Categories: MCQ QuestionsNEET

Surface Tension MCQs for NEET

NEET  Physics is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Physics MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Physics objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Physics Surface Tension Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQ on Surface Tension

1. When there are no external forces, the shape of a liquid drop is determined by
(a) Surface Tension of the liquid
(b) The density of the liquid
(c) The viscosity of the liquid
(d) The temperature of air only

Answer

Answer: (a) Surface Tension of the liquid


2. If T is the surface tension of the soap solution, the amount of work done in blowing a soap bubble from diameter D to a diameter 2D is
(a) 2πD2T
(b) 4πD2T
(c) 6πD2T
(d) 8πD2T

Answer

Answer: (c) 6πD2T


3. If the surface of a liquid is plane, then the angle of contact of the liquid with the walls of the container is
(a) Acute angle
(b) Obtuse angle
(c) 900
(d) 00

Answer

Answer: (d) 00


4. Raindrops are spherical in shape because of
(a) Capillary
(b) Surface Tension
(c) Downward motion
(d) Acceleration due to gravity

Answer

Answer: (b)Surface Tension


5. In a surface tension experiment with a capillary tube, the water rises up to 0.1m. If the same experiment is repeated on an artificial satellite which is revolving around the earth. The rise of water in a capillary tube is
(a) 0.1 m
(b) 9.8 m
(c) 0.98 m
(d) Full length of the capillary tube

Answer

Answer: (d) Full length of the capillary tube


6. At the critical temperature, the surface tension of the liquid
(a) Is zero
(b) Is infinity
(c) Is the same as that at the other temperature
(d) Cannot be determined

Answer

Answer: (a) Is zero


7. The surface of the water in contact with the glass wall is
(a) Plane
(b) Concave
(c) Convex
(d) Both a and b

Answer

Answer: (b) Concave


8. When a soap bubble is charged
(a) It contracts
(b) It expands
(c) It does not undergo any change in size
(d) None of these

Answer

Answer: (b) It expands


9. If common salt is dissolved in water, then the surface tension of saltwater is
(a) Increased
(b) Decreased
(c) Not changed
(d) First increases then decrease

Answer

Answer: (a) Increased


10. A drop of oil is placed on the surface of the water. Which of the following statements is correct?
(a) It will remain on it as a sphere
(b) It will spread as a thin layer
(c) It will partly be as spherical droplets and partly as thin films
(d) It will float at the distorted drop on the water surface.

Answer

Answer: (b) It will spread as a thin layer


Kishen

Recent Posts

How to become A Geologist in India – Eligibility Criteria, Course, Skills Required, Career, Pay Scale

Employment for geoscientists has a lot of demand in India. Every year approximately 3000 candidates…

3 hours ago

How to Join NIA in India? | Roles, Eligibility Criteria, Salary and Allowances

How to Join NIA in India: Are you someone who loves to interrogate various issues? Do…

4 days ago

How to Join Marcos Marine Commando of Indian Navy? | Role and Selection Process of Marcos Marine Commando

How to Join Marcos Marine Commando of Indian Navy?: MARCOS or Marine Commando Force is…

4 days ago

How to become a Genetic Engineer in India – Eligibility, Job Roles, Study Material, Pay Scale & Others

A Genetic Engineer has a huge impact on society. We can expect the demand for…

4 days ago

Everything about Course Details | Stream Wise & Category Wise Courses

If you are looking for several courses that you can opt after your primary school…

4 days ago