Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English First Flight
Chapter Chapter 5
Chapter Name The Hundred Dresses – I
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I

TEXTUAL EXERCISES

ORAL COMPREHENSION CHECK
(Page 65)

Question 1.
Where in the classroom does Wanda sit and why ? (CBSE 2012)
Answer:
Wanda sits in the next to the last seat in the last row in Room Thirteen. She sits in the comer of the room. There is noise by the scuffling of feet and roar of laughter.

Question 2.
Where does Wanda live 1 What kind of a place do you think it is ? (Imp.)
Answer:
Wanda lives up on Boggins Heights. It is not a clean place. It is muddy. Wanda’s feet are usually caked with mud. She has to walk through it as it is muddy.

Question 3.
When and why do Peggy and Maddie notice Wanda’s absence ?
Answer:
Peggy and Maddie noticed Wanda’s absence when they were not late from school. Wanda had made them late to school. They used to make fun of her for her muddy shoes.

Question 4.
What do you think ‘to have fun with her’ means ?
Answer:
‘To have fun with her’ means to laugh at her or to make a fool of her.

ORAL COMPREHENSION CHECK
(Page 67)

Question 1.
In what way was Wanda different from the other children ?
Answer:
Wanda was different from the other children by her name. Then she always wore a faded blue dress. It didn’t hang right though it was always clean. She didn’t have any friends.

Question 2.
Did Wanda have a hundred dresses ? Why do you think she said she did ? (V. Imp.)
Answer:
Wanda did not have a hundred dresses. She said this to counter the fun of other children. They made fun of her due to her only one dress.

Question 3.
Why is Maddie embarrassed by the questions Peggy asks Wanda ? Is she also like Wanda, or is she different ?
Answer:
Maddie is embarrassed by the questions Peggy asks Wanda. It is so because she is poor, though not exactly, like Wanda. She is like Wanda in temperament though she is an American. She doesn’t want others to make fun of Wanda due to her dress or her ‘funny’ name.

ORAL COMPREHENSION CHECK
(Page 70)

Question 1.
Why didn’t Maddie ask Peggy to stop teasing Wanda ? What was she afraid of?
Answer:
Maddie didn’t ask Peggy to stop teasing Wanda because she lacked courage to say so. She was afraid of losing her friendship with Peggy.

Question 2.
Who did Maddie think would win the drawing contest ? Why ? (Imp.)
Answer:
Maddie thought that Peggy would win the girls’ medal. It was so as she drew better than anyone else in the room.

Question 3.
Who won the drawing contest ? What had the winner drawn ?
Answer:
Peggy’s drawings always won prizes in the past. But now Wanda Petronski was the winner of the girls’ medal. In fact, she had drawn one hundred designs. All were different and beautiful. In the opinion of the judges, anyone of the drawings was worthy of winning the prize. They all had a strange magic about them.

THINKING ABOUT THE TEXT
(Page 70)

Question 1.
How is Wanda seen as different by the other girls ? How do they treat her ?
Answer:
Wanda is seen as different by the other girls. It is because of her origin and dress. She always wears the same dress. Then her feet are usually caked with dry mud. They treat her badly. They make fun of her. They also belittle her.

Question 2.
How does Wanda feel about the dresses game ? Why does she say that she has a hundred dresses ? (Imp.)
Answer:
Wanda feels badly about the dresses game. She says that she has a hundred dresses. It is to counter the fun,’other girls make of her. She feels insulted.

Question 3.
Why does Maddie stand by and not do anything ? How is she different from Peggy ? (Was Peggy’s friendship important to Maddie ? Why ? Which lines in the text tell you this ?)
Answer:
Maddie stands by and does nothing. It is because she doesn’t have the courage to speak to Peggy. She is different from Peggy as she doesn’t make fun of Wanda. She remains silent while Peggy makes fun of Wanda. Peggy’s friendship is important to her. It is because she is the best-liked girl in the whole room. She hopes Peggy would not do anything wrong to anybody.

The lines are : “She was Peggy’s best friend and Peggy was the best-liked girl in the whole room. Peggy could not possibly do anything that was really wrong.”

