Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science Water Resources with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science Water Resources Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 3 Water Resources

1. Which one of the following is not the cause of water scarcity? [CBSE 2011]
(a) Rapid growth of population
(b) Uneven distribution of water resources
(c) Construction of dams and reserves
(d) Increase in demand

Answer

Answer: c


2. Which state has made roof top rainwater harvesting structure compulsory to all the houses across the state? [CBSE 2011]
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: c


3. Which one of the following is not the example of Hydraulic structures in Ancient India?
(a) Bhopal Lake
(b) Lake Hauz Kauz
(c) Construction of dams, Lakes
(d) Damodar Valley Project

Answer

Answer: d


4. Oceans contain _____________ volume of water.
(a) 90 per cent
(b) 75 per cent
(c) 96.5 per cent
(d) 98 per cent

Answer

Answer: c


5. Water is a renewable resource because
(a) it is being recycled by human beings.
(b) it is renewed and recharged through hydrological cycle.
(c) it is being renewed through reduction.
(d) it can be reused again.

Answer

Answer: b


6. Water scarcity occurs due to
(i) low rainfall in a region
(ii) large population
(iii) over-exploitation
(iv) unequal access
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (i) and (iv)
(d) All of the above

Answer

Answer: d


7. In semi-arid regions of Rajasthan the traditional system of storing drinking water in underground tanks are called
(a) Dugwells
(b) Johads
(c) Tankas
(d) None of the above

Answer

Answer: c


8. Nagaijuna Sagar Dam is located in the state of
(a) Orissa
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh

Answer

Answer: d


9. On which river is the Bhakra Nangal Dam located?
– (a) Jhelum
(b) Chambal
(c) Satluj
(d) Chenab

Answer

Answer: c


10. The diversion channels of the Western Himalayas are called
(a) Canals
(b) Inundation channels
(c) Kuls
(d) Khadins

Answer

Answer: c


11. Which one of the following statements is not an argument in favour of multi-purpose river projects? (Textbook)
(a) Multi-purpose projects bring water to those areas which suffer from water scarcity.
(b) Multi-purpose projects by regulating water flow help to control floods.
(c) Multi-purpose projects lead to large-scale displacements and loss of livelihood.
(d) Multi-purpose projects generate electricity for our industries and our homes.

Answer

Answer: c


12. Which is not a source of fresh water?
(a) Glaciers and ice sheets
(b) Groundwater
(c) Surface run off
(d) Oceans

Answer

Answer: d


13. According to Falkan Mark, water stress occurs when:
(a) water availability is less than 1000 cubic metre per person per day.
(b) there is no water scarcity.
(c) there is flood.
(d) water availability is more than 1000 cubic metre per person per day.

Answer

Answer: a


14. Which of the following are not causes of water scarcity?
(a) Growing population
(b) Growing of water intensive crop
(c) Expansion of irrigation facilities
(d) Individual wells and tubewells in farms
(e) Water harvesting technique
(f) Industries
(g) Roof top harvesting system

Answer

Answer: (e) and (g)


15. Bhakra Nangal River Valley Project is made on the river:
(a) Sutlej-Beas
(b) Ravi-Chenab
(c) Ganga
(d) Son

Answer

Answer: a


16. Hirakud Dam is constructed on the river:
(a) Ganga
(b) Manjira
(c) Manas
(d) Mahanadi

Answer

Answer: d


17. Water of Bhakra Nangal Project is being used mainly for:
(a) hydel power and irrigation
(b) fish breeding and navigation
(c) industrial use
(d) flood control

Answer

Answer: a


18. The diversion channels seen in the Western Himalayas are called:
(a) Guls or Kuls
(b) Khadins
(c) Johads
(d) Recharge pits

Answer

Answer: a


19. Agricultural fields which are used as rainfed storage structures are called:
(a) Kuls
(b) Khadins/Johads
(c) Recharge pits
(d) None of the above

Answer

Answer: b


20. Underground tanks seen in Rajasthan to store rainwater for drinking is called:
(a) Tankas
(b) Khadin
(c) Ponds
(d) Kuls

Answer

Answer: a


21. In Western Rajasthan today plenty of water is available due to:
(a) rooftop water harvesting
(b) perennial Rajasthan Canal
(c) construction of Tankas
(d) none of the above

Answer

Answer: b


22. Bamboo drip irrigation system is prevalent in:
(a) Manipur
(b) Meghalaya
(c) Mizoram
(d) Madhya Pradesh

Answer

Answer: b


23. The only State which has made rooftop rainwater harvesting structure compulsory to all the houses is:
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Tamil Nadu
(d) West Bengal

