Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science The Rise of Nationalism in Europe with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science History Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science The Rise of Nationalism in Europe Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe

1. Elle, the measuring unit in Germany was used to measure:
(a) cloth
(b) thread
(c) land
(d) height

Answer

Answer: a


1. The headquarter of the United Nations is at
A. Geneva
B. Paris
C. New York
D. Washington, D.C.

Answer

Answer: Option C
Explanation: The headquarter of the United Nations is at New York. The United Nations is headquartered in New York City, in a complex designed by a board of architects led by Wallace Harrison, and built by the architectural firm Harrison & Abramovitz. The complex has served as the official headquarters of the United Nations since its completion in 1952.


2. Zollevrein started in 1834 in Prussia refers to a:
(a) Trade Union
(b) Customs Union
(c) Labour Union
(d) Farmer’s Union

Answer

Answer: b


3. What do the saints, angels and Christ symbolise in the Utopian vision?
(a) Equality among people
(b) Fraternity among nations
(c) Freedom of nations
(d) Resentment against nations

Answer

Answer: b


4. Who were the ‘Junkers’?
(a) Soldiers
(b) Large landowners
(c) Aristocracy
(d) Weavers

Answer

Answer: b


5. Which treaty recognised Greece as an independent nation?
(a) Treaty of Constantinople, 1832
(b) Treaty of Vienna, 1815
(c) Treaty of Versailles, 1871
(d) None of these

Answer

Answer: a


6. By which of the following treaties was the United Kingdom of Great Britain formed?
(a) Treaty of Versailles
(b) Act of Union
(c) Treaty of Paris
(d) Treaty of Vienna

Answer

Answer: b


7. Which of the following group of powers collectively defeated Napoleon?
(a) England, France, Italy, Russia
(b) England, Austria, Spain, Russia
(c) Austria, Prussia, Russia, Britain
(d) Britain, Prussia, Russia, Italy

Answer

Answer: c


8. Romanticism refers to a:
(a) cultural movement
(b) religious movement
(c) political movement
(d) literary movement

Answer

Answer: a


9. Which one of the following types of government was functioning in France before the revolution of 1789?
(a) Dictatorship
(b) Military
(c) Body of French Citizen
(d) Monarchy

Answer

Answer: d


10. Which of the following countries is considered as the ‘cradle of European civilization’?
(a) England
(b) France
(c) Greece
(d) Russia

Answer

Answer: c


11. Choose the correct nationality of the artist Frederic Sorrieu who visualised in his painting a society made up of Democratic and Social Republic.
(a) German
(b) Swiss
(c) French
(d) American

Answer

Answer: b


12. ‘Nationalism’, which emerged as a force in the late 19th century, means
(a) strong devotion for one’s own country and its history and culture.
(b) strong devotion for one’s own country without appreciation for other nations.
(c) strong love for one’s own country and hatred for others.
(d) equally strong devotion for all the countries of the world.

Answer

Answer: a


13. Match the term with the statements given below:
A ‘Utopian Society’ is
(i) a society under a benevolent monarchy
(ii) a society that is unlikely to ever exist
(iii) a society under the control of a chosen few wise men
(iv) a society under Parliamentary Democracy
(a) (i) and (ii)
(b) (ii) and (iii)
(c) (ii) only
(d) (iii) only

Answer

Answer: b


14. Pick out the correct definition to define the term ‘Plebiscite’.
(a) Plebiscite is a direct vote by which only the female members of a region are asked to accept or reject a proposal.
(b) Plebiscite is a direct vote by the female members of a matriarchal system to accept or reject a proposal.
(c) Plebiscite is a direct vote by only a chosen few from the total population of a parti-cular region to accept or reject a proposal.
(d) Plebiscite is a direct vote by which all the citizens of a region are asked to accept or reject a proposal.

Answer

Answer: d


15. Ernst Renan believed that the existence of nations is a necessity because
(a) it ensures protection to all inhabitants.
(b) it ensures liberty to all inhabitant citizens.
(c) it ensures Parliamentary form of govern-ment to its inhabitants.
(d) it ensures jobs and good health to all its inhabitants.

