Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English Footprints Without Feet
Chapter Chapter 9
Chapter Name Bholi
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi

TEXTUAL EXERCISES

Read and Find Out (Pages 54, 55 & 58)

Question 1.
Why is Bholi’s father worried about her ?
Answer:
Bholi’s father is worried about Bholi. It is because she has neither good looks nor intelligence like his other children. He is worried that no one will marry her when she comes of the age.

Question 2.
For what unusual reasons is (was) Bholi sent to school ? (CBSE2011, 2015)
Answer:
Bholi is sent to school not for education. But she is sent to worry her teachers about her. Her parents don’t want her to trouble them. This is the unusual reason.

Question 3.
Does Bholi enjoy her first day at school ?
Answer:
Bholi does not enjoy her first day at school. It is because she is fearful of everything therein.

Question 4.
Does she find her teacher different from the people at home ?
Answer:
She finds her teacher different from the people at home. She finds the teacher’s voice soft and soothing. In all her life she had never been called like that. The teacher called her by her name.

Question 5.
Why do Bholi’s parents accept Bishamber’s marriage proposal ?
Answer:
The three reasons were : one, Bholi would be lucky to get such a jich bridegroom. Second, Bishamber did not ask for any dowry. He was ready to marry her. That wouldn’t be burden on Bholi’s father. Third, he had a big shop and a house of his own.

Question 6.
Why does the marriage not take place ?
Answer:
The marriage does not take place. It is because the bridegroom demands a dowry of five thousand rupees. Bholi refuses to marry such a person who demands dowry.

Think About It (Page 62)

Question 1.
Bholi had many apprehensions about going to school. What made her feel that she was going to a better place than her home ?
Answer:
Bholi was much afraid of school. She did not know what a school was like and what happened there. The teacher told her a thing. If she came to school, no one would laugh at her. People would respect her. She would also speak without a stammer. This made her feel that she was going to a better place than her home.

Question 2.
How did Bholi’s teacher play an important role in changing the course of her life? (CBSE 2011)
Answer:
Bholi’s teacher acted more than Bholi’s parents. She showed her great love and affection. She told her that if she came to school no one would laugh at her. People would listen to her with respect. And her schooling made her a complete woman. Bholi stood on her own legs. She faced the problems of life with confidence.

Question 3.
Why did Bholi at first agree to an unequal match ? Why did she later reject the marriage ? What does this tell us about her ?
Answer:
Bholi at first agreed to an unequal match because she was not asked. When her father asked her mother about her reactions, her mother called her ‘witless’. She said she was like a dumb cow. She won’t say anything.

She later rejected the marriage. It was because the bridegroom was demanding a dowry of five thousand rupees. This tells that Bholi understood everything through education. She now knew what was right and what was wrong for her.

Question 4.
Bholi’s real name is Sulekha. We are told this right at the beginning. But only in the last but one paragraph of the story is Bholi called Sulekha again. Why do you think she is called Sulekha at that point in the story ?
Answer:
Bholi is called Sulekha because she is now no more ‘Bholi’. ‘Bholi’ means a simple-hearted person. In the end, Bholi is not ‘bholi’. She is not a simple hearted person. But she is a confident woman. So she is called by her real name.

Talk About It

Question 1.
Bholi’s teacher helped her overcome social barriers by encouraging and motivating her. How do you think you can contribute towards changing the social attitudes illustrated in this story ?
Answer:
We can change social attitudes towards the differently-abled through maturity and awakening. These are,possible if education is provided to all. Actually such social attitudes towards such handicapped persons are more due to many things. These are: illiteracy, ignorance and baseless notions and beliefs. These can be set right through a proper education.

Question 2.
Should girls be aware of their rights, and assert them ? Should girls and boys have the same rights, duties and privileges ? What are some of the ways in which society treats them differently ? When we speak of ‘human rights’, do we differentiate between girls’ rights and boys’ rights ?
Answer:
The girls should be aware of their rights, and assert them. But they should equally be aware of their duties. Problems arise more when they assert their rights but become blind to their duties. There should be a balance between them.

Some of the ways in which society treats them differently are : discrimination between boys and girls, sons and daughters, giving preference to sons and ignoring daughters, providing good education to sons and ordinary to daughters. Also, the society treats women as inferior.

When we speak of “human rights’ we do not differentiate between the rights of girls and boys. In practice or reality, it may be a different story. Every ‘written thing5 can’t be the same in practice.

Question 3.
Do you think the characters in the story were speaking to each other in English ? If not, in which language were they speaking ? (You can get clues from the names of the persons and the non-English words used in the story.)
Answer:
I do not think the characters were speaking to each other in English. English is spoken only in cities, that too, in offices etc, not everywhere. This is clear from the use of many words. These words are : Numberdar, farmer’s household, village, parrot, mango orchard, cow, (village becoming a small town).

The local dialects or native languages are spoken in these places.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 9 Bholi drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

MCQ Questions for Class 10 Science Heredity and Evolution with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 9 Heredity and Evolution Multiple Choice…

7 mins ago

MCQ Questions for Class 10 Science Sources of Energy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy Multiple Choice…

12 mins ago

MCQ Questions for Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current…

12 mins ago

MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 12 Electricity Multiple Choice Questions with…

12 mins ago

MCQ Questions for Class 10 Science Human Eye and Colourful World with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 11 Human Eye and Colourful World…

13 mins ago

MCQ Questions for Class 10 Science Light Reflection and Refraction with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 10 Light Reflection and Refraction Multiple…

13 mins ago