Answer

Answer: c


24. The remote village that has earned the rare distinction of being rich in rainwater?
(a) Gari
(b) Kaza
(c) Gendathur
(d) none of the above

Answer

Answer: c


25. Which one of the following is not an adverse effect of irrigation?
(a) Irrigation changes cropping pattern
(b) Water intensive crops are grown in dry areas
(c) Salinisation of soil
(d) Increases crop yield

Answer

Answer: d


26. Which of the following social movements is/ are not a resistance to multi-purpose projects?
(a) Narmada Bachao Andolan
(b) Tehri Dam Andolan
(c) Navdanya
(d) Chipko Movement

Answer

Answer: (c) and (d)


27. A 200 year old system of tapping stream and spring water prevalent in Meghalaya is known as _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bamboo drip irrigation


28. In flood plains of West Bengal people developed _____________ to irrigate their fields.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: inundation channels


29. Narmada Bachao Andolan is a movement created against _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Sardar Sarovar Dam


30. _____________ is the first state to make rooftop rain water harvesting compulsory.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Tamil Nadu


31. India’s rivers even the smaller rivers have all turned into _____________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: toxic streams


32. By 2025, nearly 2 billion people will live in absolute water scarcity. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


33. 22 per cent of India’s total electricity is produced from coal. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


34. Tubewells are called the ‘temples of modem India. (True/F alse)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


35. Only 2.5 per cent of water on the Earth is fresh water. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


36. Tankas were beneficial to beat the summer heat. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


37. Match the columns.

Column A Column B
(a) Sardar Sarovar (i) Satluj
(b) Hirakud (ii) Bhopal Lake
(c) River of sorrow (iii) Mahanadi
(d) Largest artificial lake in the 11th century (iv) Narmada
(e) Bhakra Nangal (v) Damodar
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (iv)
(b) (iii)
(c) (v)
(d) (ii)
(e) (i)


38. What is hydrological cycle?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Continuous circulation of water between hydrosphere, atmosphere and lithosphere, in which water changes its physical state, is called hydrological cycle.


39. How much of world’s water exists as oceans and freshwater?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) As oceans – 96.5%
(ii) As freshwater – 2.5%


40. Name two places where 70 per cent of the freshwater is found as ice sheets and glaciers.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Antarctica and Greenland


41. From where is freshwater obtained?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Freshwater can be obtained directly from precipitation, surface run off and groundwater.


42. Which are the resources of fresh water?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Precipitation
(ii) Surface run off
(iii) Groundwater


43. What are the main causes of water scarcity?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Growing population and less rainfall


44. Apart from growing population and low rainfall, write any two causes of water scarcity.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Over exploitation, excessive use and unequal access. (any two)


45. State one reason for conservation of water resources.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To ensure food security because water is needed for crop production.


46. Name the largest artificial lake built in the 11th century.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Bhopal lake


47. Name the tank built in Delhi by Iltutmish for supplying water to Siri Fort area.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Hauz Khas Tank


48. What is a dam?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A dam is a barrier across flowing water that obstructs, directs or retards the flow often creating a reservoir.


49. How dams are classified on the basis of structure and material used?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Based on structure and the material used, dams are classified as timber dams, embankment dams or masonry dams with several sub-types.


50. Who proclaimed the dams as the ‘temples of modem India’? Why?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Pandit Jawaharlal Nehru


51. Name any two movements which had their origin in multi-purpose projects.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Narmada Bachao Andolan and Tehri Dam Andolan


52. Who benefits from multi-purpose projects? Name any two sections of society.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(i) Land owners
(ii) Large farmers
(iii) Industrialists (any two)


53. Name the four states which are covered under the Sardar Sarovar Project.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Maharashtra, Madhya Pradesh, Gujarat and Rajasthan.


54. Name two states which are involved in Krishna-Godavari dispute.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Karnataka and Andhra Pradesh.


55. What is ironical about dams?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The dams constructed to control floods have increased the possibility of floods because of sedimentation in the reservoirs.


56. What can be the viable alternative to dams?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Water harvesting systems


57. What are the diversion channels of Western Himalayas called?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: They are called kuls or guls.


58. Name two rainwater harvesting structures built in Rajasthan.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Khadians and Johads


59. What is palar pani?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: It is rainwater.


60. What do the people in Rajasthan do to beat the summer heat?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They have built underground rooms adjoining the tanks. The tanks keep the room cool.


61. Name the village in Karnataka which has earned a rare distinction of being rich in rainwater. [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Gendathur


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science Water Resources with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science Geography Chapter 3 Water Resources Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago