Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resource and Development

NCERT Solutions for Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resource and Development

Textbook Exercises

I. Multiple Choice Questions

Question 1.
Which one of the following type of resource is iron ore?
(a) Renewable
(b) Flow
(c) Biotic
(d) Non-renewable
Answer:
(d) Non-renewable.

Question 2.
Under which of the following type of resource can tidal energy be put?
(a) Replenishable
(b) Abiotic
(c) Human-made
(d) Non-recyclable
Answer:
(a) Replenishable.

Question 3.
Which one of the following is the main cause of land degradation in Punjab?
(a) Intensive cultivation
(b) Over irrigation
(c) Deforestation
(d) Overgrazing
Answer:
(a) Intensive cultivation

Question 4.
In which one of the following states is terrace cultivation practised?
(a) Punjab
(b) Haryana
(c) Plains of Uttar Pradesh
(d) Uttarakhand
Answer:
(d) Uttarakhand

Question 5.
In which of the following states is the black soil found?
(a) Jammu and Kashmir
(b) Rajasthan
(c) Gujarat
(d) Jharkhand.
Answer:
(c) Gujarat.

2. Answer the following questions in about 30 words.

Question 1.
Name three states having black soil and the crop which is mainly grown in it.
Answer:
Maharashtra, Madhya Pradesh, Chhattisgarh. Cotton is the crop which is mainly grown in the black soil.

Question 2.
Which type of soil is found in the river deltas of the eastern coast? Give three main features of this type of soil.
Answer:
Alluvial soil is found in the river deltas of the eastern coast.
The three main features of this type of soil are;

  1. It contains proportions of sand, silt and clay;
  2. It is highly fertile land; and
  3. It contains proportion of potash, phosphoric, acid and lime.

Question 3.
What steps can be taken to control soil erosion in the hilly areas?
Answer:
The following steps can be taken to control soil erosion in the hilly areas:

  • Deforestation should be stopped;
  • Over-grazing needs to be controlled; and
  • Steps can be taken to control the running water.

Question 4.
What are the biotic and abiotic resources? Give some examples.
Answer:
Biotic resources are those which are obtained from biosphere. Such resources have life. Some examples of biotic resources are: human, flora and fauna, fisheries, livestock etc.
Abiotic resources are all those which are composed of non-living things. These include rocks and metals.

3. Answer the following questions in about 120 words.
(a) Explain land use pattern in India and why has the land under forest not increased much since 1960-61?
Answer:
Land utilization is useful for vegetation, wildlife, human life and economic activities. The land resources are used for forest, farming, pastures, industries and the like. The land use pattern in India can be stated through the following figure: Figure.: 1 indicates the land use pattern in 2003-04 and Figure: 2, that of 1960-61 Figure 1: General land use categories 2000-2003.

Forest
Area under non-agricultural use
Barren and wasteland
Permanent Pastures and Grazing land
Area under misc. Tree crops and Groves
Culturable Waste
Fallow other than Current Fallow

  • Current Fallow
  • Net Sown Area

Figure 2: General land use categories 1960-61 Forest
Area under non-agricultural use
Barren and wasteland
Permanent Pastures and Grazing land
Area under misc. Tree crops and Groves ‘
Cultural Wasteland
Fallow other than current Fallow’
Current Fallow


(b) Net Sown Area – The land use under the forest cover has, since 1960-61, increased 4.56%, though land under forest cover has to be around one-third of the total land. Indeed, the increase has not been much. The main reasons are: over-grazing still continues and forest land is oftenly made use of for purposes such as farming and industries.

(ii) How have technical and economic development led to more consumption of resources?
Answer:
As we develop economically and technically, the consumption of our natural resources increase. Resources help us develop and this development is possible only through the development of oitr technology techniques and machines. More we use technology, more we exploit out natural resources and more we consume them which ultimately lead us to development.

The availability of resources is no guarantee for development of people. Development requires development of technology technote to use and consume our resources. Resources contribute to our development only when they are accompanied by appropriate technological development. The use and consumption of resource constitute the use of technology on the one hand and the resultant development of the society on the other.

Project Activity

Question 1.
Natural endowments in the form of land, water, vegetation and minerals.
Answer:
Resource.

Question 2.
A type of non-renewable resource.
Answer:
Minerals.

Question 3.
Soil with high water-retaining capacity.
Answer:
black soil.

Question 4.
Intensively leached soils of the monsoon climate.
Answer:
Latente

Question 5.
Plantation of trees on a large scale to check soil erosion.
Answer:
Coricour, gullies.

Question 6.
The Great Plains of India are made up of these soils.
Answer:
Alluvial.

These Solutions are part of NCERT Solutions for Class 10 Social Science. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 Social Science Geography Chapter 1 Resource and Development.

Ram

Recent Posts

Footprints without Feet Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 5

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1…

17 hours ago

The Thief’s Story Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 2

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1…

19 hours ago

A Triumph of Surgery Class 10 MCQ Questions with Answers English Chapter 1

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A…

20 hours ago

The Ball Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 5

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 5 The…

22 hours ago

A Tiger in the Zoo Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 3

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 3 A…

23 hours ago

Fire and Ice Class 10 MCQ Questions with Answers English Poem 2

Check the below NCERT MCQ Questions for Class 10 English First Flight Poem 2 Fire…

23 hours ago