Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5 Footprints without Feet

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5 Footprints without Feet are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5 Footprints without Feet.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English Footprints Without Feet
Chapter Chapter 5
Chapter Name Footprints without Feet
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5 Footprints without Feet

TEXTUAL EXERCISES

Read and Find Out (Pages 26 & 28)

Question 1.
How did the invisible man first become visible ?
Answer:
The invisible man first became visible mysteriously in Iping. It was when Mrs. Hall went to him. She wanted to know what he had done to the chairs.

Question 2.
Why was he wandering in the streets ? (V. Imp.)
Answer:
Griffin had set fire to his landlord’s house. He wanted to escape without being seen. He had taken off his clothes. Thus, he was feeling cold. Therefore, Griffin had been wandering in London streets for a safer place.

Question 3.
Why does Mrs. Hall find the scientist eccentric ? (V. Imp.) (CBSE 2012)
Answer:
Mrs. Hall found the scientist eccentric because she wanted to be friendly with him. She desired to talk to him. But he did not show any interest in that. He told her that he desired solitude. He wanted no one to talk to him.

Question 4.
What curious episode occurs in the study ?
Answer:
The curious episode occurs in the study. One early morning the clergyman and his wife find their money missing. They find that someone has taken it away from the desk. But there was no one around there who took away that money. It was a mystery.

Question 5.
What other extraordinary things happen at the inn ?
Answer:
Many other extraordinary things happened in the Inn. Some of them are that the landlord and his wife found the scientist’s door open. But there was no one in the room. Then Mrs. Hall heard sniff close to her ear. After a moment, the hat on the bedpost leapt up. It dashed itself into her face. The chair began moving automatically. These things made people furious.

Think About It (Page 31)

Question 1.
“Griffin was rather a lawless person”. Comment. (V. Imp.)
Or
How can you say that Griffin was a lawless person ? (CBSE 2012)
Answer:
Griffin was rather a lawless person. He set fire to a house which did not belong to him. He took away clothes from the store without paying for them. He hit a shopkeeper and stole his money. He stole money from the clergyman’s house also. He also struck Mr. Jaffers, the constable, on duty.

Question 2.
How would you assess Griffin as a scientist ? (V. Imp.)
Answer:
Griffin was a scientist because he became invisible due to his inventions. But he was not a real scientist. It was because he misused his inventions. A true scientist uses his inventions for the benefits of humanity. He never causes trouble to the people because of these.

Talk About It

Question 1.
Would you like to become invisible ? What advantages and disadvantages do you foresee, if you did ?
Answer:
If you ask me if I can become invisible I would surely become one. Then I would punish those who cause troubles to others for their selfish motives. There would be advantages and disadvantages as given below :

Advantages

  1. Wrongs of people to others would be checked.
  2. Deception or treachery would be found out.
  3. Evil things could be checked.
  4. Villains, thugs or rogues shall be eliminated.

Disadvantages

  1. Increase in the number of those misusing this discovery.
  2. Society will be a centre of disorder, chaos, confusion : There would be jungle raaj.
  3. More and more villains, deceitful persons will be there.
  4. Honesty, love, fellow-feeling, sympathy, etc, will disappear.
  5. Animalism will prevail.

Question 2.
Are there forces around us that are invisible, for example, magnetism ? Are there aspects of matter that are ‘invisible’ or not visible to the naked eye ? What would the world be like if you could see such forces or such aspects of matter ?
Answer:
The world would be a house of horrors if we see what is invisible. These things demand their price. That price would be at the cost of humanity.

We know that the more we explore things the more complex becomes our life. If science is not used for the benefit of humanity, only disorder will prevail.

Question 3.
What makes glass or water transparent (what is the scientific explanation for this) ? Do you think it would be scientifically possible for a man to become invisible, or transparent ? (Keep in mind that writers of science fiction have often turned out to be prophetic in their imagination !)
Answer:
It is still difficult, if not impossible, to make a solid thing disappear.

I do not think it will ever be scientifically possible for man to become invisible. It may be possible after millions of years. Then today’s world will simply be absent. We can see that the world has changed in the last fifty years. It shall surely change with the passage of time. We must know that change is the order of the things.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5 Footprints without Feet help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 5 Footprints without Feet drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

Child is the Father of Man Essay | Essay on Child is the Father of Man for Students and Children in English

Child is the Father of Man Essay: The qualities shown in childhood are often only…

2 days ago

Time and Tide Wait for None Essay | Essay on Time and Tide Wait for None for Students and Children in English

Time and Tide Wait for None Essay: Time is as precious as gold but with…

2 days ago

ebalbharati Books | Maharashtra State Board Textbooks for Classes 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

ebalbharati Books: Books Open up a diverse world of opportunities and play an important role…

3 days ago

Karnataka State Board Books for 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th, 11th, 12th Classes | KSEEB Textbooks PDF Download

Karnataka State Board Books: Students preparing for the Karnataka State Board Exams can complete their entire…

3 days ago

Heritage of India Essay | Essay on Heritage of India for Students and Children in English

Heritage of India Essay: India has a rich and unique cultural heritage, and has managed…

4 days ago

Essay on India | India Essay for Students and Children in English

Essay on India: Romaine Rolland, a French scholar, once quoted, “If there is one place…

4 days ago