Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Life Lines of National Economy

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Life Lines of National Economy

Textbook Exercises

1. Multiple choice questions.

1. Which two of the following extreme locations are connected by the east-west corridor?
(a) Mumbai and Nagpur
(b) Mumbai and Kolkata
(c) Silcher and Porbandar
(d) Nagpur and Siligudi
Answer:
(c) Silcher and Porbandar

2. Which mode of transportation reduces trans-shipment losses and delays?
(a) Railways
(b) Pipeline
(c) Roadways
(d) Waterways
Answer:
(b) Pipeline

3. Which one of the following is not connected with the H.V.J. Pipeline?
(a) Madhya Pradesh
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Uttar Pradesh
Answer:
(c) Maharashtra

4. Which one of the following ports is the deepest land-locked and well-protected port along the east coast?
(a) Chennai
(b) Tuticorin
(c) Paradip
(d) Vishakhapatnam
Answer:
(d) Vishakhapatnam

5. Which one of the following is the most important modes of transportation in India?
(a) Pipeline
(b) Roadways
(c) Railways
(d) Airways
Answer:
(d) Airways

6. Which one of the following terms is used to describe trade between two or more countries?
(a) Internal trade
(b) Extenal trade
(c) International trade
(d) Local trade
Answer:
(c) International trade

2. Answer the following questions in about 30 words.

Question 1.
State any three merits of roadways.
Answer:
1. As compared to railways, construction cost of roadways is lower;
2. Roadways provide door-to-door service;
3. These are used as feeder to other modes of transportation such as link between railways, stateline, air and sea ports.

Question 2.
Where and why is the rail transport the most convenient means of transportation?
Answer:
Railways help conduct activities like business, sightseeing. It is a great integrating force. The network of railways is best suited to plain areas where agriculture and industry grow rapidly due to facilities available by industry it.

Question 3.
What is the significance of the border roads?
Answer:
Border roads are important strategically. These have helped develop northern and north-eastern areas. In fact, they have increased accessibility in areas of difficult terrain, besides the economic development of the these areas.

Question 4.
What is meant by trade? What is the difference between international and local trade?
Answer:
Trade is the medium through which goods are bought and sold. Local trade conducted in any area: city, state, and country. International trade is a trade between one country and other countries.

3. Answer the following questions in about 120 words.

Question 1.
Why are means of transportation and communication called the lifelines of nations and its economy?
Answer:
In today’s modern world the means of transport and communication have no doubt turned as the lifelines of a country and also of its economy.
The various forms of transport that are used to carry passengers and goods from one place to another are called the means of transport. On the other hand communication means sending messages from one place to another. These are known as the ‘Lifelines’ of a country because of the following reasons-

  1. They bring the far-flung areas of a country quite closer to each other.
  2. They carry the greatest number of passengers in longest journeys in lesser time but with greater comforts.
  3.  They carry thousands of tonnes of different commodities from one part of the country to the other and thus avoid much hardships to the people.
  4. Also in the war times, their importance can hardly be emphasized. They bring the whole country at the back of the armed forces and facilitate the movement of arms, ammunition and other supplies.
  5. These means of communication and transport also help the Government to maintain law and order.
  6. These various means have also forged the bonds of national unity in our country by promoting social and cultural contacts between the various people of the country.

Question 2.
Write a note on the changing nature of the international trade in the last fifteen years.
Answer:
In today’s modern world the means of transport and communication have no doubt turned as the lifelines of a country and also of its economy.
The various forms of transport that are used to carry passengers and goods from one place to another are called the means of transport. On the other hand communication means sending messages from one place to another. These are known as the ‘Lifelines’ of a country because of the following reasons-

  1. They bring the far-flung areas of a country quite closer to each other.
  2. They carry the greatest number of passengers in longest journeys in lesser time but with greater comforts.
  3. They carry thousands of tonnes of different commodities from one part of the country to the other and thus avoid much hardships to the people.
  4. Also in the war times, their importance can hardly be emphasized. They bring the whole country at the back of the armed forces and facilitate the movement of arms, ammunition and other supplies.
  5. These means of communication and transport also help the Government to maintain law and order.
  6. These various means have also forged the bonds of national unity in our country by promoting social and cultural contacts between the various people of the country.

Quiz Drive

  1. Northern terminal of the North-south corridor.
  2. The name of National Highway No. 2.
  3. The headquarter of the southern railway zone.
  4. The rail gauge with a track width of 1.676m
  5. The southern terminal of the National Highway No. 7.
  6. A Riverine Port.
  7. Busiest Railway junction in Northern India.

Answer:
1. Srinagar, Broad Ganga, Kanyakumari Kolkata, HBJ.
Students take the help of teacher.

Activity

Start your search vertically, horizontally or diagonally and reach to various destinations across the country.

Some destinations have been searched. The students may search others with the help of the teachers

Sher Shah Suri Marg, Chennai, Broad Gauge, Mugalsarai, Kolkata, Srinagar, Kanyakumari, Thane, HBJ, Mumbai.

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 10 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 Social Science Geography Chapter 7 Life Lines of National Economy.

Kishen

Recent Posts

Essay on Environmental Protection | Save Environment for Students and Children in English

Essay on Environmental Protection: Environmental Protection refers to protecting the natural surroundings and conditions in…

13 hours ago

Was The New Deal A Success Or Failure – An Essay on Franklin D Roosevelt’s New Deal

Was The New Deal A Success Or Failure: The New Deal was a plan implemented…

2 days ago

Everything about Course Details | Stream Wise & Category Wise Courses

If you are looking for several courses that you can opt after your primary school…

7 days ago

How to Become an Ethical Hacker in India? | Skill Set, Job Opportunities, Salary and Institutes

How to Become an Ethical Hacker in India?: Are you in love with technology and…

1 week ago

How to Become a News Reporter in India? | Eligibility, Skill Set, Duties, Salaries and Job Prospectus

How to Become a News Reporter in India?:Do you want to work as a journalist?…

1 week ago

How to Become an Eye Doctor in India? | Eligibility, Courses, Entrance Exam, Career Options, Salary and Colleges

How to Become an Eye Doctor in India?:An ophthalmologist's employment entails discovering and treating eye-related…

1 week ago