Categories: MCQ Questions

सङ्ख्या MCQ Questions with Answers Class 9 Sanskrit

Students who are searching for NCERT MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar सङ्ख्या with Answers Pdf free download can refer to this page thoroughly. Because here we have compiled a list of MCQ Questions for Class 9 Sanskrit with Answers. So, Plan your Exam Preparation accordingly with the सङ्ख्या Class 9 MCQs Questions with Answers PDF. Also, you can practice and test your subject knowledge by solving these सङ्ख्या objective questions.

MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar सङ्ख्या with Answers

प्रदत्तेषु उत्तरेषु यत् उत्तरम् शुद्धम् अस्ति तत् अधस्तात् मञ्जूषायाः पदेभ्यः चीयताम्। (दिए गए उत्तरों में से जो उत्तर शुद्ध है उसे नीचे के मंजूषा शब्दों से चुनिए।)
Choose the appropriate answer from the options given below.

Question 1.
(83) अस्य संस्कृते शुद्धम् रूपम् ……………. अस्ति।
(क) त्रिशीतिः
(ख) त्र्यशीतिः
(ग) त्रिणशीतिः
(घ) त्रयाशीतिः

Answer

Answer: (ख) त्र्यशीतिः


Question 2.
वयम् (7) ……….. स्मः।
(क) सप्त
(ख) सप्ताः
(ग) सप्तानि
(घ) सप्तः

Answer

Answer: (क) सप्त


Question 3.
…………….. (4) नायिकाः नृत्यन्ति।
(क) चत्वारि
(ख) चत्वारः
(ग) चतस्रः
(घ) चतुराः

Answer

Answer: (ग) चतस्रः


Question 4.
मम समीपे …………….. (19) रुप्यकाणि सन्ति।
(क) एकोनविंशतिः
(ख) एकोनविशंति
(ग) एकोनविंशम्
(घ) एकोनाविंशतिः

Answer

Answer: (क) एकोनविंशतिः


Question 5.
(54) अस्य संस्कृते शुद्धरूपम् ……………. अस्ति।
(क) चतुश्पञ्चाशत्
(ख) चतुष्पंचाशत्
(ग) चतुःपञ्चाशत्
(घ) चतुस्पञ्चाशत्

Answer

Answer: (ग) चतुःपञ्चाशत्


Question 6.
……………. (2) पुस्तके आनय।।
(क) द्वौ
(ख) द्वे
(ग) द्वि
(घ) द्वा

Answer

Answer: (ख) द्वे


Question 7.
………………. (3) ललनाः आनयन्ति।
(क) त्रीणि
(ख) त्रि
(ग) त्रयः
(घ) तिस्रः

Answer

Answer: (घ) तिस्रः


Question 8.
भासेन ………….. (14) नाटकानि रचितानि।
(क) चतुर्दशम्
(ख) चतुर्दश
(ग) चतुर्दशानि
(घ) चतुर्दशाः

Answer

Answer: (ख) चतुर्दश


Question 9.
(56) अस्य संस्कृते शुद्धम् रूपम् …….. भवति।
(क) षट्पञ्चाशत्
(ख) षटपञ्चाशत्।
(ग) षण्पंचाशत्
(घ) षड्पञ्चाशत्

Answer

Answer: (क) षट्पञ्चाशत्


Question 10.
(99) अस्य शुद्धम् रूपम् …………… अस्ति।
(क) नवणवतिः
(ख) नवानवतिः
(ग) नवौनवतिः
(घ) नवनवतिः

Answer

Answer: (घ) नवनवतिः


Question 11.
(66) अस्य संस्कृते शुद्धम् रूपम् …………….. वर्तते।
(क) षट्षष्टि
(ख) षटाषष्टी:
(ग) षट्षष्टिः
(घ) षड्षष्टिः

Answer

Answer: (ग) षट्षष्टिः


Question 12.
वृक्षात् …………. (4) पत्राणि पतन्ति।
(क) चत्वारः
(ख) चत्वारि
(ग) चतस्रः
(घ) चतुरः

Answer

Answer: (ख) चत्वारि


Question 13.
नव नव च ……………… (18) भवन्ति।
(क) अष्टादशम्
(ख) अष्टदशः
(ग) अष्टादश
(घ) अष्टादशाः

