Categories: MCQ Questions

MCQ Questions for Class 10 Social Science The Making of Global World with Answers

Free PDF Download of CBSE Class 10 Social Science History Chapter 4 The Making of Global World Multiple Choice Questions with Answers. MCQ Questions for Class 10 Social Science with Answers was Prepared Based on Latest Exam Pattern. Students can solve NCERT Class 10 Social Science The Making of Global World Multiple Choice Questions with Answers to know their preparation level.

Class 10 Social Science MCQs Chapter 4 The Making of Global World

1. People livelihood and local economy of which one of the following was badly affected by the disease named Rinderpest. [CBSE 2011]
(a) Asia
(b) Europe
(c) Africa
(d) South America

Answer

Answer: c


2. Which of the following places was an important destination for indentured migrants?
(a) Florida
(b) Melbourne
(c) Carribbean island
(d) Mexico

Answer

Answer: c


3. The group of powers collectively known as the Axis power during the Second World War were:
(a) Germany, Italy, Japan
(b) Austria, Germany, Italy
(c) France, Japan, Italy
(d) Japan, Germany, Turkey

Answer

Answer: a


4. Who among the following is a Nobel Prize winner?
(a) V.S. Naipaul
(b) J.M. Keynes
(c) Shivnarine Chanderpaul
(d) Ramnaresh Sarwan

Answer

Answer: a


5. Which of the following statements correctly identifies the com laws?
(a) Restricted the import of corn to ; England
(b) Allowed the import of com to England
(c) Imposed tax on com
(d) Abolished the sale of com

Answer

Answer: a


6. Which of the following is the direct effect of Great Depression on Indian Trade?
(a) Peasants and farmers suffered.
(b) Indian exports and imports nearly halved between 1928-1934.
(c) Peasants’ indebtedness increased.
(d) Led to widespread unrest in rural India.

Answer

Answer: b


7. Which of the following enabled the Europeans to conquer and control the Africans?
(a) Victory in war
(b) Control over the scarce resource of cattle
(c) Death of Africans due to rinderpest
(d) Lack of weapons in Africa to fight against the Europeans

Answer

Answer: b


8. Who discovered the vast continent, later known as America?
(a) Vasco da Gama
(b) Christopher Columbus
(c) V.S. Naipaul
(d) None of these

Answer

Answer: b


9. Until 18th century which two countries were considered the richest in the world?
(a) India and China
(b) China and Japan
(c) England and France
(d) England and Italy

Answer

Answer: a


10. Why were the Europeans attracted to Africa?
(a) By its natural beauty
(b) By the opportunities for investment
(c) For its vast land resources and mineral wealth
(d) For recruitment of labour

Answer

Answer: c


11. Transport of perishable goods over long distance was possible because of
(a) improved railways
(b) airline services
(c) refrigerated ships
(d) steam ships

Answer

Answer: c


12. The World Bank was set-up to
(a) finance rehabilitation of refugees.
(b) finance post war construction.
(c) finance industrial development.
(d) help third world countries.

Answer

Answer: b


13. Most Indian indentured workers came from: [CBSE 2011]
(a) Eastern Uttar Pradesh
(b) North-eastern states
(c) Jammu and Kashmir
(d) None of these

Answer

Answer: a


14. Who adopted the concept of an assembly line to produce automobiles?
(a) Henry Ford
(b) Karl Benz
(c) V.S. Naipaul
(d) Samuel Morse

Answer

Answer: a


15. The First World War was fought mainly in
(a) Asia
(b) Europe
(c) America
(d) Africa.

Answer

Answer: b


16. The geographical exploration in Africa was directly linked to
(a) Search for scientific information
(b) Imperial projects
(c) Vast land with rich resources
(d) Labour to work for plantations in America

Answer

Answer: b


17. From ancient times travellers travel long
distances in search of
(a) Food
(b) Knowledge
(c) Peace
(d) Spiritual leaders

Answer

Answer: b


18. Common foods like potatoes, groundnuts, maize, tomatoes, chillies, sweet potatoes were introduced in
(a) Europe
(b) China
(c) Africa
(d) Australia

Answer

Answer: a


19. 10,000,000 people died in Ireland between 1845-1849 due to
(a) potato famine
(b) epidemic
(c) foreign invasion
(d) drought

Answer

Answer: a


20. Thousands of people fled Europe for America in the 19th century due to
(a) poverty and widespread deadly diseases
(b) natural calamity
(c) outbreak of a war among nations
(d) outbreak of plague

Answer

Answer: a


21. Who worked in American plantations during the 18th century:
(a) Emigrants from Europe
(b) Slaves captured from Africa
(c) Unemployed population of America

Answer

Answer: b


22. Reason for decline of cotton textile export from India to Britain in the early 19th century:
(a) imposition of tariff on cotton import into Britain.
(b) quality of cotton textile was poor.
(c) shortage of raw cotton in India.
(d) cotton producers had found other buyers.

Answer

Answer: a


23. When the export of cotton textile to Britain declined, India did not lose much. Why?
(a) because demand for Indian cotton textile in America increased.
(b) because South-East Asian countries welcomed Indian cotton textiles.
(c) because India’s home market had adequate number of buyers for Indian textile.
(d) because China opened a market for Indian textile.

Answer

Answer: a


24. Give the correct reason for decline of household income in Europe after the First World War:
(a) People’ stopped going to work, as they were scared of the war situation.
(b) Death and injuries had reduced the number of able bodied work force.
(c) Home governments had imposed heavier taxes.
(d) People could not go to work because they got busy with reorganization of their households.

Answer

Answer: b


25. During the First World War women in Europe stepped into jobs which earlier men were expected to do. What was the reason?
(a) because men went to battle.
(b) because men went to other countries in search of jobs.
(c) because of liberalisation of women in society.
(d) because menfolk decided to take charge of the household work.

Answer

Answer: a


26. Which of the following did not take part in the First World War?
(a) Portugal
(b) Germany
(c) France
(d) England

Answer

Answer: a


27. In which country did the Great Depression start?
(a) Britain, 1929
(b) France, 1930
(c) USA, 1929
(d) Germany, 1929

Answer

Answer: c


28. Identify one aim of the post-war international economic system:
(a) To ensure economic stability of underdeveloped countries.
(b) To promote good health for the people of the world.
(c) Promotion of education worldwide.
(d) To preserve economic stability and full employment in the industrial world.

Answer

Answer: d


29. Who adopted the concept of assembly line to manufacture automobiles?
(a) T. Cuppola
(b) Henry Ford
(c) Samuel Morse
(d) Christopher Columbus

Answer

Answer: b


30. Name the place and the year of United Nations Monetary and Financial Conference:
(a) China, 1911
(b) Tokyo, 1944
(c) Vietnam, 1939
(d) Bretton Woods in New Hampshire, USA, 1944

Answer

Answer: d


31. What was the outcome of Bretton Woods Conference? It led to the establishment of:
(a) ILO (International Labour Organisation)
(b) International Monetary Fund
(c) UNESCO, 1945
(d) FAO, 1945

Answer

Answer: b


32. Why did China become an attractive destination for Multi-National Companies?
(a) It had abundance of raw material.
(b) China was highly industrialised.
(c) Because wages were low in China.
(d) It had vast and thinly populated land suitable for setting up production units, etc.

Answer

Answer: c


33. From the mid-19th century, faster industrial growth in Britain led to:
(a) higher income.
(b) unemployment in rural Britain.
(c) migration of people to Britain.
(d) the arrival of women industrial workers.

Answer

Answer: a


34. Which of the following countries has an effective right of veto over key IMF and World Bank decisions?
(a) France
(b) Australia
(c) Russia
(d) USA

Answer

Answer: d


35. The Chutney music was popular in ___________ and ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Trinidad and Guyana


36. Before the war, ___________ was a major supplier of wheat in the world market.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: eastern Europe


37. The method used by Henry Ford for faster and cheaper automobile production was known as ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: assembly line


38. ___________ travelled west from China to be called “Spaghetti’.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Noodles


39. Tax imposed on a country’s imports from the rest of the world is called ___________ .

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: tariff


40. Peru was called the city of gold. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


41. The silk route helped in cultural and commercial exchange. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


42. Second World War did not result in economic devastation and social disruption. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: False


43. Britain was the world’s leading economy during the pre-First World War period. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


44. The IMF and the World Bank were designed to meet the financial needs of the industrial countries. (True/False)

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: True


45. Match the columns.

Column A Column B
(a) Grcat depression (i) IMF and World Bank
(b) Hosay (ii) Group of developing countries
(c) Bretton Wood Institution (iii) Punjab
(d) Canal colonies (iv) Riotous carnival
(e) G-77 (v) Agricultural overproduction
Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
(a) (v)
(b) (iv)
(c) (i)
(d) (iii)
(e) (ii)


46. Define globalisation.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Globalisation is defined as the free movement of people and goods across the nations.


47. Through which route the Early Christian missionaries travelled to Asia? [CBSE 2013]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Early Christian missionaries travelled through the Silk Route.


48. Which food travelled west from China to be called spaghetti?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Noodles


49. Name the crop that our ancestors did not know until about five centuries ago?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Potato was not known to our ancestors until about five centuries ago.


50. The introduction of which crop led the European poor to eat better and live longer?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Potato


51. What is ‘El Dorado’ in South America famous for? [CBSE 2012]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
‘El Dorado’ was an imaginary land of great wealth, the fabled city of gold.


52. Which European country first conquered America?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Spanish first conquered America.


53. Which powerful weapon was used by Spanish to conquer America?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Germs of smallpox were used by the Spanish to conquer America.


54. Which two factors were responsible for the price rise of food grains in Britain in the late eighteenth century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Growth in population and restrictions on the import of food grains


55. What were Canal Colonies?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The settlements of peasants from other parts of Punjab on the areas irrigated by canals.


56. Why were big European powers meet in Berlin in 1885? [CBSE 2018]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To complete the division of Africa among themselves


57. Name two countries that made vast addition to their overseas territories in the late 19th century.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Britain and France


58. Name any two new colonial powers of the late 19th century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Belgium, Germany and US


59. What was an unexpected problem before the Europeans who came to Africa in the late 19th century?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
A shortage of labour willing to work for wages.


60. What changes were made by the European employees in the inheritance laws in Africa?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Only one member of the family was allowed to inherit land.


61. What was rinderpest?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Rinderpest was a kind of cattle plague.


62. How rinderpest arrived in Africa in the late 1880’s? [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It was carried by infected cattle imported from British Asia to feed the Italian soldiers invading Enitrea in East Africa.


63. What is indentured labour?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is a bonded labour who had agreed under contract to work for an employer for a specific period and to pay his passage to a new country or home.


64. From which regions of India did the indentured workers come?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Eastern Uttar Pradesh, Bihar, Central India and the dry districts of Tamil Nadu.


65. What was the role of the recruiting agents in exploiting the indentured workers?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
They exploited the indentured workers by giving false information about their final destinations, modes of travel, the nature of the work and living and working conditions.


66. What was ‘Hosay’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Muharram procession in Trinidad turned into an annual riotous carnival called Hosay (for Imam Hussain).


67. Who popularised Rastafarianism?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Jamaican reggae star Bob Marley


68. What was Chutney music?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It is an expression of post-indenture experience.


69. Which West-Indies cricketers trace their roots to indentured labour migrants from India?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Ramnaresh Sarwan and Shivnarine Chanderpaul


70. Who were ‘Coolies’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Descendants of Indian indentured labourers were often referred to as ‘Coolies’ in Trinidad.


71. Name two groups of bankers and traders who financed export agriculture in Central and Southeast Asia.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Shikaripuri Shroffs and Nattukottai Chettiars


72. In 1820s, India was the single largest exporter of which commodity?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: Opium


73. How did Britain finance its tea and other imports from China?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
By exporting opium grown in India to China.


74. What is meant by trade surplus?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Trade surplus means higher value of exports than the value of imports.


75. What were the ‘home charges’?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Home charges were the interest payments on India’s external debt, pensions of British officials in India and other payments.


76. Who were the ‘Allies’ during the First World War?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
During the First World War the Allies were Britain, France and Russia. They were, later joined by the United States.


77. Name the member nations of Central Powers.

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Germany, Austria – Hungary and Turkey


78. How did the first world war lead to an economic boom?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It increased demand and production of goods and also generated employment.


79. What was mass production? Who was the pioneer of mass production?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Production of goods on a large scale was known as mass production which began in the late nineteenth century. Henry Ford was the pioneer of mass production.


80. Who was Henry Ford?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Henry Ford was a well-known car manufacturer. He adopted the ‘assembly line’ system in the field of car manufacture for the first time.


81. What was the ‘hire purchase’ system?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Hire purchase system means purchase on credit, repaid in weekly or monthly instalments.


82. During the Great Depression, why was the agricultural sector worst affected?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because the fall in the agricultural prices was greater and more prolonged than in the prices of industrial goods.


83. Which movement was launched by Gandhiji during the Great Depression of 1929?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Civil Disobedience movement


84. Who were the Allies during the Second World War?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The Allies consisted of Britain, France, the Soviet Union and the US during the Second World War.


85. What was the main aim of post-war international economic system?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To preserve economic stability and full employment in the industrial world.


86. Why was the International Monetary fund established?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
To deal with external surpluses and deficits of its member nations.


87. What w as the Bretton Woods System?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
It was post-war international economic system.


88. Name any two world institutions which were established under the Bretton Woods. [CBSE 2014]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
The IMF and the World Bank.


89. Which country enjoys an effective right of veto over key IMF and World Bank decisions?

Answer/Explanation

Answer:
Explanation: US


90. Why did most developing countries organise themselves into the Group of 77 during 1960s? [CBSE 2018(C)]

Answer/Explanation

Answer:
Explanation:
Because the developing countries did not benefit from the fast economic growth experienced in 1950s and 1960s.


We hope the given MCQ Questions for Class 10 Social Science The Making of Global World with Answers will help you. If you have any query regarding CBSE Class 10 Social Science History Chapter 4 The Making of Global World Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you at the earliest.

Kishen

Recent Posts

NCERT Books Class 10 English First Flight PDF Download [Updated for 2022-23]

First Flight class 10 NCERT English Book Chapter 1 A Letter to God Chapter 2…

1 month ago

NCERT Books for Class 10 Maths PDF Download [2022-23 Updated]

NCERT Books Class 10 Maths: The National Council of Educational Research and Training (NCERT) publishes…

1 month ago

Words and Expressions Class 9 Solutions | NCERT Class 9 Words and Expressions Solutions

Class 9 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 9 Solutions Unit…

2 months ago

Words and Expressions Class 10 Solutions | NCERT Class 10 Words and Expressions Solutions

Class 10 English Workbook Words and Expressions Solutions Words and Expressions Class 10 Solutions Unit…

2 months ago

Best Trading Courses in India 2022 | Online Stock Trading Degree For Beginners, Certification, Fees

Trading Courses in India: Trading courses are specially designed for students eager to learn about the…

2 months ago

Animation And Multimedia Courses in India 2022 | Career Scope, Salary, Top Colleges

Animation and Multimedia Courses: In recent years, animation and multimedia courses have experienced tremendous growth.…

2 months ago