Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist

NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist are part of NCERT Solutions for Class 9 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 9
Subject English Moments
Chapter Chapter 9
Chapter Name The Accidental Tourist
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist

TEXTUAL EXERCISES
(Page 60)

Think About It

Question 1.
Bill Bryson says, 7 am, in short, easily confused’. What examples has he given to justify this ?
Answer:
Bill Bryson gives many examples to prove this. He can’t find out the lavatory in a cinema. He goes to look for it. But he ends standing in a small street. Then he forgets his room number in a hotel. He asks the reception about it. So he is confused.

Question 2.
What happens when the zip on his carry-on bag gives way ?
Answer:
The contents of the bag came out. These were a tin of pipe tobacco, magazines, passport, English money, film etc. They spread over an area. It was about the size of a tennis court. Hundreds of documents came flying. The author was surprised.

Question 3.
Why is his finger bleeding ? What is his wife’s reaction ?
Answer:
His finger bled because he got it injured. He pulled the zip forcefully and got a deep wound. Blood came out in plenty. His wife looked at him in wonder and anger. She said that she couldn’t believe he did that for a living.

Question 4.
How does Bill Bryson end up in a ‘crash position’ in the aircraft ? (CBSE)
Answer:
Once on an aeroplane Bill Bryson leaned to tie his shoelace. But then someone threw his seat back. He was knocked and pinned in a crash position. He had to catch the leg of the man sitting next to him. Then he managed to free himself.

Question 5.
Why are his teeth and gums navy blue ?
Answer:
Once the author was flying. He was writing his thoughts. The end tip of his pen was in his mouth. He was sucking it. He started talking to a lady. She was sitting on the next seat. The pen leaked. It had covered his mouth, chin, tongue, teeth and gums with navy blue ink.

Question 6.
Bill Bryson ‘ached to be suave’. Is he successful in his mission ? List his ‘unsuave’ ways.
Answer:
Bill Bryson wanted to be suave. But he couldn’t. He would rise from a dinner table shaking greatly. He would get in a car leaving his coat hanging outside. He would sit on chewing gum, ice cream, cough syrup or motor oil.

Question 7.
Why do you think Bill Bryson’s wife says to the children, ‘Take the lids off the food for Daddy’ ?
Answer:
Bill Bryson’s wife would say this to the children because he won’t do things nicely. If he cut the meat, it would fly off onto the lap of somebody. He won’t open the lids of the food in the aeroplane. It would also fly off to trouble other passengers.

Question 8.
What is the significance of the title ?
Answer:
The title is significant. It has ‘Accidental’ in it. It means ‘full of accidents’ or ‘by chance’. The author causes many ‘accidents’ while flying in the aeroplanes. There are many ‘accidents’ given in the story. So the title is significant. It is because it is related to this subject matter.

We hope the NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 9 English Moments Chapter 9 The Accidental Tourist, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

General Knowledge(GK): Topics, Facts, Notes, Books, Current & Static GK for India, World

GK General Knowledge: General Knowledge or General Awareness Section is taken as a high-scoring part…

1 month ago

NCERT Books for Class 10: Download CBSE 10th Textbooks Maths, Science, Social Science, English, Hindi & Sanskrit

NCERT Books For Class 10: If you are looking for downloading the NCERT Textbooks of Class 10…

2 months ago

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 months ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 months ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

4 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

4 months ago