Answer

Answer: (ग) अष्टादश


Question 14.
मह्यमपि ………… (1) पेयम् दीयताम्।
(क) एका
(ख) एकम्
(ग) एकः
(घ) एकाम्

Answer

Answer: (ख) एकम्


Question 15.
त्वम् ………………. (1) लेखम लिख।
(क) एकः
(ख) एक
(ग) एकम्
(घ) एका

Answer

Answer: (ग) एकम्


Question 16.
राजपथे …………….. (4) वाहनानि सन्ति।
(क) चत्वारि
(ख) चत्वारः
(ग) चतस्रः
(घ) चतुरः

Answer

Answer: (क) चत्वारि


Question 17.
त्वं मह्यम् …………….. (3) पुस्तकानि आनय।
(क) त्रयः
(ख) त्रि
(ग) त्रयम्
(घ) त्रीणि

Answer

Answer: (घ) त्रीणि


Question 18.
(71) अस्य संस्कृते शुद्धम् रूपम् …………… भवति।
(क) एकासप्ततिः
(ख) एकसप्ततिः
(ग) एकासप्तति
(घ) एकसप्तयः।

Answer

Answer: (ख) एकसप्ततिः


Question 19.
कुमारस्य ………….. (6) मुखानि सन्ति।
(क) षड्म्
(ख) षट्
(ग) षडानि
(घ) षड्

Answer

Answer: (घ) षड्


Question 20.
……………… (17) अजाः चरन्ति।।
(क) सप्तदशाः
(ख) सप्तदश
(ग) सप्तदशः
(घ) सप्तदशम्

Answer

Answer: (ख) सप्तदश


Question 21.
……………. (94) पुस्तकानि सन्ति।
(क) चतुर्णवतिः
(ख) चतुर्नवति
(ग) चतुर्नवतिः
(घ) चर्तुनवति

Answer

Answer: (क) चतुर्णवतिः


Question 22.
अस्याम् कक्षायाम्। ……………… (60) छात्राः पठन्ति।
(क) षष्टिः
(ख) षष्टी
(ग) सष्टिः
(घ) षष्ठी

Answer

Answer: (क) षष्टिः


Question 23.
तत्र …………. (40) जनाः तिष्ठन्ति।
(क) चत्वारिंशत्
(ख) चत्वारिंसत्
(ग) चत्वारिषत्
(घ) चतवारींशत्

Answer

Answer: (क) चत्वारिंशत्


Question 24.
पुस्तकालये …………. (3) मित्राणि पठन्ति।
(क) त्रयः
(ख) त्रीणि
(ग) तित्र
(घ) त्रि

Answer

Answer: (ख) त्रीणि


Question 25.
वेदाः ……………. (4) सन्ति।
(क) चत्वारि
(ख) चत्वारः
(ग) चतुरः
(घ) चतस्त्रः

Answer

Answer: (ख) चत्वारः


Question 26.
……………… (2) महिले फलानि आनयतः।
(क) द्वे
(ख) द्वौ
(ग) द्वा
(घ) द्वयोः

Answer

Answer: (क) द्वे


Question 27.
अश्वस्य’ ………… (4) पादाः सन्ति।
(क) चत्वारा:
(ख) चतस्रः
(ग) चत्वारः
(घ) चत्वारि

Answer

Answer: (ग) चत्वारः


Question 28.
सप्ताहे …………….. (7) दिवसाः भवन्ति।
(क) सप्तः
(ख) सप्त
(ग) सप्तम्
(घ) सप्ताः

Answer

Answer: (ख) सप्त


Question 29.
क्रीडाक्षेत्रे ………… (3) मित्राणि क्रीडन्ति।
(क) त्रयः
(ख) तिस्रः
(ग) त्रि
(घ) त्रीणि

Answer

Answer: (घ) त्रीणि


Question 30.
नरस्य हस्तौ …………. (2) भवतः।
(क) द्वे
(ख) द्वौ
(ग) द्वि
(घ) द्वयोः

Answer

Answer: (ख) द्वौ


Question 31.
पुरुषार्थाः ………………. (4) सन्ति।
(क) चतस्रः
(ख) चत्वाराः
(ग) चत्वारः
(घ) चत्वारि

Answer

Answer: (ग) चत्वारः


Question 32.
वित्तस्य ……………….. (3) गतयः भवन्ति।
(क) त्रयः
(ख) तिस्त्रः
(ग) त्रीणि
(घ) त्रि

