Categories: MCQ QuestionsNEET

Electromagnetic Waves MCQs

NEET  Physics is the scoring paper in the medical entrance examination. Here, you will discover the NEET Physics MCQ Questions for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Physics objective questions on air pollution and improve your subject knowledge & problem-solving skills along with time management. NEET Physics Electromagnetic Waves Multiple Choice Questions make you feel confident in answering the question in the exam & increases your scores to high.

MCQ on Electromagnetic Waves

1. Electromagnetic waves are produced by
(a) A static charge
(b) An accelerated charge
(c) A moving charge
(d) Charged particles

Answer

Answer: (b) An accelerated charge


2. The direction in which electromagnetic waves propagate is the same as that of
(a) \(\overrightarrow { E } \times \overrightarrow { B } \)
(b) \(\overrightarrow { B } \times \overrightarrow { E } \)
(c) \(\overrightarrow { E } \)
(d) \(\overrightarrow { B } \)

Answer

Answer: (a) \(\overrightarrow { E } \times \overrightarrow { B } \)


3. In electromagnetic waves the phase difference between electric field vector and magnetic field vector is
(a) zero
(b) π/2
(c) π
(d) π/3

Answer

Answer: (a) zero


4. In an electromagnetic wave in free space, the root mean square value of the electric field is 6 V/m. The peak value of the magnetic field is
(a) 2.83 x 10-8 T
(b) 1.51 x 10-8 T
(c) 0.80 x 10-8 T
(d) 4 x 10-8 T

Answer

Answer: (a) 2.83 x 10-8 T


5. Which of the following can be used to produce a propagating electromagnetic wave?
(a) Charge moving at a constant speed
(b) Chargeless particle
(c) Stationary charge
(d) An accelerating charge

Answer

Answer: (d) An accelerating charge


6. To which part of the spectrum does EM waves belong if the energy of the wave is of the order of 15 KeV.
(a) X rays
(b) Infrared rays
(c) Ultraviolet rays
(d) Gamma rays

Answer

Answer: (a) X rays


7. The ratio of the amplitude of the magnetic field to the amplitude of the electric field for electromagnetic wave propagation in a vacuum is equal to
(a) Unity
(b) Speed of light in vacuum
(c) Reciprocal of the speed of light in vacuum
(d) The ratio of magnetic permeability to electrical susceptibility in a vacuum.

Answer

Answer: (c) Reciprocal of the speed of light in vacuum


8. Which properties amount the following is false about electromagnetic waves?
(a) The energy in an electromagnetic wave is divided equally between electric and magnetic vectors.
(b) Both electric and magnetic field vectors are parallel to each other and perpendicular to the direction of propagation of the wave.
(c) These waves do not require any material medium for propagation
(d) Both electric and magnetic field vectors attain the maxima and minima at the same place and the same time

Answer

Answer: (b) Both electric and magnetic field vectors are parallel to each other and perpendicular to the direction of propagation of the wave.


9. The velocity of electromagnetic radiation in a medium of permittivity ε0 and permeability μ0 is given by
(a) \(\sqrt { { \E }_{ 0 }/{ \mu }_{ 0 } } \)
(b) \(\sqrt { { \E }_{ 0 }{ \mu }_{ 0 } } \)
(c) 1/\(\sqrt { { \E }_{ 0 }{ \mu }_{ 0 } } \)
(d) \(\sqrt { { \mu }_{ 0 }{ /\E }_{ 0 } } \)

Answer

Answer: (c) 1/\(\sqrt { { \E }_{ 0 }{ \mu }_{ 0 } } \)


10. Which of the following rays are not electromagnetic waves?
(a) Gamma rays
(b) Beta rays
(c) Heat rays
(d) X rays

Answer

Answer: (b) Beta rays


Kishen

Recent Posts

How to become A Geologist in India – Eligibility Criteria, Course, Skills Required, Career, Pay Scale

Employment for geoscientists has a lot of demand in India. Every year approximately 3000 candidates…

17 hours ago

How to Join NIA in India? | Roles, Eligibility Criteria, Salary and Allowances

How to Join NIA in India: Are you someone who loves to interrogate various issues? Do…

5 days ago

How to Join Marcos Marine Commando of Indian Navy? | Role and Selection Process of Marcos Marine Commando

How to Join Marcos Marine Commando of Indian Navy?: MARCOS or Marine Commando Force is…

5 days ago

How to become a Genetic Engineer in India – Eligibility, Job Roles, Study Material, Pay Scale & Others

A Genetic Engineer has a huge impact on society. We can expect the demand for…

5 days ago

Everything about Course Details | Stream Wise & Category Wise Courses

If you are looking for several courses that you can opt after your primary school…

5 days ago