Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 8 Maths Chapter 1 Rational Numbers with Answers

Free PDF Download of CBSE Maths Multiple Choice Questions for Class8 with Answers Chapter 1 Rational Numbers. Maths MCQs for Class 8 Chapter Wise with Answers PDF Download was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 8 Maths Rational Numbers MCQs Pdf with Answers to know their preparation level.

Rational Numbers Class 8 Maths MCQs Pdf

1. An integer can be:
a) Only Positive
b) Only Negative
c) Both positive and negative
d) None of the above

Answer/Explanation

Answer: (c)
Explanation: An integer can be both positive and negative as well as zero.


2. A rational number can be represented in the form of:
a) p/q
b) pq
c) p+q
d) p-q

Answer/Explanation

Answer: (a)
Explanation: A rational number can be represented in the form p/q where p and q are integers and q is not equal to zero.


3. The value of ½ x ⅗ is equal to:
a) ½
b) 3/10
c) ⅗
d) ⅖

Answer/Explanation

Answer: (b)
Explanation: ½ x ⅗ = (1×3)/(2×5) = 3/10


4. The value of (½) ÷ (⅗) is equal to:
a) 3/10
b) ⅗
c) 6/5
d) ⅚

Answer/Explanation

Answer: (d)
Explanation: (½) ÷ (⅗) = (½) x (5/3) = (1×5)/(2×3) = ⅚


5. The value of ½ + ¼ is equal to:
a) ¾
b) 3/2
c) ⅔
d) 1

Answer/Explanation

Answer: (a)
Explanation: ½ + ¼

Making the denominator equal:

2/4 + ¼ = (2+1)/4 = ¾


6. The value of 5/4 – 8/3 is:
a) 17/12
b) -17/12
c) 12/17
d) -12/17

Answer/Explanation

Answer: (b)
Explanation: 5/4 – 8/3

Making the denominator equal:

[(5/4) x (3/3)] – [(8/3) x (4/4)]

15/12 – 32/12

= (15-32)/12

= -17/12


7. The associative property is applicable to:
a) Addition and subtraction
b) Multiplication and division
c) Addition and Multiplication
d) Subtraction and Division

Answer/Explanation

Answer: (c)
Explanation: As per associative property:

A+B = B+A

A.B = B.A

Where A and B are two integers.


8. The value of (-10/3) x (-15/2) x (17/19) x 0 is:
a) 0
b) 22.66
c) 20
d) 35

Answer/Explanation

Answer: (a)
Explanation: Any number multiplied by zero is equal to zero.


9. The additive identity of rational numbers is:
a) 0
b) 1
c) 2
d) -1

Answer/Explanation

Answer: (a)
Explanation: Any number added to zero is equal to the number itself.

Ex: 5+0 = 5


10. The multiplicative identity of rational numbers is:
a) 0
b) 1
c) 2
d) -1

Answer/Explanation

Answer: (b)
Explanation: Any number multiplied by 1 is equal to the number itself

Ex: 5 x 1 = 5


We hope the given Maths MCQs for Class 8 with Answers Chapter 1 Rational Numbers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 8 Maths Rational Numbers MCQs Pdf, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

General Knowledge(GK): Topics, Facts, Notes, Books, Current & Static GK for India, World

GK General Knowledge: General Knowledge or General Awareness Section is taken as a high-scoring part…

1 month ago

NCERT Books for Class 10: Download CBSE 10th Textbooks Maths, Science, Social Science, English, Hindi & Sanskrit

NCERT Books For Class 10: If you are looking for downloading the NCERT Textbooks of Class 10…

2 months ago

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

3 months ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

3 months ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

4 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

4 months ago