Answer

Answer: (ख) तिस्त्रः


Question 33.
ब्रह्मणः आयुः ……………….. (100) वर्षाणि।
(क) शत
(ख) शतानि
(ग) शतम्
(घ) शताः

Answer

Answer: (ग) शतम्


Question 34.
हस्ते ………………. (5) अङ्कल्यः भवन्ति।
(क) पञ्चं
(ख) पञ्चाः
(ग) पञ्चमं
(घ) पञ्च

Answer

Answer: (घ) पञ्च


Question 35.
तस्मिन् उद्याने ………. (3) बालिकाः क्रीडन्ति।
(क) तिस्रः
(ख) त्रीणि
(ग) त्रयः
(घ) त्रि

Answer

Answer: (क) तिस्रः


Question 36.
अत्र ……………. (2) वृक्षौ स्तः।।
(क) द्वे
(ख) द्वौ
(ग) द्वि
(घ) द्वा

Answer

Answer: (ख) द्वौ


Question 37.
……………. (4) बालकाः पठन्ति।
(क) चत्वारः
(ख) चतस्रः
(ग) चतुर्
(घ) चत्वारि

Answer

Answer: (क) चत्वारः


Question 38.
अस्मिन् वृक्षे ……………. (4) आम्राणि सन्ति।
(क) चत्वारि
(ख) चत्वारः
(ग) चतस्रः
(घ) चतुराणि

Answer

Answer: (क) चत्वारि


Question 39.
मम स्यूते सामान्यज्ञानस्य अपि ……………….. (1) पुस्तकम् अस्ति।
(क) एकः
(ख) एक
(ग) एका
(घ) एकम्

Answer

Answer: (घ) एकम्


Question 40.
तत्र ………………. (3) बालिकाः क्रीडन्ति।
(क) तिस्रः
(ख) त्रीणि
(ग) त्रयः
(घ) त्रयाः

Answer

Answer: (क) तिस्रः


Question 41.
अत्र ………………. (2) फले स्तः।
(क) द्वौ
(ख) द्वे
(ग) द्वि
(घ) द्वयोः

Answer

Answer: (ख) द्वे


Question 42.
मुखे ………………. (2) नयने स्तः।
(क) द्वौ
(ख) द्वे
(ग) द्वि
(घ) द्वा

Answer

Answer: (ख) द्वे


Question 43.
तत्र उद्याने …………… (3) बालाः भ्रमन्ति।
(क) तिस्रः
(ख) त्रयः
(ग) त्रीणि
(घ) त्रि

Answer

Answer: (ख) त्रयः


Question 44.
उद्याने ……………. (1) आम्रवृक्षः अस्ति।
(क) एकं
(ख) एका
(ग) एकां
(घ) एकः

Answer

Answer: (घ) एकः


We think the shed NCERT MCQ Questions for Class 9 Sanskrit Grammar सङ्ख्या with Answers Pdf free download will benefit you to the fullest. For any queries regarding CBSE Class 9 Sanskrit सङ्ख्या MCQs Multiple Choice Questions with Answers, share with us via the below comment box and we’ll reply back to you at the earliest possible.

Kishen

Recent Posts

Corporate Law Course Details | Duration, Eligibility, Admissions, Fee, Career Prospects

Corporate Law Courses: If you are looking to pursue a Law specialisation course that expands…

4 days ago

Essay on A Visit To A Railway Station | A Visit To A Railway Station Essay for Students and Children in English

Essay on A Visit To A Railway Station: Recently I went to the railway station…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 3 Discovering Tut: The Saga Continues

Class 11 English Chapter 3 NCERT Solutions Discovering Tut: The Saga Continues Free PDF Download…

4 days ago

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार

NCERT Solutions for Class 5 Hindi Chapter 2 फसलें का त्योहार is part of NCERT…

4 days ago

Difference between Economics, Economy, Economic and Economical & Their Comparison

Difference Between Economics, Economy, Economic and Economical: In some way or the other the terms…

4 days ago

Mizoram Board Textbooks for Classes 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 | Download MBSE Books PDF

Mizoram Board Textbooks: Candidates can get complete information regarding Mizoram Board Textbooks for Classes 1…

4 days ago