Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Poem 6 Amanda

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Poem Chapter 6 Amanda are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Poem Chapter 6 Amanda.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English First Flight Poem
Chapter Chapter 6
Chapter Name Amanda
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Poem 6 Amanda

TEXTUAL QUESTIONS
(Page 62)

Every child feels that she/he is controlled and instructed not to do one thing or another. You too may feel that your freedom is curtailed. Write down some of the things you want to do, but your parents / elders do not allow you to. To read the poem aloud, form pairs, each reading alternate stanzas. You are in for a surprise!
Answer:
Yes, my parents always tell me what to do or what things not to do. For example, they forbid me to walk with bare feet. They ask me to wear many woollens in severe winter. They forbid me to play in the water or dust and to eat what I like.

Yes, the surprise rang familiar because Amanda did nothing that was usually done by boys and girls at her age. Secondly, she showed that she was a considerate girl (she never let down her bright hair).

Thinking About the Poem

Question 1.
How old do you think Amanda is ? How do you know this ?
Answer:
I think Amanda is around 12 or 13. It is clear from the ‘acnes’ she has. Usually boys or girls at this age have them on their faces.

Question 2.
Who do you think is speaking to her ?
Answer:
It is her parent speaking to her.

Question 3.
Why are Stanzas 2, 4 and 6 given in parenthesis ?
Answer:
Stanzas 2, 4 and 6 are given in parenthesis as they are answers to other stanzas. These come before them. They are there as they could be suitable answers to the questions in them.

Question 4.
Who is the speaker in Stanzas 2, 4 and 6 ? Do you think this speaker is listening to the speaker in Stanzas 1, 3, 5 and 7 ?
Answer:
The speaker in stanza 2 is a mermaid. In stanza 4, it is an orphan. In stanza 6 it may be a fairy or a spirit.

In stanzas 1, 3, 5 and 7 the speaker is not listening.

Question 5.
What could Amanda do if she were a mermaid ?
Answer:
Amanda could move about in the green sea blissfully.

Question 6.
Is Amanda an orphan ? Why does she say so ? (V. Imp.)
Answer:
Amanda thinks as she is an orphan wandering in the streets. It is clear in stanza 4. But she is not. So many instructions can be given by parents only.

Question 7.
Do you know the story ofRapunzel ? Why does she want to be Rapunzel ?
Answer:
Rapunzdl is actually a beautiful looking vegetation. It is used in lettuce or it can be lettuce itself. As per a folklore it was a sweet and beautiful looking vegetation. It was very much liked by a fairy who wanted to have it.

Here the girl wants to be Rapunzel to her parents. However, they rebuke her on one or the other pretext.

Question 8.
What does the girl yearn for ? What does this poem tell you about Amanda ? (V. Imp.)
Answer:
The girl yearns for freedom. She wants to lead her life the way she likes. In fact, she has certain natural habits. These are had by all at their respective ages. But her parents do not like these to be there in her.

Amanda has these habits. But she is an obedient and understanding girl. There are certain restrictions in her life. These are there in every household.

Question 9.
Read the last stanza. Do you think Amanda is sulking and is moody ?
Answer:
Amanda is sulking as it is given in the last stanza. But it is ‘sulking’ for the speaker only. She on her own is not sulking. It is clear in the sentence “Anyone would think … at you”. It means the speaker is conscious that he or she is ‘nagging’ her unnecessarily.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Poem Chapter 6 Amanda help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Poem Chapter 6 Amanda drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

How To Become A Food Inspector In India? | Salary, Types, Process, Skillset, Pros and Cons

How To Become A Food Inspector In India?: The Food Industry is a growing industry…

12 hours ago

How To Become A Counselor in India? | Tips, Skillset, Courses and Eligibility Criteria

How To Become A Counselor in India?: If you want to be the person who…

13 hours ago

How To Become a Cosmologist in India? | Skill Set, Job Opportunities, Salary and Institutes

How To Become a Cosmologist in India?: Do the universe and its mysteries fascinate you…

14 hours ago

How To Become a CPA Certified Public Accountant in India? | Skillset, Eligibility, Roles and Responsbilities

How To Become a CPA Certified Public Accountant in India?: With an increase in business…

14 hours ago

How to Become a DGP in India? | Salary, Skillset, Courses, Eligibility Criteria, Roles and Responsbilities

How to Become a DGP in India?: If you are passionate about jobs with uniforms…

15 hours ago

How To Become A DCP Deputy Commissioner of Police in India? | Benefits, Eligibility, Salary, Rules and Responsbilities

How To Become A DCP Deputy Commissioner of Police in India?: Do you want to…

15 hours ago