Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 11 English Hornbill Chapter 6 Childhood Poem

Class 11 English Chapter 6 Poem NCERT Solutions Childhood Free PDF Download

NCERT Solutions for Class 11 English

I. Think it Out
Question 1.
Identify the stanza that talks of each of the following.
1. Individuality
2. Rationalism
3. Hypocrisy
Answer:
Before answering let us understand these terms.

Individuality is a person’s quality that makes him different from others or thinking for himself without following others’ thinking blindly.

Rationalism is a stage when an individual is able to analyse a situation using reason and come to his own conclusions.

Hypocrisy is a practice of engaging in the same behaviour or activity for which one criticises another. The poet has talked about the hypocritical behaviour of adults who preach something else and practise something else.
Individuality—stanza 3
Rationalism—stanza 1
Hypocrisy—stanza 2

Question 2.
What according to the poem is involved in the process of growing up?
Answer:
According to this poem the process of growing up involves many stages. Attainment of mental maturity can be seen as an indication of growing up.

When a person becomes logical, rational and is able to maintain individual thoughts, he is assumed to be grown up. A grown up can discriminate between reality and fantasy and between reality and hypocrisy.

Question 3.
What is the poet’s feeling towards childhood?
Answer:
The poet grows nostalgic about his childhood. He feels that childhood is full of innocence. A child is neither a hypocrite nor manipulative. He is free from all these wrong habits found in adults.

Dining childhood, he is not able to distinguish between truth and imagination or reality and fiction. The poet seems to suffer from a sense of loss in losing his childhood.

Question 4.
What do you think are the most poetic lines? Why?
Answer:
The most poetic lines in the poem are
Where did my childhood go?
It went to some forgotten place,
That’s hidden in an infant’s face,

These poignant lines explain beautifully what most adults feel. These lines take us back to the innocent world of an infant where the poet thinks his childhood seems to be lying hidden. Naturally, the pure and unadulterated childhood will never come back to us, though we can find it in an infant’s face.

Childhood Extract based Questions and Answers (2 Marks)

I. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.
When did my childhood go?
Was it the day I ceased to be eleven,
Was it the time I realised that Hell and Heaven,
Could not be found in Geography,
And therefore could not be,
Was that the day!
Question 1.
At what age does the poet think he lost his childhood ?
(a) After he crossed the age of eleven
(b) After he crossed the age of twelve
(c) After he crossed the age of ten
(d) After he crossed the age of nine
Answer:
(a) After he crossed the age of eleven

Question 2.
What did the poet realise?
(a) That hell and heaven are geographical places
(b) That hell and heaven are one and the same thing
(c) That hell and heaven are not any geographical places
(d) That hell and heaven are located on the Earth itself
Answer:
(c) That hell and heaven are not any geographical places

Question 3.
………. in the extract means the same as discontinued
(a) Realised
(b) Therefore
(c) Ceased
(d) Stopped
Answer:
(c) Ceased

II. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.
When did my childhood go?
Was it the time I realised that adults were not all they seemed to be,
They talked of love and preached of love,
But did not act so lovingly,
Was that the day!
Question 1.
Who is ‘my’ in the above lines?
(a) ‘my’ refers to the poet, Markus Natten
(b) ‘my’ refers to the poet’s childhood
(c) ‘my’ refers to the poet’s friend
(d) ‘my’ refers to the poet’s father
Answer:
(a) ‘my’ refers to the poet, Markus Natten

Question 2.
Why is ‘I’ confused?
(a) Because ‘I’ do not seem to understand when he lost his childhood
(b) Because ‘I’ could not search heaven and hell in geography .
(c) Because T is getting a lot of negative thoughts
(d) Because T has lost his mind
Answer:
(a) Because ‘I’ do not seem to understand when he lost his childhood

Question 3.
Explain “But did not act so lovingly”.
(a) It means that children talk about love but their actions are not loving
(b) It means that adults talk about love but their actions are not loving
(c) It means that adults talk about love and their actions reflect the same
(d) It means that children talk about love and their actions reflect the same
Answer:
(b) It means that adults talk about love but their actions are not loving

III. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.
When did my childhood go?
Was it when I found my mind was really mine, To use whichever way I choose,
Producing thoughts that were not those of . other people, But my own, and mine alone Was that the day!”
Question 1.
Explain “my mind was really mine”.
(a) It means that his mind was influenced by others
(b) It means that his mind was not influenced by others
(c) It means that his mind was influenced by his parents
(d) It means that he was not confused
Answer:
(b) It means that his mind was not influenced by others

Question 2.
What did the poet realise?
(a) He realised that his mind belonged to his parents
(b) He realised that his mind was controlled by his friends
(c) He realised that his mind was controlled by his teachers
(d) He realised that his mind was his, and he had his own individuality
Answer:
(d) He realised that his mind was his and he had his own individuality

Question 3.
The poet ……….. find an answer to his question.
(a) did
(b) did not
(c) can
(d) may
Answer:
(a) did

IV. Read the extract given below and answer any two of the questions that follow.
Where did my childhood go?
It went to some forgotten place,
That’s hidden in an infant’s face,
That’s all I know.
Question 1.
Where did the poet’s childhood go?
(a) It went to an unknown place
(b) It went to some forgotten or unknown place
(c) It went to a known place
(d) It went to the poet’s native place
Answer:
(b) It went to some forgotten or unknown place

Question 2.
Where does the poet think that his childhood is hidden?
(a) He thinks that it is hidden in a cat’s face
(b) He thinks that it is hidden in a boy’s face
(c) He thinks that it is hidden in an infant’s face
(d) He thinks that it is hidden beneath his face
Answer:
(c) He thinks that it is hidden in an infant’s face

Question 3.
The present tense of‘forgotton’is ……… .
(a) forgot
(b) forgets
(c) forget
(d) forgets
Answer:
(c) forget

Childhood Short Questions and Answers (2 Marks)

Question 1.
What question does the poet ask again and again in this poem?
Answer:
In this poem the poet is really confused. He asks the question again and again ‘when did my childhood go?’

Question 2.
The poet has discussed two stages of life – childhood and adulthood. How do we differentiate one from another?
Answer:
Childhood has been considered by the poet as a blissful period in one’s life, where a child trusts everyone.
Adulthood is marked by rational and creative thoughts, ability to perceive and differentiate and learn new things. In this stage of life one also learns to be double faced and crafty.

Question 3.
What did the poet realise when he crossed the age of eleven years?
Answer:
When the poet crossed the age of eleven years, he realised that he had lost his childhood and had developed a mind of his own. He also found out the non-existence of Hell and Heaven.

Question 4.
How did the poet conclude that Hell and Heaven were imaginary places?
Answer:
The poet concluded that Hell and Heaven were imaginary places because Geography books contain names of places, but there is no mention of places like Hell or Heaven in these books.

Question 5.
How did adults seem to the poet when he was a child?
Answer:
As a child, the poet considered all the adults as an epitome of love and sincerity. He believed that their love was true and they were ready to do anything for , their loved ones.

Question 6.
Bring out the hypocrisy that the adults exhibit with regard to love.
Answer:
As the poet grew up, he could make out the double standards followed by adults. He realised that though adults preached of love and talked of love, their behaviour was totally different and full of manipulation. They were all hypocrites who behaved differently from the way they talked.

Question 7.
What did the poet notice about independent thinking? How important was this discovery?
Answer:
The poet discovered that he was different from others and could think independently. He could have his own opinions without getting influenced by anyone else. This discovery was very important to him as it revealed to him his abilities for independent thinking and decision taking.

Question 8.
What is the poet trying to convey when he says that childhood is hidden in an infant’s face?
Answer:
The poet says an infant is really innocent as he trusts everyone and does not try to fool others. The poet brings out this fact by contrasting it with the behaviour of adults, who become manipulative and are hypocrites. As a person develops rational thoughts, his childlike innocence fades away.

Question 9.
According to Markus Natten, when does the child become an adult?
Answer:
Becoming an adult is a complex process which is associated with physical, mental and social development. A child becomes an adult when he is able to live his own life and take care of his responsibilities individually. He also develops his own thought process, using which he can form his own beliefs and opinions.

Question 10.
What is the poet’s feeling towards his childhood?
Answer:
The poet regards childhood as a period of innocence. A child sincerely feels that he is free from all evils and that there is really a Hell and a Heaven. A child knows no hypocrisy. There is no difference between his thoughts and actions. In short, childhood is a state of innocence and purity of heart.

Question 11.
How does the poem expose man and present him in true colours?
Answer:
According to the poet, childhood symbolises innocence, purity, softness and love. As a child grows up, these qualities start receding. Man adheres to lying, shrewdness, cunningness and hypocrisy.

Adults preach about truth and honesty but themselves practise hatred and lying. The simplicity and honesty of childhood evaporates the moment man crosses the threshold of innocent childhood.

Childhood Long Questions and Answers (6 Marks)

Question 1.
Write an article in about 150 words about childhood and the process of growing up.
Answer:

Childhood
by Manav Singh

When I was a child the world seemed to be a place of joy and happiness to me. There was nothing worth worrying about. Whenever I cried, somebody consoled me. When I did not like to sit alone, I was always in somebody’s arms. My mother always looked after me. These are my most cherished memories and I believe that looking at a child playing and enjoying childhood makes me somewhat nostalgic.

Childhood is free from cares. There are no duties or responsibilities on the shoulders of a child. A child only eats, drinks, sleeps and plays. Thus, a child lives in the bliss of ignorance and innocence. As we grow in age, worries about studies, choice of profession, shouldering responsibilities etc keep haunting us. Tensions, stress and worries become a part of adult life and the individual forgets to live a carefree life.

Question 2.
Is independent thinking a step towards adulthood? If yes, then how? Explain with reference to the poem ‘Childhood’.
or
Markus Natten, though showing disapproval regarding the behaviour of adults, also raises a very important point, that of independent thinking and individuality. Do you agree that independent thinking and individuality make us what we are? Elaborate in the context of the poem ‘Childhood’.
Answer:
Of course, independent thinking is a step towards adulthood. As a child, one is not able to make one’s own decisions and one’s thinking is always influenced and directed by adults. A child is so innocent that it is not able to distinguish between truth and imagination.

As a child’s thinking is influenced by others, it has no individuality. Moreover, it is prone to manipulations which lead to fickle-mindedness. Independent thinking makes us what we are. It shapes our personality and we are known among people through what our mind thinks and what decisions we take.

If we want to stay away from evil people who try to influence our thoughts for their selfish purposes, then only independent thinking can help us. We cannot claim to be an individual if we cannot take decisions ourselves.

Kishen

Recent Posts

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

1 day ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

1 day ago

Best Online Nutrition Courses In India: Eligibility, Scope, Admission, Duration, Fees

Online Nutrition Courses in India: A person's most important responsibility is to eat healthy food. But…

1 day ago

Public Policy Courses in India 2022 Best Institutes, Course Duration, Career Scope

Are you interested in studying public policy courses in India? Then you are in the…

1 day ago

Best Criminology Courses in India 2022 | Admission, Eligibility, Scope, Fees, Top Colleges, Job Profile

Criminology Courses in India: While crime rates are increasing internationally, there is a greater demand for…

1 week ago

Computer Engineering Courses After 12th | Best High Salary Computer Courses in Bachelors, Diploma

Computer Engineering Courses after 12th: The Information Technology industry, most fondly known as the IT…

1 week ago