased the thief.
(iv) He lost his trust in him.

Answer

Answer: (iv) He lost his trust in him.


(e) The thief sat down on a bench in the maidan. What was
watered besides his dress?
(i) His whole body was drenched.
(ii) His whole dress was drenched.
(iii) The money looted from Anil’s house was wetted.
(iv) None of the above

Answer

Answer: (iii) The money looted from Anil’s house was wetted.


6. There was a fifty-rupee note between his fingers. My heart sank. I thought I had been discovered.
“I made some money yesterday,” he explained. “Now you’ll be paid regularly.”
My spirits rose. But when I took the note, i saw it was still wet from the night’s rain.
“Today we’ll start writing sentences,” he said.
He knew. But neither his lips nor his eyes showed anything.

(a) Who is ‘he’ in the given text?
(i) The thief
(ii) Anil
(iii) Hari Singh
(iv) None of these

Answer

Answer: (ii) Anil


(b) Who will be paid regularly?
(i) Hari Singh
(ii) Anil
(iii) The author
(iv) None of these

Answer

Answer: (i) Hari Singh


(c) Who is the author?
(i) James Herriot
(ii) Claire Boiko
(iii) Ruskin Bond
(iv) H.G. Wells

Answer

Answer: (iii) Ruskin Bond


(d) The note was:
(i) torn
(ii) burnt
(iii) wet
(iv) dry

Answer

Answer: (iii) wet


(e) The word regularly’ means:
(i) routinely
(ii) rarely
(iii) barely
(iv) calmly

Answer

Answer: (i) routinely


Revision Notes

This story has been written by Ruskin Bond. It is the story of a fifteen year old thief, who himself is the narrator of the story. He tells about his transformation from a thief to an honest person.

The Thief’s Story Class 10 Summary

Hari Singh was an experienced and fairly successful thief. He meets a man named Anil at a wrestling match. He offers to work for Anil only for food as he thought him to be gullible and trusting. He starts living with Anil at his house. His main purpose was to rob Anil.
Anil shows full trust in the boy. He even gives him the key to his house. He knows that the boy makes money in his daily purchases, but Anil does not mind it. He teaches the boy how to read and write.

One day, Anil brings home a small bundle of notes after delivering a book to a publisher. While sleeping, Anil tucks the money under the mattress. The boy sees all this. Late in the night, he steals the money and runs with it. He wants to catch the Lucknow Express, but he hesitates to jump onto the train for some reason.

The boy leaves the platform. He does not know where to spend the night. He knows no other man than Anil. He also knows that on discovering about the theft, Anil would be sad, but it will not be because of loss of money but due to loss of trust. He realises his mistake. He also realises that now he would not be able to continue his studies. The realisation dawns on him that if he becomes a learned man then he could be able to earn more than a few hundred rupees that he had stolen. He starts heading back to Anil’s house. On his way, he is drenched to skin by heavy rain. The notes also become damp. He hurries back to Anil’s room. He opens the door and finds Anil still asleep. He puts the notes under Anil’s mattress.
Next morning, the boy awakes late. Anil has already made the tea. Anil gives the boy a fifty rupee note, saying he made some money yesterday and the boy will be paid regularly.

Anil is aware about the boy’s stealing of money, as the notes are still damp, but he does not say anything about the theft. Instead, he starts teaching the boy how to write sentences.

The kind actions of Anil changes the heart of the boy.

Message

This story conveys the message that good deeds are never wasted. They have the power to transform even the wickedest of the people.

Ram

Recent Posts

Corporate Law Course Details | Duration, Eligibility, Admissions, Fee, Career Prospects

Corporate Law Courses: If you are looking to pursue a Law specialisation course that expands…

4 days ago

Essay on A Visit To A Railway Station | A Visit To A Railway Station Essay for Students and Children in English

Essay on A Visit To A Railway Station: Recently I went to the railway station…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues

Class 11 English Chapter 3 NCERT Solutions Discovering Tut: The Saga Continues Free PDF Download…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार is part of NCERT…

4 days ago

Difference between Economics, Economy, Economic and Economical & Their Comparison

Difference Between Economics, Economy, Economic and Economical: In some way or the other the terms…

4 days ago

Mizoram Board Textbooks for Classes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 | Download MBSE Books PDF

Mizoram Board Textbooks: Candidates can get complete information regarding Mizoram Board Textbooks for Classes 1…

4 days ago