Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English Footprints Without Feet
Chapter Chapter 1
Chapter Name A Triumph of Surgery
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery

TEXTUAL EXERCISES

Read and Find Out (Pages 1 & 3)

Question 1.
Why is Mrs. Pumphrey worried about Tricki ? (V. Imp.)
Answer:
Mrs. Pumphrey is worried and shocked about Tricki. It has become hugely fat. It looks like a bloated sausage. Its eyes are blood red and rheumy. Its tongue lolls down its jaws.

Question 2.
What does she do to help him ? Is she wise in this ?
Answer:
She at once calls Mr. Herriot for Tricki. Mr. Herriot is a veterinary doctor. She is wise in this. No one can know about animals except the veterinary doctor.

Question 3.
Who does “I” refer to in this story ?
Answer:
“I” in this story, refers to James Herriot, the veterinary surgeon.

Question 4.
Is the narrator as rich as Tricki’s mistress ?
Answer:
No, the narrator is not as rich as Tricki’s mistress.

Question 5.
How does he treat the dog ?
Answer:
He takes the dog Tricki to his surgery. There he does not give much food to it. He instead cuts its food. He keeps it on a strict diet. He keeps it under observation. At the end of the second day Tricki changes. It starts showing some interest in the surroundings. On the third day it whimpers.

Question 6.
Why is he tempted to keep Tricki on as a permanent guest ? (V. Imp.)
Answer:
It was a temptation to keep Tricki as a permanent guest. It was because Mrs Pumphrey started sending fresh eggs, two dozen at a time. The staff of Mr Herriot ate these eggs. There came bottles of wine etc. It was really a great thing for them. Mr. Herriot does not give these to Tricki.

Question 7.
Why does Mrs. Pumphrey think the dog’s recovery is “a triumph of surgery” ?
Answer:
She thinks so because it is the surgery, that is, hospital. It has made Tricki all right. Its stay at the surgery has cured it of its illness.

Think About It (Page 6)

Question 1.
What kind of a person do you think the narrator, a veterinary surgeon, is ? Would you say he is tactful as well as full of common sense ? (Imp.) (CBSE 2012)
Answer:
I think the narrator, a veterinary surgeon is a very practical man. He is also tactful and has a lot of common sense. He is kind-hearted and jovial kind of fellow. He, at once, understands Tricki’s illness. He wants to keep Tricki for a longer period. It may be his selfishness because he gets Jiuge supplies from Mrs. Pumphrey for Tricki. But it is not a mean quality.

Question 2.
Do you think Tricki was happy to go home ? What do you think will happen now ?
Answer:
Yes, Tricki was happy to go home. It is seen in one fact. When Mrs. Pumphrey comes to the surgery to take Tricki home, it jumps into her lap. It swarms over her. It also licks her face out of great excitement.

I think that Mrs. Pumphrey will again give Tricki a lot of food. It would grow sick again due to overeating and no exercise.

Question 3.
Do you think this is a real-life episode, or mere fiction ? Or is it a mixture of both ?
Answer:
I think it is a real-life episode with some part of fiction. But it is not mere and whole fiction. In fact it is a mixture of both.

Talk About It

Question 1.
This episode describes the silly behaviour of a rich woman who is foolishly indulgent, perhaps because she is lonely. Do you think such people are merely silly, or can their actions cause harm to others ?
Answer:
I think that persons like Mrs. Pumphrey are over-indulgent because she is lonely. She can be called silly also because she lacks in common sense. All know that overeating and no physical exercise can make even an elephant ill. Such people can cause harpa to others as Mrs. Pumphrey does to Tricki.

Question 2.
Do you think there are also parents like Mrs. Pumphrey ?
Answer:
Yes, there are parents like Mrs. Pumphrey. They are doting on their children or pet animals. Later when things get out of their control they repent much. But losses can’t be made up.

Question 3.
What would you have done if you were : (i) a member of the staff in Mrs. Pumphrey’s household (ii) a neighbour ? What would your life have been like, in general ?
Answer:
If I were in the staff of Mrs. Pumphrey. I could have politely advised her in the matter. The advice would be : cut down Tricki’s food. Give it light food, if it had a liking for it. If I had been her neighbour, I could have advised her more emphatically. Tricki was not ill. But it was the effect of rich food given to it.

My life would have been all right. A man or a woman should have some practical common sense also.

Question 4.
What would you have done if you were in the narrator’s place ?
Answer:
If I had been in the narrator’s place, I would have done the same thing as he did. He did not exploit Mrs. Pumphrey, nor would I do. Eating a part of Mrs. Pumphrey’s food meant for Tricki was not bad in taste. It was playful.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English Footprints Without Feet Chapter 1 A Triumph of Surgery drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

International Informatics Olympiad (iiO) | Registration, Syllabus, Sample Papers, Admit Card and Results

International Informatics Olympiad [iiO]: International Informatics Olympiad [iiO] is an International-level exam conducted every year…

15 hours ago

How To Begin and End Your Essay | How To Start and Stop an Essay, Steps and Types of an Essay

How To Begin and End Your Essay: An essay can be defined as a short,…

2 days ago

MCA Course Syllabus 2020 | Subjects, Duration and Exam Preparation

MCA Syllabus: Master of Computer Applications is best suited for students who wish to pursue their…

2 days ago

BBA Course Syllabus 2020 | Subjects, Duration and Exam Preparation

BBA Syllabus: Bachelor of Business Administration is a professional course that prepares students who want to…

2 days ago

BCA Course Syllabus 2020 | Subjects, Duration and Exam Preparation

BCA Syllabus: Is working in the information technology department your dream job? Do you love to…

2 days ago

Ph.D. Courses in India | Duration, Eligibility Criteria, Admission Process, Curriculum, Job Prospects

Ph.D. Courses in India Ph.D. is a doctoral degree with an educational focus. It is…

7 days ago