Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English Footprints Without Feet
Chapter Chapter 7
Chapter Name The Necklace
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace

TEXTUAL EXERCISES

Read and Find Out (Pages 39, 41 & 42)

Question 1.
What kind of a person is Mme Loisel—why is she always unhappy ? (V. Imp.)
Or
Why was Matilda always unhappy ? (CBSE 2015, 2016)
Answer:
Matilda had a romantic nature. She was lost in dreams. Matilda was unhappy because she had no dowry. She had no hope, no means of becoming known. She was pretty. She wanted to be known and loved by rich men. But she was born in a poor family.

Question 2.
What kind of a person is her husband ?
Answer:
Her husband is a very simple-hearted person. He is an ordinary person. He is a caring husband. He wants to see Mme Loisel happy.

Question 3.
What fresh problem now disturbs Mme Loisel ?
Answer:
The fresh problem is : Mme Loisel doesn’t have a pretty and proper dress for the party.

Question 4.
How is the problem solved ?
Answer:
The problem is solved when her husband gives her four hundred francs. It is to buy a pretty dress for the said party.

Question 5.
What do M. and Mme Loisel do next ?
Answer:
M. and Mme Loisel decide to borrow a diamond necklace. It is from her friend Mme Forestier.

Question 6.
How do they replace the necklace ?
Answer:
They borrow money. They shift to a cheap house. They save every sou possible. Mme Loisel does all her work herself. They buy a new real diamond necklace to replace the lost one which is fake.

Think About It (Page 46)

Question 1.
The course of the Loisels’ life changed due to the necklace. Comment.
Answer:
It is true that the course of the Loisels’ life changed due to the necklace. After the loss of the necklace, the Loisels shifted to a cheap house. Mme Loisel started doing all work herself. She went to buy things. She haggled for the last sou. She wore ordinary clothes. Her husband worked evenings. He copied at five sous a page. They somehow saved every sou. This life of hardships went on for ten years.

Question 2.
What was the cause of Matilda’s ruin ? How could she have avoided it ?
Or
What was the cause of Matilda’s ruin ? (CBSE 2015)
Answer:
The cause of Matilda’s ruin was her great love for her dreams. She dreamt to be loved by rich men. She wanted to be known as she was pretty. But in reality she was from an ordinary family.

She could have avoided it if she had not always remained in her dreamy world. She should have seen the realities of life also. The dreamy world can’t be the real one.

Question 3.
What would have happened to Matilda if she had confessed to her friend that she had lost her necklace ? (V. Imp.)
Answer:
It could have changed her life. She could not have seen the day of want and misery. She was the woman of the people. She grew old in her youth. She suffered a lot due to the harsh life of want. If she had confessed before Mme Forestier, she could have been excused. It was because the lost necklace was a fake one.

Question 4.
If you were caught in a situation like this, how would you have dealt with it?
Answer:
First of all, I would not have given much importance to dreams. For me dreams are alway deceptive. I would have cared much for the realities of life.

If I were caught in such a situation, I could have confessed before Mme Forestier at once. I could have done whatever she had asked me to do.

Talk About It

Question 1.
The characters in this story speak in English. Do you think this is their language ? What clues are there in the story about the language its characters must be speaking in ?
Answer:
The characters in this story speak in English. But this is not their language. There are many clues in the story that show this. The characters speak French because the story was originally written in French. It is translated into English. These clues are :

  • names of characters : Mme Loisel, Mme Forestier, minister’s name is George Ramponneau
  • currency : franc, sou
  • shop’s location : Palais-Royal
  • walk in the Champs Elysees

Question 2.
Honesty is the best policy.
Answer:
Honesty is really the best policy. If a man is honest, he will not do anything wrong. Any wrong thing has a harmful effect. Honesty always pays in the end. We should recognise that dishonesty and deception never pay. They cause troubles to others. To give troubles to others due to our selfishness is very bad. We should learn to be content within our means.

Question 3.
We should be content with what life gives us.
Answer:
It is a great virtue that we should be content with what life gives us. Life doesn’t give equal to all people. Some are bom great, some are born in poverty. We should not overlook the fact that life is different for different people.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 7 The Necklace drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

Child is the Father of Man Essay | Essay on Child is the Father of Man for Students and Children in English

Child is the Father of Man Essay: The qualities shown in childhood are often only…

2 days ago

Time and Tide Wait for None Essay | Essay on Time and Tide Wait for None for Students and Children in English

Time and Tide Wait for None Essay: Time is as precious as gold but with…

2 days ago

ebalbharati Books | Maharashtra State Board Textbooks for Classes 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

ebalbharati Books: Books Open up a diverse world of opportunities and play an important role…

3 days ago

Karnataka State Board Books for 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th, 11th, 12th Classes | KSEEB Textbooks PDF Download

Karnataka State Board Books: Students preparing for the Karnataka State Board Exams can complete their entire…

3 days ago

Heritage of India Essay | Essay on Heritage of India for Students and Children in English

Heritage of India Essay: India has a rich and unique cultural heritage, and has managed…

4 days ago

Essay on India | India Essay for Students and Children in English

Essay on India: Romaine Rolland, a French scholar, once quoted, “If there is one place…

4 days ago