Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10 The Book that Saved the Earth

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10 The Book that Saved the Earth are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10 The Book that Saved the Earth.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English Footprints Without Feet
Chapter Chapter 10
Chapter Name The Book that Saved the Earth
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10 The Book that Saved the Earth

TEXTUAL EXERCISES

Read and Find Out (Pages 63 & 65)

Question 1.
Why was the twentieth century called the ‘Era of the Book’ ? (V. Imp.) (CBSE 2011)
Answer:
The twentieth century was called the ‘Era of the Book’. It was because there were books about everything. These were from anteaters to Zulus. Then books taught the people almost everything.

Question 2.
Who tried to invade the earth in the twenty-first century ?
Answer:
The Martian people (Mars) tried to invade the earth in the year 2014.

Question 3.
What guesses are made by Think-Tank about the books found on earth ? (V. Imp.)
Answer:
Think-Tank first states that the books have been found on earth. These may be ‘sandwiches’. These may be for eye communication. Finally, these are ‘high explosives’.

Think About It (Page 74)

Question 1.
Noodle avoids offending Think-Tank but at the same time he corrects his mistakes. How does he manage to do that ? (V. Imp.)
Answer:
Noodle is Think-Tank’s deputy. Think-Tank says that books on the earth are ‘sandwiches’. But Noodle says they are ‘communication devices’. Think Tank agrees to it. Secondly, Think-Tank says that the ‘sandwiches’ are ‘communication devices’ as told by Noodle.

Question 2.
If you were in Noodle’s place, how would you handle Think-Tank’s mistakes? (V. Imp.)
Answer:
If I were in Noodle’s place, I would handle Think-Tank’s mistakes like Noodle. Noodle points out Think-Tank’s errors and corrects them. So shall I. Then he does so politely. So I shall also do so.

Question 3.
Do you think books are being replaced by the electronic media ? Can we do away with books altogether ? (CBSE 2011)
Answer:
Yes, I think that books are being replaced by the electronic media. These are called Compact Discs (CDs). But CDs can’t replace books. Books are permanent sort of things. They can never disappear. On the contrary, CDs are liable to corruption. Then they can blank out through a virus.

Question 4.
Why are books referred to as a man’s best companion ? Which is your favourite book and why ? Write a paragraph about that book.
Answer:
Books are referred to as a man’s best companion. They are permanent. Human friends can deceive, cheat or kill. But books can’t do so. They will continue to give advice after advice as the time passes.

My favourite book is The Ramayana. It is a treasurehouse of rich human values and virtues. All good human qualities are shown in it. These are shown through various characters. They are not characters but symbols. The real human aspect of human life is given in it. Then the fight between good and evil is also there. The book is actually all about how one should live life. Lord Rama is the symbol of a king and a good human being. Sita is a queen and an ideal woman. Lakshman is the symbol of a brother. Ravana is the symbol of evil. A fight between good and evil is shown in the book. Essentially, the book guides us about how life should be lived. Also how life can be made good for living.

Talk About It

Question 1.
In what ways does Think-Tank misinterpret innocent nursery rhymes as threats to the Martians ? Can you think of any incidents where you misinter¬preted a word or an action ? How did you resolve the misunderstanding ? (Imp.)
Answer:
Think-Tank misinterprets innocent nursery rhymes as threats to the Martians. He hears the nursery rhyme of‘Mistress Mary … row’. He hears the words ‘garden’, ‘cockle shells’ and ‘silver bells’ in it. He means that the Earthlings have discovered how to combine agriculture and mining. They can also grow high explosives. Secondly, he hears ‘Humpty Dumpty …’. He sees his picture. From this he concludes that the Earthlings are after his life and Mars.

It so happened that a father-in-law told his daughter-in-law one thing. If she didn’t behave like a responsible woman, both would have to fight legal battles. That would not be in the interest of both the families. But the daughter-in-law concluded that a divorce case was filed against her. Later the daughter-in-law realised her foolishness in ‘misinterpreting’. This brought things to normal.

Question 2.
The aliens in this play speak English. Do you think this is their language ? What could be the language of the aliens ?
Answer:
I don’t think the aliens’ language is English. Their language could be anything. But it would not any language found in this world. It may be dots, dashes, points etc. Or it could be anything. It depends upon imagination to think about it.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10 The Book that Saved the Earth help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 10 The Book that Saved the Earth drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

ebalbharati Books | Maharashtra State Board Textbooks for Classes 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1

ebalbharati Books: Books Open up a diverse world of opportunities and play an important role…

4 hours ago

Heritage of India Essay | Essay on Heritage of India for Students and Children in English

Heritage of India Essay: India has a rich and unique cultural heritage, and has managed…

22 hours ago

Essay on India | India Essay for Students and Children in English

Essay on India: Romaine Rolland, a French scholar, once quoted, “If there is one place…

23 hours ago

Essay on Aids | Aids Essay for Students and Children in English

Essay on Aids: Acquired Immune Deficiency Syndrome, popularly known by its abbreviation AIDS is a…

1 day ago

The Pen is Mightier Than the Sword Essay | Essay on The Pen is Mightier Than the Sword for Students and Children in English

The Pen is Mightier Than the Sword Essay: The pen looks like a small ordinary…

2 days ago

Karnataka State Board Books for 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, 6th, 7th, 8th, 9th, 10th, 11th, 12th Classes | KSEEB Textbooks PDF Download

Karnataka State Board Books: Students preparing for the Karnataka State Board Exams can complete their entire…

2 days ago