Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English Footprints Without Feet
Chapter Chapter 6
Chapter Name The Making of a Scientist
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist

TEXTUAL EXERCISES

Read and Find Out (Pages 32 & 34)

Question 1.
How did a book become a turning point in Richard Ebright’s life ?
Answer:
A book entitled ‘The Travels of Monarch X’ changed Richard Ebright’s life. It was because it told him how monarch butterflies migrate to Central America. It opened the wide world of science to this curious young collector.

Question 2.
How did his mother help him ?
Or
How did Richard’s mother help him to become a scientist ? (CBSE 2014)
Answer:
His mother was a source of great inspiration for him. She always encouraged him and provided constant company to him. In the day she brought friends for him. In the night she herself worked with him. This way she helped him.

Question 3.
What lesson does Ebright learn when he does not win anything at a science fair ? (Imp.) (CBSE 2011)
Answer:
Ebright learns a lesson that the real experiments would win him a prize. It was not simply a neat display of things. The real experiments showed the things clearly and proved the point. The subject he knew was about the insect work. He had been carrying this work in the past several years.

Question 4.
What experiments and projects does he then undertake ?
Answer:
He took up his eighth-grade project. It was to find the cause of a viral disease that killed all monarch caterpillars.

Next year his science fair project was to test the theory of the butterflies. It was that viceroy butterflies copied monarchs. His next theory was to see whether birds ate monarchs. He found that monarchs don’t taste good to birds.

Next he began the research. It led to his discovery of an unknown insect hormone.

Question 5.
What are the qualities that go into the making of a scientist ?
Answer:
These qualities are : first-rate mind, curiosity, will to win for the right reasons.

Think About It (Page 38)

Question 1.
How can one become a scientist, an economist, a historian … ? Does it simply involve reading many books on the subject ? Does it involve observing, thinking and doing experiments ? (V. Imp.)
Answer:
One can become a scientist, an economist or a historian. He can become so not by reading many books on the subject. First of all, one must have a first-rate mind. One must have the capacity and the will to win for the right reasons. With all these one must seek the result through experiments. This involves observing with a sharp mind, thinking and testing things through experiments.

Question 2.
You must have read about cells and DNA in your science books. Discuss Richard Ebright’s work in the light of what you have studied. If you get an opportunity to work like Richard Ebright on projects and experiments, which field would you like to work on and why ?
Answer:
I have read a bit about cells and DNA in the science books. Richard Ebright’s work really is very important. It shall let the scientists and others know the origins of diseases etc. This will be possible because the field of experiments in cells is vast. Study of cells and DNA let one have knowledge about heredity and what makes this. If ever I get a chance to work like Ebright, I shall adopt this field. It would help humanity in fighting various diseases.

Talk About It (Page 38)

Question 1.
You also must have wondered about certain things around you. Share these questions with your class, and try and answer them.
Answer:
Like others I have thought about certain changes around me. I have tried to think their answers. These questions are :

  1. Why do mango leaves change colours ?
  2. Where do days and nights go ?
  3. How pigeons return to their perches after long flights to distant places ?
  4. How do small pipal seeds hide in them the features of big pipal trees ?

Science teachers may have convincing answers.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 6 The Making of a Scientist drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

MCQ Questions for Class 10 Science Heredity and Evolution with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 9 Heredity and Evolution Multiple Choice…

2 hours ago

MCQ Questions for Class 10 Science Sources of Energy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy Multiple Choice…

2 hours ago

MCQ Questions for Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current…

2 hours ago

MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 12 Electricity Multiple Choice Questions with…

2 hours ago

MCQ Questions for Class 10 Science Human Eye and Colourful World with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 11 Human Eye and Colourful World…

2 hours ago

MCQ Questions for Class 10 Science Light Reflection and Refraction with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 10 Light Reflection and Refraction Multiple…

2 hours ago