Categories: NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories about Flying

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories about Flying are part of NCERT Solutions for Class 10 English. Here we have given NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories about Flying.

Board CBSE
Textbook NCERT
Class Class 10
Subject English First Flight
Chapter Chapter 3
Chapter Name Two Stories about Flying
Category NCERT Solutions

NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories about Flying

TEXTUAL EXERCISES

THINKING ABOUT THE TEXT
(Page 36)

Question 1.
Why was the young seagull afraid to fly ? Do you think all young birds are afraid to make their first flight, or are some birds more timid than others ? Do you think a human baby also finds it a challenge to take its first steps ?
Answer:
The young seagull was afraid to fly. When he tried to flap his wings to fly, fear caught him.

I think all birds are afraid to fly for the first time. Secondly, some birds are more timid than others.

I think a human baby also faces difficulties in taking the first steps for anything. This is seen in his shaking legs and weak movements.

Question 2.
“The sight of the food maddened him.” What does this suggest ? What compelled the young seagull to finally fly ?
Answer:
This suggests the sight of food made the seagull risk flying for the first time. The control over flying fear made him finally fly.

Question 3.
“They were beckoning to him, calling shrilly.” Why did the seagull’s father and mother threaten him and cajole him to fly ?
Answer:
The seagull’s father and mother made him to fly. It was because if he did not fly, he would starve to death.

Question 4.
Have you ever had a similar experience, where your parents encouraged you to do something that you were too scared to try ? Discuss this in pairs or groups.
Answer:
Yes, I had had a similar experience when my parents made me ride the bicycle. They seated me on its saddle and slowly moved it. I feared that if they let me alone, I would fall down. I moved this way or that in fear at first. But courage and confidence came to me and I controlled the bicycle. (To be discussed in groups)

Question 5.
In the case of a bird flying, it seems a natural act, and a foregone conclusion that it should succeed. In the examples you have given in answer to the previous question, was your success guaranteed, or was it important for you to try, regardless of a possibility of failure ?
Answer:
My success was not guaranteed. What was important was that I must try. Trying to do things matters, not the result—success or failure. If one is afraid of failure and takes no action, one surely fails. But one must not feel let down. It is trying that matters the most.

THINKING ABOUT THE TEXT
(Page 40)

Question 1.
“I’ll take the risk.” What is the risk ? Why does the narrator take it ?
Answer:
The ‘risk’ is flying the old Dakota aeroplane straight into the storm. It was because the author wanted to get home to be present at the breakfast table.

Question 2.
Describe the narrator’s experience as he flew the aeroplane into the storm.
Answer:
The narrator found that suddenly there was blackness around him inside the clouds. He could see nothing. The aeroplane jumped and twisted in the air. The instruments like the compass couldn’t work. The radio also did not work. He was lost in the storm. Then he saw another aeroplane. It had no light on its wings. But it guided him ahead. Then it disappeared when the author was safe. The black clouds were behind him as he was out of them. He was now safe.

Question 3.
Why does the narrator say, “I landed and was not sorry to walk away from the old Dakota…” ?
Answer:
The author was not sorry to walk away from the old Dakota. It was because it had saved his life. It along with the mysterious aeroplane had saved his life.

Question 4.
What made the woman in the control centre look at the narrator strangely ?
Or
Why did the lady in the control room give the pilot a puzzled look ? (CBSE 2012)
Answer:
The narrator asked the lady about the mysterious aeroplane that had guided him through the dark clouds to safety. But there was no such aeroplane over there. The lady did not see nor did she come into contact with that aeroplane. So the narrator’s asking question about that aeroplane startled her. She gave him a puzzled look.

Question 5.
Who do you think helped the narrator to reach safely ? Discuss this among yourselves and give reasons for your answer.
Answer:
I think that some supernatural power helped the narrator to reach safqly. Otherwise how could he fly safely through those dark clouds ? The things that suggest this are : The appearance of the mysterious aeroplane at that particular time ; how it knew the narrator was in trouble ; how the pilot of the mysterious plane could guide him ; where it disappeared ; why the control tower had no such contact, etc.

THINKING ABOUT LANGUAGE

I. Study the sentences given below :
Now, try to guess the meanings of the word ‘black’ in the sentences given below. Check the meanings in the dictionary and find out whether you have guessed right. (Page 40)

Question 1.
Go and have a bath ; your hands and face are absolutely black. _______
Answer:
black refers to black colour—guessed right

Question 2.
The taxi-driver gave Ratan a black look as he crossed the road when the traffic light was green. _______
Answer:
black refers to angry look—guessed right

Question 3.
The bombardment of Hiroshima is one of the blackest crimes against humanity. _______
Answer:
black means here a very horrible crime—guess appropriate

Question 4.
Very few people enjoy Harold Pinter’s black comedy. _______
Answer:
black here means ‘dark’ (dark colour)—guess wrong

Question 5.
Sometimes shopkeepers store essential goods to create false scarcity and then sell these in black. _______
Answer:
black here means charging more—guess right means more money than the actual price

Question 6.
Villagers had beaten the criminal black and blue. _______
Answer:
black and blue means black and blue colours—guess wrong

II. Look at these sentences taken from the lesson you have just read :

(a) I was flying my old Dakota aeroplane.
(b) The young seagull had been afraid to fly with them.

In the first sentence the author was controlling an aircraft in the air. Another example is : Children are flying kites. In the second sentence the seagull was afraid to move through the air, using its wings.

Match the phrases given under column A with their meanings given under column B :

A B
1. Fly a flag — Move quickly / suddenly
2. Fly into rage — Be successful
3. Fly along — Display a flag on a long pole
4. Fly high — Escape from a place
5. Fly the coop — Become suddenly very angry

Answer:

A B
1. Fly a flag — Display a flag on a long pole
2. Fly into rage — Become suddenly very angry
3. Fly along — Move quickly / suddenly
4. Fly high — Be successful
5. Fly the coop — Escape from a place

III. We know that the word ‘fly’ (of birds/insects) means to move through air using wings. Tick the words which have the same or nearly the same meaning.

Answer:
The following words have same or nearly same meaning of ‘move through air using wings’ :

WRITING
Have you ever been alone or away from home during a thunderstorm ? Narrate your experience in a paragraph.
Answer:

When I was Caught in a Thunderstorm

Facing a natural upheaval needs courage and stamina. It tests the will to live. And if one faces such a development with courage and patience, one gets success. Last year I happened to go to Rattangarh from Sikar in Rajasthan. It was the month of June and beginning of July. We were going in a car. Around 2 pm I saw golden sandstorm in the west. Within no time there grew darkness over us. We could see nothing. The sandstorm had braked our movement. The sandstorm changed into thunderstorm. The lightning blazed. We felt scared at this sudden change of weather. We feared for our safety as movement was almost impossible. But after twenty minutes, the lightning ceased. After a strong drizzle the thunderstorm went off. There was light again. We moved ahead in peace.

We hope the NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories about Flying help you. If you have any query regarding NCERT Solutions for Class 10 English First Flight Chapter 3 Two Stories about Flying, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

MCQ Questions on Cell Cycle And Cell Division

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ…

10 hours ago

MCQ Questions on Breathing And Exchange Of Gases

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ…

11 hours ago

MCQ Questions on Body Fluids And Circulation

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ…

12 hours ago

MCQ Questions on Organisms and Populations

Biology is the study of life. Below, You will find a list of Biology MCQ…

13 hours ago

B.Sc Filmmaking Course Details | Duration, Syllabus, Fees, Eligibility, Jobs and Salary

B.Sc Filmmaking Course: Are you now passed with the 12th standard and planning further for…

13 hours ago

Beautician Course Details | Eligibility, Fee Structure, Syllabus, Course Duration

Beautician Course Details: The Makeup industry has developed so fast and is booming throughout the…

13 hours ago