Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English Footprints Without Feet
Chapter Chapter 2
Chapter Name The Thief’s Story
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story

TEXTUAL EXERCISES

Read and Find Out (Pages 8 & 10)

Question 1.
Who does T refer to in this story ?
Answer:
“I” in this story refers to the narrator.

Question 2.
What is he “a fairly successful hand” at ?
Answer:
He is ‘a fairly successful hand’ at stealing things (because he is a thief).

Question 3.
What does he get from Anil in return for his work ?
Answer:
He gets from Anil in return for his work, a place and food. It is for sleeping and food to eat.

Question 4.
How does the thief think Anil will react to the theft ?
Answer:
The thief thinks that Anil would be sad when he would discover the theft.

Question 5.
What does he say about the different reactions of people when they are robbed ? (V. Imp.)
Answer:
He says that a greedy man shows fear. A rich man shows anger. A poor man shows acceptance. There are different reactions of people when they are robbed.

Question 6.
Does Anil realise that he has been robbed ? (V. Imp.)
Answer:
I think Anil does realise that he has been robbed. Persons like Anil have a large heart. They do not attach importance to money. Anil reviews the situation. Then he decides to overlook Hari Singh’s, theft.

Think About It (Page 13)

Question 1.
What are Hari Singh’s reactions to the prospect of receiving an education ? Do they change over time ? (Hint. Compare for example, the thought, “I knew that once I could write like an educated man there would be no limit to what I could achieve” with these later thoughts: “Whole sentences, I knew, could one day bring me more than a few hundred rupees. It was a simple matter to steal—and sometimes just as simple to be caught. But to be a really big man, a clever and respected man, was something else.”) What makes him return to Anil ?
Answer:
Hari Singh’s reactions to the possibility of receiving an education -undergo a change. In the beginning he thinks one thing. It is that if he wrote like an educated man he could achieve success (or money). His later thoughts prove this change. Later he feels that if he wrote whole sentences, he would get more than a few hundred rupees. Money doesn’t hold much attraction for him now.

He wants from education to become a big man, a clever and respected man. May be Anil is his idol in that. This makes him return to Anil. It is because only Anil could teach him as he wants.

Question 2.
Why does not Anil hand the thief over to the police ? Do you think most people would have done so ? In what ways is Anil different from such employers ?
Answer:
I feel that Anil is a large-hearted person. First, he does realise that he has been robbed. But he reviews the whole situation. He thinks that if he gives the thief to the police, he may become a criminal. He decides to reform the thief differently. It is showing grace, kindness and sympathy.

Most people could not do so like Anil. They could have handed over such persons to the police after first beating them themselves. Anil is different because he decides to reform the thief through kindness and sympathy.

Talk About It

Question 1.
Do you think people like Anil and Hari Singh are found only in fiction, or are there such people in real life ?
Answer:
I think people like Anil and Hari Singh are found in real life also. But their number is very very small.

Question 2.
Do you think it a significant detail in the story that Anil is a struggling writer ? Does this explain his behaviour in any way ?
Answer:
It is a significant detail in the story that Anil is a struggling writer. His getting little money and getting some from time to time shows this. Then he has a heart of gold as mostly the writers have. When they get money, they spend it lavishly. They are in fact, the gems of humanity.

Question 3.
Have you met anyone like Hari Singh ? Can you think and imagine the circumstances that can turn a fifteen-year-old boy into a thief ?
Answer:
Yes, I have also met a boy like Hari Singh. I think the circumstances make one a thief. For example, if one’s family has sources of livelihood its member can’t be a thief. But if it is a family of thieves, the children shall surely be thieves later. Food and its lack make a human being a thief.

Question 4.
Where is the story set ? (You can get clues from the names of the persons and places mentioned in it.) Which language or languages are spoken in these places ? Do you think the characters in the story spoke to each other in English ?
Answer:
The story is set in Delhi, capital of India. The clues are : ‘The Jumna Sweet Shop’, ‘railway station’, ‘The Lucknow Express was just moving out’. Hindi, English and other Indian languages are spoken in it.

I do not think the characters in the story spoke to each other in English. However, they might have used some English words. These could be like ‘time’, ‘train’, ‘clock tower’. These are now parts of Hindi language as a whole.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 2 The Thief’s Story drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

Child is the Father of Man Essay | Essay on Child is the Father of Man for Students and Children in English

Child is the Father of Man Essay: The qualities shown in childhood are often only…

2 days ago

Time and Tide Wait for None Essay | Essay on Time and Tide Wait for None for Students and Children in English

Time and Tide Wait for None Essay: Time is as precious as gold but with…

2 days ago

ebalbharati Books | Maharashtra State Board Textbooks for Classes 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

ebalbharati Books: Books Open up a diverse world of opportunities and play an important role…

3 days ago

Karnataka State Board Books for 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th, 11th, 12th Classes | KSEEB Textbooks PDF Download

Karnataka State Board Books: Students preparing for the Karnataka State Board Exams can complete their entire…

3 days ago

Heritage of India Essay | Essay on Heritage of India for Students and Children in English

Heritage of India Essay: India has a rich and unique cultural heritage, and has managed…

4 days ago

Essay on India | India Essay for Students and Children in English

Essay on India: Romaine Rolland, a French scholar, once quoted, “If there is one place…

4 days ago