Question 4.
What does Miss Mason think of Wanda’s drawings ? What do the children think of them ? How do you know ?
Answer:
Miss Mason thinks of Wanda’s drawings as “exquisite”, “all different and all beautiful.” The children think of them as ‘amazing’. They stop short and gasp when they look at their beauty and brilliance. I know this from their reaction. They are taken in surprisingly by their dazzling colours and lavish designs.

THINKING ABOUT LANGUAGE

I. Look at these sentences
Combine the following to make sentences like those above : (Page 71)

Question 1.
This is the bus (what kind of bus ?). It goes to Agra, (use which or that)
Answer:
This is the bus which (that) goes to Agra.

Question 2.
I would like to buy (a) shirt (which shirt ?). (The) shirt is in the shop window, (use which or that)
Answer:
I would like to buy the shirt which is in the shop window.

Question 3.
You must break your fast at a particular time (when ?). You see the moon in the sky. (use when)
Answer:
You iriust break your fast when you see the moon in the sky.

Question 4.
Find a word (what kind of word ?). It begins with the letter Z. (use which or that)
Answer:
Find a word which begins with the letter Z.

Question 5.
Now find a person (what kind of person). His or her name begins with the letter Z. (use whose)
Answer:
Now find a person whose name begins with the letter Z.

Question 6.
Then go to a place (what place ?). There are no people whose name begins with Z in that place, (use where)
Answer:
Then go to a place where there are no people whose names begin with Z.

II. The Narrative Voice

Question 1.
Here are two other sentences from the story. Can you say whose point of view the italicised words express ? (Page 71)

  1. But on Wednesday, Peggy and Maddie, who sat down front with other children who got good marks and who didn’t track in a whole lot of mud, did notice that Wanda wasn’t there.
  2. Wanda Petronski. Most of the children in Room Thirteen didn’t have names like that. They had names easy to say, like Thomas, Smith or Allen.

Answer:

  1. The italicized words express the point of view of Peggy and Maddie.
  2. These italicized words express the point of view of other children excluding Peggy ‘ and Maddie.

Question 2.
Can you find other such sentences in the story ? You can do this after you read the second part of the story as well.
Answer:
The other such sentences are there in the second part of the story. These are like “Goodness ! Wasn’t there anything she could do ? If only she could tell Wanda she hadn’t meant to hurt her feelings.”

III. Look at this sentence. The italicised adverb expresses an opinion or point of view.

Obviously, the only dress Wanda had was the blue one she wore every day. (This was obvious to the speaker.)

Other such adverbs are apparently, evidently, surprisingly, possibly, hopefully, incredibly, luckily. Use these words appropriately in the blanks in the sentences below. (You may use a word more than once, and more than one word may be appropriate for a given blank.)

  1. ……………. , he finished his work on time.
  2. ……………. , it will not rain on the day of the match.
  3. ……………. , he had been stealing money from his employer.
  4. Television is ……………. to blame for the increase in violence in society.
  5. The children will ……………. learn from their mistakes.
  6. I can’t ……………. lend you that much money.
  7. The thief had ……………. been watching the house for many days.
  8. The thief ……………. escaped by bribing the jailor.
  9. ……………. , no one had suggested this before.
  10. The water was ……………. hot.

Answers:

  1. Surprisingly
  2. Hopefully
  3. Possibly
  4. evidently
  5. apparently
  6. possibly
  7. incredibly
  8. luckily
  9. Incredibly
  10. incredibly

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 5 The Hundred Dresses – I, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

MCQ Questions for Class 10 Science Heredity and Evolution with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 9 Heredity and Evolution Multiple Choice…

1 hour ago

MCQ Questions for Class 10 Science Sources of Energy with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 14 Sources of Energy Multiple Choice…

1 hour ago

MCQ Questions for Class 10 Science Magnetic Effects of Electric Current with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 13 Magnetic Effects of Electric Current…

1 hour ago

MCQ Questions for Class 10 Science Electricity with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 12 Electricity Multiple Choice Questions with…

1 hour ago

MCQ Questions for Class 10 Science Human Eye and Colourful World with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 11 Human Eye and Colourful World…

1 hour ago

MCQ Questions for Class 10 Science Light Reflection and Refraction with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Science Chapter 10 Light Reflection and Refraction Multiple…

1 hour ago