Answer

Answer: b


16. Which of the following countries did not attend the Congress of Vienna?
(a) Britain
(b) Russia
(c) Prussia
(d) Switzerland

Answer

Answer: d


17. The first great revolution which gave the clear idea of nationalism with its core words: ‘Liberty, Equality and Fraternity’ was:
(a) The Russian Revolution
(b) The French Revolution
(c) The American Revolution
(d) India’s First War of Independence

Answer

Answer: b


18. Which of the following statements about the ‘French Revolution’ are correct?
(i) After the end of the French Revolution it was proclaimed that it was the people who would henceforth constitute the nation and shape its destiny.
(ii) France will have a constitutional monarchy and the new republic will be headed by a member of the royal family.
(iii) A centralised administrative system will be put in place to formulate uniform laws for all citizens.
(iv) Imposition of internal custom duties and dues will continue to exist in France.
(a) (ii) and (iii)
(b) (ii) and (iv)
(c) (i) and (iii)
(d) (iii) and (iv)

Answer

Answer: c


19. The French revolutionaries declared that the mission and destiny of the French nation was
(a) to conquer the people of Europe.
(b) to liberate the people of Europe from despotism.
(c) to strengthen absolute monarchies in all the countries of Europe.
(d) to propagate the ideals of liberty, equality, and fraternity in every part of the world.

Answer

Answer: b


20. The Civil Code of 1804 in France is usually known as:
(a) The French Revolutionary Code
(b) Napoleonic Code
(c) European Imperial Code
(d) The French Civil Code

Answer

Answer: b


21. The Napoleonic Code was exported to which of the following regions?
(a) England
(b) Spain
(c) Regions under French control
(d) Poland

Answer

Answer: c


22. The liberal nationalism stands for:
(a) freedom for the individual and equality before law.
(b) preservation of autocracy and clerical privileges.
(c) freedom for only male members of society and equality before law.
(d) freedom only for senior citizens.

Answer

Answer: a


23. Who among the following formed the secret society called ‘Young Italy’? [Delhi 2012]
(a) Otto von Bismarck
(b) Giuseppe Mazzini
(c) Mettemich
(d) Johann Gottfried Herder

Answer

Answer: b


24. The term ‘Universal Suffrage’ means:
(a) the right to vote and get elected, granted only to men.
(b) the right to vote for all adults.
(c) the right to vote and get elected, granted exclusively to property owning men.
(d) the right to vote and get elected, granted only to educated men and women.

Answer

Answer: b


25. Which of the following is not a feature or belief of ‘Conservatism’?
(a) Conservatives believe in established, traditional institutions of state and policy.
(b) Conservatives stressed the importance of tradition and preferred gradual develop¬ment to quick change.
(c) Conservatives proposed to return to the society of pre-revolutionary days and were against the ideas of modernisation to strengthen monarchy.
(d) Conservatives believed in the monarchy, church, and other social hierarchies.

Answer

Answer: c


26. The Treaty of recognized Greece
as an independent nation:
(a) Vienna 1815
(b) Constantinople 1832
(c) Warsaw 1814
(d) Leipzig 1813

Answer

Answer: b


27. Who said ‘When France sneezes, the rest of Europe catches cold’?
(a) Garibaldi
(b) Bismarck
(c) Mazzini
(d) Duke Metternich

Answer

Answer: d


28. What happened to Poland at the end of 18th century. Which of the following answers is correct?
(a) Poland achieved independence at the end of the 18th century.
(b) Poland came totally under the control of Russia and became part of Russia.
(c) Poland became the part of East Germany.
(d) Poland was partitioned at the end of the 18th century by three Great Powers: Russia, Prussia and Austria.

Answer

Answer: d


29. Who played the leading role in the unification of Germany?
(a) German Emperor (formerly King of Prussia) — Kaiser William I.
(b) Otto Von Bismarck (Prussian Chief Minister).
(c) Johann Gottfried Herder — German philosopher.
(d) Austrian Chancellor — Duke Metternich.

Answer

Answer: b


30. Three wars over seven years with Austria, Denmark, Germany and France, ended in
(a) Danish victory
(b) Prussian victory
(c) French victory
(d) German victory

Answer

Answer: b


31. Who was proclaimed the emperor of Germany in 1871?
(a) Otto Von Bismarck
(b) Victor Emmanuel II
(c) Count Cavour
(d) Kaiser William I of Prussia

Answer

Answer: d


32. Who became the King of United Italy in 1861?
(a) Giuseppe Garibaldi
(b) Victor Emmanuel II
(c) Count Cavour
(d) Giuseppe Mazzini

Answer

Answer: b


33. What helped in the formation of a nation-state in Britain?
(a) The formation of a nation-state in Britain was the result of a sudden upheaval.
(b) In 1688, the monarchy in Britain had seized the power from English Parliament.
(c) The parliament through a bloodless revolution seized power from the monarchy which gradually led to the emergence of a nation-state.
(d) The British nation was formed as a result of a war with Scotland and Wales.

Answer

Answer: c


34. Who was responsible for the unification of Germany?
(a) Count Cavour
(b) Bismarck
(c) Garibaldi
(d) Giuseppe Mazzini

Answer

Answer: b


35. The allegory of the German nation who wears a crown of oak leaves was a:
(a) Marianne
(b) Union Jack
(c) Britannia
(d) Germania

Answer

Answer: d


36. A large part of Balkan region was under the control of:
(a) Russian empire
(b) Ottoman empire
(c) German empire
(d) Habsburg rulers

Answer

Answer: b


37. Austrian Chancellor ___________ hosted the Congress of Vienna.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Duke Mettemich


38. The first clear expression of nationalism came with the ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: French revolution


39. The Civil Code of 1804 was known as the ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Napoleonic Code


40. ___________ became the allegory of the German nation.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Germania


41. Frederic Sorrieu was a ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: French artist


42. A large part of the Balkans was under the control of the ___________ Empire.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Ottoman


43. Conservative regimes set up in 1815 were democratic in nature. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


44. A direct vote by which all the people of a region are asked to accept or reject a proposal is known as lapatrie. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


45. In 1861, Friedrich Wilhelm IV was proclaimed the king of united Italy. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


46. The term ‘ absolutist’ referred to monarchical government. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


47. The Treaty of Constantinople of 1832 recognised Greece as an independent nation. (True/F alse)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


48. Giuseppe Mazzini formed a secret society called Young Italy for the dissemination of his goals. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


49. To which country did the artist Frederic Sorrieu belong? [Delhi 2017(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Artist Frederic Sorrieu belonged to France.


50. What is referred to as Absolutism?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Unrestricted, despotic and authoritarian monarchial system of rule or government is referred to as absolutism.


51. Define Nation.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A body of people who are united by same past, culture, political system and common interests can be defined as a Nation.


52. What was the concept of a nation-state?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The concept of a nation-state was one in which people and rulers of land came together to develop a sense of common identity and shared history.


53. Define Plebiscite.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Plebiscite is a system of direct vote by which the people of a region, themselves decide to accept or reject a proposal.


54. Match the columns.

Column A Column B
(a) French Revolution (i) brought the conservative regimes back to power
(b) Liberalism (ii) ensured right to property for the privileged class
(c) Napoleonic Code (iii) recognised Greece as an independent nation
(d) The Treaty of Vienna (iv) transfer of sovereignty from monarch to the French citizens
(e) Treaty of Constantinople (v) individual freedom and equality before law
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (iv)
(b) (v)
(c) (ii)
(d) (i)
(e) (iii)


55. Which form of government was operating in France before the revolution of 1789?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Monarchy


56. What was the mission of the French revolutionaries?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The mission of the French revolutionaries was to liberate the people of Europe from despotism and help people to form nations.


57. What was Napoleonic Code?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Napoleonic code refers to reforms incorporated in administration to make the syStem more rational and efficient.


58. Name the provinces under the Habsburg Empire.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Habsburg Empire ruled over Austria- Hungary. It included the Alpine region of Tyrol, Austria, Sudetenland as well as Bohemia along with Italian speaking provinces of Lombardy and Venetia.


59. Name the two Italian-speaking provinces of the Habsburg Empire.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Lombardy and Venetia.


60. What was the tie that bind the diverse groups of Habsburg Empire?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Common allegiance to the emperor.


61. What did the new social group comprise of that came into being in the 19th century comprised of?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The new social group that came into being in the 19th century comprised of working class and middle class made up of industrialists, businessmen and professionals.


62. What ideas gained popularity among the educated liberal middle class?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The ideas of national unity following the abolition of aristocratic privileges gained popularity among the educated liberal middle class.


63. What did liberalism stand for the new middle classes?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
For new middle classes, liberalism Stood for freedom for individual and equality of all before the law.


64. What did 19th century liberals stress upon?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: 19th century liberals stressed upon inviolability of private property.


65. What does suffrage mean?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Suffrage means the right to vote.


66. What was the status of women under the Napoleonic Code?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Napoleonic code reduced women to the status of a minor, subjected to the authority of fathers and husbands.


67. What did liberalism stand for the economic sphere?
Or
Interpret the concept of ‘liberalism’ in the field of economic sphere during the nineteenth century in Europe. [Delhi 2019]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
In the economic sphere, liberalism stood for freedom of markets and abolition of restriction on the movement of goods and capital.


68. What was the strong demand of the emerging middle class in Europe during the 19th century? [Foreign 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Freedom of markets and abolition of restriction on the movement of goods and capital were strong demands of the emerging middle class in Europe during the 19th century.


69. What was the basic philosophy of the conservatives?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The basic philosophy of the conservatives was to preserve the traditional institutions such as church, monarchy, social hierarchies, property and family etc.


70. Which dynasty was deposed during the French Revolution and later restored to power by conservatives.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The Bourbon dynasty


71. What was the nature of Conservative regimes set up in 1815?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The conservative regimes set up in 1815 were autocratic in nature.


72. What was the major issue taken up by the liberal nationalists? [Foreign 2015]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The liberal nationalists took up the issue of freedom autocratic of press.


73. What was the main aim of the revolutionaries of Europe? [Delhi 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The European revolutionaries aimed at opposing the monarchial order established after the Vienna Congress and struggle for liberty and freedom.


74. What views did Giuseppe Mazzini have about Italy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It was Mazzini’s belief that God wanted nations to be the natural units of mankind. So Italy could no longer be a patchwork of small states. It had to take shape of a single unified republic within a wider alliance of nations.


75. How was Mazzini described by Mettemich?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Mettemich described Mazzini as the most dangerous enemy of the social order.


76. Who headed the constitutional monarchy installed by liberal revolutionaries in 1830?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Louis Philippe headed the constitutional monarchy installed by liberal revolutionaries in 1830.


77. Who remarked “When France sneezes the rest of Europe catches cold”? [All India 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Duke Mettemich


78. How did Lord Byron contribute to the Greek war of Independence?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Lord Byron, an English poet, organised funds for the Greek struggle against the Ottoman Empire and also participated in the war.


79. What did the Romantic artists and poets criticise?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They criticised glorification of reason and science.


80. Who claimed that true German culture was to be discovered among the common people.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
German philosopher, a Romanticist, Johann Gottfried Hardor.


81. What is meant by das volk?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Das volk is a German word meaning common people.


82. What was the term given to true spirit of a nation in Germany?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Volksgeist.


83. What was the result of the rise in population in Europe in the first half of the 19th century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It created unemployment and many people from the mral areas started migrating to the cities in search of jobs.


84. Where was the Frankfurt Parliament convened?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Frankfurt Parliament was convened at the Church of St Paul.


85. Why did the middle class lose its support after the failure of the Frankfurt Parliament?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because they resisted the demands of the workers and the artisans.


86. Which state led the unification of Germany?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Prussia led the unification of Germany.


87. Who holds the credit of unifying Germany?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Otto von Bismarck


88. Who was proclaimed the German Emperor in a ceremony held at Versailles in January 1871? [All India 2016]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Kaiser William I


89. Who headed Sardinia-Piedmont?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: King Victor Emmanuel II


90. Who led the movement to unify the regions of Italy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Chief Minister of Sardinia – Piedmont Cavour


91. In 1861, who was proclaimed the king of united Italy?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Victor Emmanuel II


92. Name the ethnic groups who inhabited the British Isles.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: The English, Welsh, Scot or Irish


93. What was the result of the Act of Union (1707)?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Act of Union 1707 resulted in the formation of United Kingdom of Great Britain with the incorporation of Scotland.


94. What is an allegory?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
An idea expressed in the form of a person or a thing.


95. Who represented France as nation?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Marianne


96. What was Germania?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: It was an allegory of Germany.


97. Who were the Slavs?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The inhabitants of the regions under the Ottoman Empire like modem-day Romania, Bulgaria, Albania, Greece, Macedonia, Croatia, Bosnia-Herzegovina, Slovenia, Serbia and Montenegro were called the Slavs.


98. What made the Balkan area explosive?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Spread of romantic nationalism and disintegration of Ottoman Empire.


99. Name the powers that were keen in countering the hold of other powers over the Balkans and extending their control over the area.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Russia, Germany, England and Austro- Hungary.


100. What led Europe into disaster in 1914?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Nationalism aligned with imperialism.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science The Rise of Nationalism in Europe with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science History Chapter 1 The Rise of Nationalism in Europe Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago